top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Zonnevlechtchakra: ons innerlijke vuur drijft onze innerlijke kracht en wilskracht

Bijgewerkt op: 26 mei 2022

De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt; deze heeft een invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Het derde chakra heet Manipura.

‘Mani’ betekent vanuit het Sanskriet ‘juwelen’ en ‘Pura’ betekent ‘stad’. Letterlijk betekent het ‘een stad vol juwelen’. Je kan dit herleiden naar ‘schitterend’ en ‘flonkerend’. Dit Chakra kan ons helpen om in onze kracht te staan en te ‘schitteren’.


Manipura wordt ook wel ons zonnevlecht chakra genoemd. Dit komt omdat hier onze innerlijke kracht ligt. Het element vuur hoort dus bij dit chakra en dat verbindt het met de zon. Ook kan dit chakra bekend staan als het ‘navelchakra’.


Ons innerlijke kracht

Het zonnevlechtchakra bevindt zich rond je navel en ontwikkelt zich voornamelijk in de puberteit. Het is verbonden met de kleur geel en het element vuur. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, onze agni, in de buurt. Je innerlijke vuur is volgens de Ayurvedische voedingsleer verantwoordelijk voor je spijsvertering en de metabolische processen in je lichaam. Ons innerlijke vuur drijft ook onze innerlijke kracht en wilskracht. Als je zonnevlechtchakra in balans is, ben je zelfverzekerd, doelbewust en ondernemend. Je kunt assertief zijn en bent onafhankelijk. Zelfacceptatie voelt natuurlijk voor je, en je staat achter je beslissingen. Daarnaast verloopt je spijsvertering soepel en rustig.


Wat is de Zonnevlecht?

Het element vuur is met de Zonnevlecht verbonden. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, ons agni, in de buurt. Ons innerlijke vuur zorgt onder andere voor de spijsvertering en ondersteunt dus ook de alvleesklier, maag, lever en de milt. Ook heeft ons innerlijke vuur te maken met onze innerlijke kracht. Denk maar aan de uitdrukking ‘het vuurtje aanwakkeren’.

De energie van dit chakra helpt je om in actie en beweging te komen. Het helpt je met transformeren op een fysiek niveau (spijsvertering) en energetisch niveau. Onze wilskracht komt vanuit dit chakra.


Dit chakra laat je je eigen kracht voelen, zelfverzekerd, een goed gevoel van eigenwaarde en discipline. Vanwege het element vuur, stimuleert dit ook de warmte in jouw persoonlijkheid. Jouw vuur, jouw passie komt hier vandaan.

In dit chakra worden het onderbewust en bovenbewuste verbonden. De geest (Shiva) en aarde (Shakti) komen hier samen om onze identiteit te vormen. Deze verbinding helpt jouw spirituele ontwikkeling. Daarnaast vangt het derde chakra alles op wat vanuit de andere chakra’s komt. Als een ander chakra verstoord is, uit zich dit eerst via de zonnevlecht.


Ontwikkeling Zonnevlecht Chakra