Hoe is het met jouw levenslust, je energie en je inspiratie? Stroomt het? Kriebelt en bubbelt het, zoals in de natuur nu? Of ben je moe, gespannen, ongeïnspireerd? Voel je je vast zitten in alles wat moet en heb je het idee dat meer aan het overleven bent, dan aan het leven?
Grote – of langdurige – disbalans leidt tot ziekte. Of je het nu hebt over ziekte van het lichaam of de geest, over de zuur-base balans in je voeding, de gezondheid van een organisatie of een samenleving of de relatie tussen twee partners. Al die verschillende levensgebieden beïnvloeden elkaar.
We moeten ook zo veel, vooral van onszelf. Er komt zo veel informatie op ons af en er blijft zo weinig ruimte over om op een goede, helende manier samen te zijn met jezelf en de natuur. Het gaat gewoon niet; je kan niet altijd alleen maar produceren, moeten en naar buiten gericht zijn, want dan brandt je op. Je leeft als het ware veel te veel de ‘Yang kwaliteit’ (de zomer, naar buiten gerichte, doelgericht actie) en je komt onvoldoende toe aan rust, bezinning, herstel en opladen (de ‘Yin’, de ‘winter’). Zo raakt je leven uit balans.
Wanneer er een dynamische balans tussen de twee oer-polariteiten van het leven is, dan is er gezondheid en welbevinden. Voorwaarde voor gezondheid – op welk vlak dan ook – is dus die balans tussen de tegenpolen. Yin en yang zijn altijd in een dynamische interactie met elkaar. Hun dans is de motor voor groei, beweging en bewustwording.
Zo zorg je voor herstel en voorkom je veel ellende
Wil jij goed voor jezelf zorgen? Zorg dan dat je af en toe een moment neemt om tot rust en herstel te komen, om je weer te verbinden met jezelf en de natuur; yin-momenten.
Dit kan je zelf doen
Plan voldoende momenten in waarop je voelt dat je niets hoeft. De leegte-ruimte in je agenda plannen als je belangrijkste afspraak.
Bouw op een vaste tijd meditatie-momenten in en houd je daaraan. Wanneer je dit lastig vind, kan dit je helpen:
Ga een mindfulness- of meditatiecursus of XXXL Yoga les volgen zodat je daar hulp bij krijgt.
Boek een retraite, zodat je eens echt diep tot rust en bezinning kan komen
Ja.. en ik zeg dit ook tegen mezelf, want ik vind het ook niet makkelijk.
“Nog even dit, nog even dat. Maar ik wil het afhebben en nu is de kans. Ik heb geen rust als…” enzovoorts. Ken je dat ook? In essentie is het een keuze. Een keuze die mensen, zoals ook ik telkens opnieuw dienen te maken. De keuze van “first things first.” De keuze om je eigen gezondheid en welzijn voorop te zetten, omdat je dan pas ook echt iets te bieden hebt voor de ander.
Het houtelement
Bij de lente hoort het element hout. De lente staat voor de ochtend, jeugd en een nieuw begin. De kleur die erbij hoort is de kleur groen. Je hebt een sterkte drang om tot ontplooiing te komen, te ontdekken en te groeien. Het is tijd om over te gaan van yin naar yang energie. De winterslaap is voorbij en natuur wordt weer wakker. Slazaadjes ontwikkelen zich tot een krop sla en het pitje van een appel groeit uit tot een grote appelboom. Het houtelement is de kracht die ervoor zorgt dat het leven vooruit gaat. De kracht die groei en verandering brengt. De lente resoneert met de lever- en galblaasenergie en hierdoor zal een belast houtelement dan ook resulteren in belaste energie van de lever en galblaas. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller boos, geïrriteerd of depressief bent. Ook kan het dat je last hebt van pijnen, jeuk, eczeem of problemen hebt in het verloop van de lever- of galblaasmeridiaan.
Verstoringen in het houtelement
Frustratie en stagnatie zijn de hoofdoorzaken van verstoringen in het houtelement. Wanneer het leven niet kan stromen zoals het wil, creëert dat problemen. De lever en galblaas zijn verbonden met het zonnevlechtcentrum. Dit energiecentrum staat voor het ik, de wilskracht en het ego en reageert sterk op emoties.
In de natuur hebben dingen hun natuurlijke verloop. Alles heeft zijn tijd en niets gaat geforceerd. Er ontstaat stress wanneer je jezelf dwingt om sneller te gaan, te presteren of over je grenzen te gaan. Je handelt dan niet meer natuurlijk, maar geforceerd en vanuit wilskracht. Door niet meer natuurlijk te handelen maar vanuit controle, ego, emotionele slavernij of energieverspilling ontstaan verstoringen in het houtelement.
Een gezond houtelement
Wanneer het houtelement gezond is, is er flexibiliteit en veerkracht in je zenuwstelstel en bewegingen. Er is speelsheid en helderheid in denken, voelen en groeien. Iemand met een gezonde lever-galblaasenergie is bescheiden, vriendelijk, vergevingsgezind, opgeruimd en lichtvoetig. Giftige gevoelens en giftige stoffen zullen effectief worden uitgescheiden, waardoor het lichaam gezond kan blijven.
Tips om de yang energie te versterken
De volgende tips helpen bij het ondersteunen van het houtelement:
Neem pure en ongeraffineerde voeding
Eet veel verse groenten en fruit, bittere groenten, kruiden en knolgewassen.
Eet goed verteerbare voedselcombinaties.
Drink geen alcohol en neem zo min mogelijk medicijnen en andere onnatuurlijke stoffen tot je.
Drink gemberthee.
Drink of eet geen verzurende voeding: koffie, vlees, sinaasappelsap
Wat ook niet verstandig is rauwe vis, schelpdieren, zoals oesters en mosselen.
Zuivel houdende voeding, melk, kaas, yoghurt is niet goed voor je lever
Eet ook zo weinig mogelijk vet, gefrituurd voeding en suikers
Zorg ervoor dat je je zorgen bij iemand kwijt kan. In een dagboek schrijven is ook een mogelijkheid.
Oefen in positief denken en in technieken waarbij je leert om in het NU te zijn. Waardeer wat er wel is, in plaats van je te fixeren op wat je wilt en niet kunt krijgen.
Kijk de kunst van het vrij en authentiek zijn af van kinderen in je omgeving. Geniet ervan en sta jezelf toe om mee te doen.
Doe af en toe iets dat een beetje ongepast of gek is.
Zucht regelmatig diep uit.
Wat is super goed om te eten
Wortel, afwisselend gekocht of rauw
Koolraapjes
Andijvie
Bitterstoffen, zitten in het vlies van graan
Het velletje om de noot
Denk aan je vitamine A
Ga eens ontgiften
Neem een bad met Himalaya zout of rozenwater-olie
Veel groenten en fruit:
Uien
Knoflook
Citrusfruit
Groene thee
Kolen
Druiven
Kersen
Witlof
Opkroppen of niet uiten van frustraties en boosheid kunnen zorgen voor een leverblokkade. Ook het niet bereiken van gewenste doelen, het belemmeren van creativiteit, gevoelens van machteloosheid, geremd worden bij het uitvoeren van nieuwe plannen kunnen hiertoe bijdragen.
Bron: inspirerend leven en GBB – Anja Kramer
Comments