top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Onverwerkte emoties

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Emoties als boosheid, verdriet en angst komen vaak ongelegen en stapelen zich makkelijk op. In de praktijk stellen veel mensen emoties uit. Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.


Je kunt doen alsof emoties er niet zijn; jou vergeten ze niet. Uitgestelde en onverwerkte emoties kunnen letterlijk tientallen jaren wachten op jouw aandacht - en ondertussen vragen ze op de achtergrond energie. Daarbij gebruiken ze werkelijk álles om jouw aandacht te krijgen: vermoeidheid, woede-uitbarstingen, afvallen of juist dik worden, ziekte, burn-out, agressie, zelfmedelijden, kluizenaarschap, allerlei drama etc. etc.


Emoties gaan vaak zo snel dat mensen niet meer beseffen dat elke emotie een begin en een eind heeft. Ervaren dat je bij de start van een emotie meer invloed hebt dan je denkt, kan heel bevrijdend zijn. Dat elke emotie een eind heeft en vaak niet lang duurt, kan een hele geruststelling zijn.


Onverwerkte emoties zijn vaak niet onder woorden te brengen, worden niet erkend, weg gedrukt, vermijden,... Lukt het je niet meer om deze emoties te onderdrukken, vrij te laten, te omarmen, waardoor er vaker blokkades optreden, die de doorbloeding tegenhouden, wat vaak pijnklachten geeft. Je moet er maar mee leren leven, zeggen ze. Wat een onzin. De emoties schaamte, woede, boosheid, verdriet, afkeer, onzekerheid, minachting, blijheid en genot zijn aangeboren emoties en komen voort van de basis-emotie angst. Emoties kunnen ons helpen bij de ontwikkeling van onszelf, zelfkennis. Het beschermt ons, maar kan ook lichamelijke en geestelijke klachten geven. Dat komt omdat emoties energievreters zijn. Ze putten je lichaam uit en verzwakken je immuunsysteem.


Een aanpak is aandacht geven aan de binnenwereld. Waar nodig samen lachen om angsten en verdriet. Niet uitlachen of weglachen; uitnodigend toelachen. Op deze manier erkennen we de zware kost en tegelijkertijd brengen we de aandacht naar het lichte, zonnige, sprankelende verlangen. De essentie van erkennen.


Strategie

Grofweg zijn er drie strategieën om emoties te lijf te gaan: Emoties verkleinen: uitstellen, wegdrukken, oppotten, negeren, ontkennen. Emoties vergroten: dramatiseren, overdrijven, opblazen, erin zwelgen. Emoties ervaren: erkennen, laten stromen, uiten, voelen, doorleven.


Emoties erkennen

Niet elk moment is even geschikt om emoties te erkennen en te beleven. Daarom bied ik mensen de gelegenheid om op een zelfgekozen moment met hun uitgestelde en onverwerkte emoties aan de slag te gaan. Ervaar je nauwelijks emoties? (Wat iets anders is dan dat ze er niet zijn.) Zitten jouw emoties je juist vaker in de weg dan je lief is? Word je weleens overvallen door emoties waar je niet omheen kunt?Sluit je je af voor emoties, dan sluit je je af voor hartstochtEmoties bepalen je gedrag. Door hierin inzichten te krijgen en evt. leren om ze om te buigen naar iets positiefs, te erkennen, vrij te laten, te omarmen, ... is het mogelijk om ermee om te gaan. Door te voelen wat er speelt, tastbaar te maken, energetische te behandelen, komen wij samen toe inzichten die jou kunnen helpen. Als je met emoties om kunt gaan en weet hoe ze voor je werken, hoef je niet meer te vechten of vluchten. Je houdt dan meer energie over en dat geeft rust en vergroot je bewustwordingsproces.


Wil je afrekenen met onverwerkte emoties? Wil je meer energie, meer hartstocht en meer levenslust in jouw leven? Erkennen, voelen en energetisch behandelen is mijn vak en al jouw emoties zijn welkom


Lukt het niet of spelen er andere dingen

Elke situatie is weer anders. Als je wel wat hulp kunt gebruiken om inzicht in je eigen situatie te krijgen maak dan een afspraak voor een bewustZIJN sessie (of app naar Anja 06-51087183). Ik help je graag. Je bent het waard!


Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvaten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.


Weer jezelf zijn Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut (BewustMaker), ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen.

Ik ben er voor jou

Wij leven in een “hoofdige” samenleving. We verwerken alles via ons denken. Er is weinig aandacht voor het leven in ons lichaam. En dat terwijl ons lichaam zoveel te vertellen heeft. Het laat ons voelen of we energie hebben, of we op ons gemak zijn, of er spanning is, hoe we reageren op leuke of negatieve gebeurtenissen, of we behoefte hebben aan eten, slaap, seks of ... Vanuit ons denken horen we het lichaam gefluister niet. Ons lichaam is heel geduldig, maar als je zijn boodschappen te lang negeert, begint het lichaam te jammeren in spanning, te kermen in een klacht en uiteindelijk te schreeuwen in een aandoening.

Mijn doel is jou te begeleiden naar een bewuster leven, om jou verlichting en rust te laten voelen. In rust ontstaan de beste inzichten, zodat jij in je kracht komt, zelfvertrouwen krijg en jezelf mag zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Hopelijk kan en mag ik, Anja Kramer je daarbij net dat op-stapje geven.


Om je verder te inspireren of je die extra zetje te geven heb ik een heel "Good Deal" voor je.

Door aandacht te geven aan je lichaam een geest kan jij ontspannen leven.

Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf


Bron: Holistik

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page