top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Zonnevlechtchakra: ons innerlijke vuur drijft onze innerlijke kracht en wilskracht

Bijgewerkt op: 26 mei 2022

De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt; deze heeft een invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Het derde chakra heet Manipura.

‘Mani’ betekent vanuit het Sanskriet ‘juwelen’ en ‘Pura’ betekent ‘stad’. Letterlijk betekent het ‘een stad vol juwelen’. Je kan dit herleiden naar ‘schitterend’ en ‘flonkerend’. Dit Chakra kan ons helpen om in onze kracht te staan en te ‘schitteren’.


Manipura wordt ook wel ons zonnevlecht chakra genoemd. Dit komt omdat hier onze innerlijke kracht ligt. Het element vuur hoort dus bij dit chakra en dat verbindt het met de zon. Ook kan dit chakra bekend staan als het ‘navelchakra’.


Ons innerlijke kracht

Het zonnevlechtchakra bevindt zich rond je navel en ontwikkelt zich voornamelijk in de puberteit. Het is verbonden met de kleur geel en het element vuur. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, onze agni, in de buurt. Je innerlijke vuur is volgens de Ayurvedische voedingsleer verantwoordelijk voor je spijsvertering en de metabolische processen in je lichaam. Ons innerlijke vuur drijft ook onze innerlijke kracht en wilskracht. Als je zonnevlechtchakra in balans is, ben je zelfverzekerd, doelbewust en ondernemend. Je kunt assertief zijn en bent onafhankelijk. Zelfacceptatie voelt natuurlijk voor je, en je staat achter je beslissingen. Daarnaast verloopt je spijsvertering soepel en rustig.


Wat is de Zonnevlecht?

Het element vuur is met de Zonnevlecht verbonden. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, ons agni, in de buurt. Ons innerlijke vuur zorgt onder andere voor de spijsvertering en ondersteunt dus ook de alvleesklier, maag, lever en de milt. Ook heeft ons innerlijke vuur te maken met onze innerlijke kracht. Denk maar aan de uitdrukking ‘het vuurtje aanwakkeren’.

De energie van dit chakra helpt je om in actie en beweging te komen. Het helpt je met transformeren op een fysiek niveau (spijsvertering) en energetisch niveau. Onze wilskracht komt vanuit dit chakra.


Dit chakra laat je je eigen kracht voelen, zelfverzekerd, een goed gevoel van eigenwaarde en discipline. Vanwege het element vuur, stimuleert dit ook de warmte in jouw persoonlijkheid. Jouw vuur, jouw passie komt hier vandaan.

In dit chakra worden het onderbewust en bovenbewuste verbonden. De geest (Shiva) en aarde (Shakti) komen hier samen om onze identiteit te vormen. Deze verbinding helpt jouw spirituele ontwikkeling. Daarnaast vangt het derde chakra alles op wat vanuit de andere chakra’s komt. Als een ander chakra verstoord is, uit zich dit eerst via de zonnevlecht.


Ontwikkeling Zonnevlecht Chakra

Dit chakra ontwikkelt zich voornamelijk in de puberteit. Vanaf ons 14e tot ons 21e jaar verandert er veel in ons leven. We gaan naar de middelbare school, we beginnen aan een studie, we gaan het ouderlijk huis uit, en beginnen aan relaties. Ook maakt ons lichaam nog steeds veranderingen door. Veel transformatie vindt plaats in deze fase.

In de puberteit zoeken we onze grenzen op en ook de grenzen van anderen. We stellen onszelf meer open voor de meningen van anderen, en ontdekken wat we willen in plaats van wat we moeten. We worden ons bewust van hoe we onszelf ervaren, en wat onze persoonlijkheid voor invloed heeft op onze relaties.

Emoties en angsten kunnen sterk opkomen. We kunnen egoïstischer worden en ons meer terug trekken. In deze fase kunnen we onze dromen en doelen ontwikkelen.


De zonnevlecht in balans

Op een fysiek niveau kun je bij een gebalanceerd chakra merken dat je spijsvertering soepel gaat. Jouw innerlijke vuur werkt goed en de voeding die je tot je neemt wordt zonder problemen verteerd.

Als de zonnevlecht in balans is, voel je je zelfverzekerd, daadkrachtig, doelbewust en ondernemend. Je hebt veel wilskracht en maakt makkelijk beslissingen. Je bent zelfbewust en vanuit die bewustwording kloppen de keuzes die je maakt. Ook accepteer en erken je jezelf, waardoor je innerlijke kracht volledig te zijn recht komt. Uitdagingen ga je aan omdat je je bewust bent van je kracht. Je kunt jouw energie dus in daden omzetten. De warmte van dit chakra zorgt ervoor dat je liefde uitstraalt. Vrienden voelen dat ze bij je terecht kunnen.


