top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Positiever denken

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Positieve oefeningen richten zich onder andere op wat goed gaat in je leven, waar je dankbaar voor bent. Eigenlijk zijn de oefeningen een soort complimentjes aan jezelf. Positieve feedback die goed voelt en je motiveert om verder te gaan, je laat groeien als mens en bijdraagt aan je geluk. In dit artikel lees je meer over de invloed van positieve psychologie en enkele oefeningen om jezelf vleugels te geven. De stroming binnen de psychologie die zich focust op je sterktes en niet je tekortkomingen. Immers, zoom je in op de fijne ervaringen in je leven? Weet je wat je sterke punten zijn? Je mooie talenten? Goede eigenschappen en dergelijke? En gebruik je die in je dagelijkse leven? Dan heeft dat een vliegwieleffect. Je gaat je blijer, meer tevreden en gelukkiger voelen. En weet je wat het fijne is? Je kunt er zelf invloed op uitoefenen door oefeningen uit de positieve psychologie te doen. Want, die helpen je meer positiviteit in je leven te ervaren, zodat je beter in je vel gaat zitten en je happier voelt. De volgende oefeningen uit de positieve psychologie helpen je stapje voor stapje positiever te denken, te voelen en te leven. Meer te bereiken, betekenisvolle relaties aan te gaan, je welzijn te bevorderen en zo ook je kwaliteit van leven te boosten.

Waar ben je dankbaar voor? Sta je dagelijks even stil bij waar je dankbaar voor bent? Dan word je een meer tevreden en gelukkiger mens. Dus? Aan de slag. Neem aan het einde van je dag even de tijd om 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen kleine of grote dingen zijn. Schrijf dat op in bijvoorbeeld een dankdagboek of gebruik een app. Noteer eveneens waarom het je een fijn of goed gevoel gaf. Doe je deze positieve psychologie oefening een aantal weken? Dan zul je merken dat je meer aandacht krijgt voor wat allemaal goed gaat in je leven. Bovendien stemt het je vervolgens positiever en je ervaart meer welbevinden. Een variant op deze oefening is bijvoorbeeld een zogenaamde dankbaarheidsbrief schrijven aan iemand die een positieve rol in je leven heeft gespeeld. Schrijf op wat diegene voor je heeft gedaan en wat dat voor je heeft betekend. Ben je tevreden over je brief? Spreek dan met degene af en lees de brief voor.


Genieten van de kleine dingen Soms vergeet je stil te staan bij de kleine dingen, omdat je zo druk bent met het leven van alledag. In dat geval is het goed om even een pas op de plaats te maken en te genieten van de kleine geluksmomentjes die het leven je geeft. Een knuffel, leuk berichtje van een dierbare, een mooi nummer op de radio, de zon die even tussen de wolken door komt, een maaltijd die perfect smaakt, de geur van het bos als het net geregend heeft… Als je er aandacht aan schenkt zijn er de hele dag door momenten te vinden waarop het geluk je toelacht. Je moet ze alleen wel zien, die kleine dingen. Maar als je dat doet, geniet er dan volop van! Je komt vanzelf in een positievere stemming, waardoor je gedachten ook positiever worden. Zo is de positieve cirkel rond! Denk aan iets leuks Zit vandaag, op het moment dat je dit zit te lezen, alles, maar dan ook alles tegen? Dan is het lastig om je gedachten een positieve draai te geven, dat kan ik me voorstellen. Probeer je gedachten in dat geval te verzetten door niet aan vandaag te denken, maar juist aan iets waar je blij van word. Iets leuks wat je onlangs hebt meegemaakt of wat je op de planning hebt staan, een persoon in je omgeving waar je veel om geeft of iets anders wat jou energie geeft. Dit kan je werk zijn, een huisdier, een vakantie of een bepaald examen wat je pas hebt gehaald. Zorg dat je je gedachten verzet en dat je ergens anders aan denkt. Een brief aan jezelf Het leven is niet enkel rozengeur en maneschijn. Ook de positieve psychologie erkent dat. Rijst de vraag: hoe ga je dan om met tegenslag? Schrijf een brief aan jezelf op een goede dag voor een dag dat alles tegenzit en je behoefte hebt aan troost. In de brief verwerk je dingen die je troosten, opbeuren, positief stemmen enzovoort. Van luisteren naar muziek en wie je kunt appen of bellen voor steun tot een lijstje met je sterke en mooie eigenschappen tot activiteiten die je energie geven. Zit je er een keer helemaal doorheen? Pak dan de brief en gebruik de benoemde hulpbronnen. Een aanvulling hierop is de zogenaamde treasure chest of survival kit voor sores. Dit is een doos of moodboard waarin je allerlei mooie, fijne en positieve dingen stopt. Denk aan happy quotes, foto’s, concertkaartjes, krantenknipsels, medailles en uiteraard je brief voor rainy days. Voel je je ellendig? Laat je dat niet uit het veld slaan. Pak je survival kit voor sores en laat je inspireren door betere tijden. Geniet van het leven! Als je niet zo lekker in je vel zit, heb je al snel de neiging om niets te ondernemen. Je blijft dan liever in je eigen (negatieve) coconnetje zitten. Om daaruit te komen en juist positief te denken, is het belangrijk dat je dingen onderneemt.

  • Ga naar buiten en maak een flinke wandeling, het liefst door de natuur, omdat mensen daar bewezen relaxter van worden.

  • Knuffel met je partner, kind, huisdier of een vriend(in), zodat er lekker wat oxytocine vrijkomt, een hormoon waardoor je je fijner voelt.

  • Speel (bord) spelletjes, doe tikkertje of speel verstoppertje. Als dat laatste je iets te ver gaat, ga dan even op een schommel zitten en voel je weer een onbezorgd kind. Ook met je vrienden kan je tal van leuke dingen ondernemen. Op zo’n moment kán je alleen maar positief denken!


Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf

Comentários


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page