top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Moe(ten), gespannen en/of overleven? Zo bouw je aan herstel

Hoe is het met jouw levenslust, je energie en je inspiratie? Stroomt het? Kriebelt en bubbelt het, zoals in de natuur nu? Of ben je moe, gespannen, ongeïnspireerd? Voel je je vast zitten in alles wat moet en heb je het idee dat meer aan het overleven bent, dan aan het leven?

Grote – of langdurige – disbalans leidt tot ziekte. Of je het nu hebt over ziekte van het lichaam of de geest, over de zuur-base balans in je voeding, de gezondheid van een organisatie of een samenleving of de relatie tussen twee partners. Al die verschillende levensgebieden beïnvloeden elkaar.


We moeten ook zo veel, vooral van onszelf. Er komt zo veel informatie op ons af en er blijft zo weinig ruimte over om op een goede, helende manier samen te zijn met jezelf en de natuur. Het gaat gewoon niet; je kan niet altijd alleen maar produceren, moeten en naar buiten gericht zijn, want dan brandt je op. Je leeft als het ware veel te veel de ‘Yang kwaliteit’ (de zomer, naar buiten gerichte, doelgericht actie) en je komt onvoldoende toe aan rust, bezinning, herstel en opladen (de ‘Yin’, de ‘winter’). Zo raakt je leven uit balans.


Wanneer er een dynamische balans tussen de twee oer-polariteiten van het leven is, dan is er gezondheid en welbevinden. Voorwaarde voor gezondheid – op welk vlak dan ook – is dus die balans tussen de tegenpolen. Yin en yang zijn altijd in een dynamische interactie met elkaar. Hun dans is de motor voor groei, beweging en bewustwording.


Zo zorg je voor herstel en voorkom je veel ellende

Wil jij goed voor jezelf zorgen? Zorg dan dat je af en toe een moment neemt om tot rust en herstel te komen, om je weer te verbinden met jezelf en de natuur; yin-momenten.


Dit kan je zelf doen

  • Plan voldoende momenten in waarop je voelt dat je niets hoeft. De leegte-ruimte in je agenda plannen als je belangrijkste afspraak.

  • Bouw op een vaste tijd meditatie-momenten in en houd je daaraan. Wanneer je dit lastig vind, kan dit je helpen:

  • Ga een mindfulness- of meditatiecursus of XXXL Yoga les volgen zodat je daar hulp bij krijgt.

  • Boek een retraite, zodat je eens echt diep tot rust en bezinning kan komen

Ja.. en ik zeg dit ook tegen mezelf, want ik vind het ook niet makkelijk.

“Nog even dit, nog even dat. Maar ik wil het afhebben en nu is de kans. Ik heb geen rust als…” enzovoorts. Ken je dat ook? In essentie is het een keuze. Een keuze die mensen, zoals ook ik telkens opnieuw dienen te maken. De keuze van