De zonnevlecht uit balans

Als dit chakra uit balans is, kun je dit fysiek duidelijk merken. Je kunt problemen ervaren met alles wat met de vertering te maken heeft: maagzuur, diarree, obstipatie of problemen met je maag, alvleesklier, milt, lever of darmen. Jouw innerlijke vuur ‘brandt’ niet hard genoeg om jouw lichaam te ondersteunen bij deze processen.

Vuur is erg dynamisch en veranderlijk. Als dit chakra uit balans is, ben je bang voor veranderingen en blijf je in de ‘comfort zone’. Zo heb je een gevoel van bescherming. Dit uit zich niet alleen in fysieke situaties maar ook mentaal. Als je constant tegen jezelf blijft zeggen dat je ‘het toch niet kunt’, wordt de stap om het echt te doen, steeds groter.

Je kunt je onzeker voelen, je ‘verdwaald’ voelen en je bent makkelijk te manipuleren en je hebt weinig discipline. Ook kun je je erg druk maken om wat andere mensen van jou denken. Je bent bang dat ze jou niet goed genoeg vinden. Je zoekt bevestiging in de externe wereld, in plaats van in jezelf. Eigenlijk bekritiseer en beoordeel je jezelf en daarmee wijs je jezelf af. Jouw zonnevlecht raakt hierdoor uit balans en je wilskracht wordt verzwakt.


Soms kan dit chakra ook teveel energie hebben. Dit kun je herkennen aan maagzuur, letterlijk het vuur wat omhoog komt. Bij een energieoverschot word je juist fel naar anderen of je maakt veel ruzie, en kan je agressief overkomen. Je hebt last van jaloezie en wordt makkelijk meegesleept door een verlangen naar macht en aanzien.


Het derde chakra in balans brengen

Om je derde chakra te balanceren, kun je gele voeding eten. Hierbij kun je denken aan ananas, bananen, kurkuma, maïs, gele paprika et cetera. Het toevoegen van peper, gember en / of verwarmende kruiden kan ook helpen. Dit helpt om het vuur ‘op te stoken’.


Candle gazing, het staren naar een vlammetje op ooghoogte, werkt ook stimulerend voor het element vuur.


Voor je derde chakra is het erg belangrijk dat je elke dag voldoende beweging krijgt. Dit kan in de vorm van een intense workout zijn, maar een wandeling doet ook al wonderen. Yogahoudingen die je zonnevlechtchakra stimuleren zijn Navasana (boothouding), Ardha Matsyendrasana (zittende twist) en Bhujangasana (cobra).


Vuurademhaling

Vanuit de Yoga bestaat er Kapalbhati. Deze wordt ook wel de vuurademhaling genoemd. Je gaat hiervoor rechtop zitten je kan de handen eventueel op de buik plaatsen.

Je focust jezelf op de uitademing. Dit zijn korte en krachtige uitademingen via de neus, waarbij je de navel naar binnen trekt, richting de terug. Het zijn ongeveer 2 uitademingen per seconde. De inademing komt vanzelf. Deze ademhaling stimuleert ons innerlijke vuur en dus onze derde chakra.


Gebruik de helende kracht van de zon (zelfs als het bewolkt is)

Verder kan het helpen om in contact te komen met de zon om je derde chakra te balanceren. Je kunt dit natuurlijk doen door heerlijk even buiten te gaan zitten op een zonnige dag of lekker buiten wandelen.

De volgende meditatie kan fijn zijn om in de zon te doen. Dat kan buiten zijn, of binnen achter het raam. Visualiseer tijdens een meditatie een grote, gele zon die jou verwarmt en verzorgt. Focus je aandacht rondom je navel en stel je voor dat je zo het licht naar binnen zuigt. Voel hoe je zelf de warmte kunt creëren die blokkades in je manipura chakra laat smelten en jouw innerlijke vuur gedurende de dag ondersteunt.


Als dit al goed schijnt kun je een verbinding visualiseren met de ‘echte’ zon en jouw chakra. Laat de zon jouw chakra versterken met elke inademing. Alsof je telkens meer zonne-energie inademen via het derde chakra.


Interessante manipure feiten

Kleur: geel Element: vuur Edelstenen: barnsteen, amber, rozekwarts, bergkristal en citrien Frequentie: 528Hz Mantra: RAM Affirmatie: ‘Ik ben authentiek. Ik accepteer mezelf. Ik voel mijn eigen kracht.’ Essentiële olie: deze harmoniseert je derde chakra Muziek: deze playlist kan je helpen bij het balanceren van je chakra’s

Energetisch: Op elk bloemblad staat weer een Sanskriet letter. Deze staan voor Spirituele onwetendheid: dorst – jaloezie, verraad, schaamte, angst, walging, waanideeën, dwaasheid en droefheid.


Lukt het je niet om je chakra's in balans te krijgen. Of merk je dat je last blijft houden van lichamelijk of emotionelen klachten. Wil je nu ook eens écht beter in je vel zitten?

Als coach help ik je daar graag bij. Check mijn coach pagina voor meer informatie!

Bron: Happy with Yoga

403 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page