top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Dit is waarom echte verbinding zo belangrijk is (en zo kun je eraan werken)

Je kunt nog zoveel volgers en vrienden op social media hebben: online contact haalt het niet bij echte, real life verbinding. Met anderen, maar ook met jezelf. Wij onderzochten hoe meer verbinding in je leven je geestelijke en lichamelijke gezondheid een boost kan geven. Dat het werkt, ziet ik ook in de praktijk.


Zo gek is dat helemaal niet. Ons hele zijn is opgebouwd uit ontelbaar veel verbindingen. Onze cellen, geest en ons lichaam: allemaal bestaan ze uit verbindingen die dag in dag uit met elkaar communiceren. Zonder die communicatie functioneren we simpelweg niet.


Verbinding = gezond

Als je je verbonden voelt met anderen, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon, ook wel bekend als het gelukshormoon, stuurt vervolgens de aanmaak van serotonine aan. Dit stofje geeft je een goed gevoel. Oxytocine en serotonine kunnen stress tegengaan, gevoelens van angst verminderen en mogelijk zelfs de kans op depressie verminderen. Serotonine wordt ook nog eens gelinkt aan je spijsvertering, eetlust, slaap, geheugen en seksuele gezondheid.


Minder angst, meer verbinding

Voor echte verbinding moet je je veilig voelen (Zie Good News Mei 2022). Voel je angst, dan staat je brein in de overlevingsstand en is er geen ruimte voor het aangaan van connecties. Ga maar na: als je je onzeker voelt, bijvoorbeeld op een feestje waar je niemand kent, is het moeilijk om contact te leggen. Voel je je op je gemak, dan ontstaan gesprekken juist vanzelf. Met meer controle over de manier waarop je brein reageert, ben je in staat om vaker betekenisvolle relaties aan te gaan met jezelf en de wereld om je heen. Gelukkig kun je dat zelf een beetje sturen door het activeren van je prefrontale cortex. Dit deel van je hersenen reguleert je emoties, zorgt voor rationele gedachten en helpt je je kalm te voelen.


Zo kun je je hersenen elke dag trainen voor meer verbinding:

1. Dankbaarheid

Bewust nadenken over dingen, mensen of ervaringen waar je dankbaar voor bent, versterkt de rationele, nadenkende kracht van je hersenen. Dankbaar zijn vermindert stress en angst, waardoor je meer controle hebt en dus minder snel op negatieve impulsen reageert. Als er geen stress is, wordt dat deel van je hersenen dat belangrijk is voor het aangaan van verbindingen als het ware ‘aan’ gezet.


2. Diepe ademhaling

Je ademhaling heeft veel invloed op hoe je je voelt. In spannende situaties versnelt je ademhaling. Met een bewuste, diepe ademhaling geef je je hersenen een seintje dat je veilig bent. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om je brein te verbinden met je lichaam en je omgeving: het brengt je in het hier en nu. Rustig en diep ademhalen vertraagt ook de hartslag en verlaagt de bloeddruk, zodat je je automatisch kalmer voelt.


3. (Glim)lach voor echte verbinding

Wel eens gemerkt dat je bijna onbewust een glimlach geeft aan iemand die naar jou glimlacht? Lachen is een van de meest effectieve, simpele én leuke manieren om je met een ander te verbinden, maar ook met jezelf. Stop die telefoon dus weg als je ergens staat te wachten en kijk gewoon eens vriendelijk naar de mensen om je heen. Iedere glimlach telt.


Zo stel je jezelf écht open voor anderen

Veel mensen zouden graag meer open willen zijn naar andere mensen. Het is fijn om verlangens, emoties en gevoelens te delen, zodat er een beetje lucht bijkomt en het makkelijker wordt om te relativeren. Maar open zijn is voor veel mensen ook ontzettend moeilijk. Zeker wanneer we in het verleden weleens gekwetst zijn, of wanneer onze openheid op de een of andere manier werd afgekeurd. Het gevolg is dat we in onze schulp kruipen en anderen niet meer vertrouwen met onze diepste gevoelens en verlangens.


Je kern laten zien

Wat is ‘open zijn’ eigenlijk? Het betekent dat je iets van jouw kern, iets van wie jij werkelijk bent, toont in de manier waarop je praat en je gedraagt. Die kern is niet eenduidig of oppervlakkig, maar complex en vol gevoelens en gedachten die soms zelfs tegenstrijdig zijn met elkaar. Wanneer je die gevoelens en gedachten deelt met anderen, stel je je open en kwetsbaar op. Dat nodigt anderen uit om zelf ook open te zijn, waardoor er écht contact ontstaat.


Vijf adviezen voor meer openheid

Jezelf open stellen is niet altijd makkelijk. Het is kwetsbaar en gaat vaak gepaard met een hoop onzekerheid, twijfel en angst. Om die reden verbergen we vaak onze diepste gedachten en gevoelens, want ‘wat zullen mensen anders wel niet denken’. En dat is zo zonde. Door niet open te zijn, ontnemen we anderen namelijk ook de kans om het tegendeel te bewijzen. Om te bewijzen dat ze jou en jouw kwetsbaarheid wél serieus nemen. Vind jij het moeilijk om jezelf open te stellen? Deze vijf adviezen helpen je.


Jezelf openstellen, betekent dat je iets van jouw innerlijke wereld toont aan de buitenwereld. Op het moment dat je die gevoelens en gedachten deelt met anderen, stel je jezelf open en kwetsbaar op. Dat is iets moois omdat je anderen hiermee uitnodigt om zelf ook open te zijn, waardoor er écht verbinding kan ontstaan.


1. Weerspiegeling

Zorg dat de buitenkant altijd overeen komt met de binnenkant. Met andere woorden: dat je gedrag een weerspiegeling is van je gevoelens. Van mooi weer spelen en net doen alsof vervelende dingen er niet zijn, is nog nooit iemand beter geworden.2. Focus op je gevoel

Harde meningen delen of gedachten eruit floepen is vrij makkelijk, het wordt vaak pas lastig als er oprechte gevoelens gedeeld moeten worden. Probeer jezelf aan te leren om dieper te graven bij jezelf (en bij anderen). Is iemand boos? Boosheid komt vaak voort uit verdriet, teleurstelling of pijn. Echte openheid is eerlijk durven zijn over gevoelens die we liever niet zouden hebben.


3. Zeg wat je voelt

Probeer je vragen te veranderen in stellingen. Veel mensen die bang zijn om hun oprechte gevoelens te delen, veranderen hun gevoel in een vraag. In plaats van te zeggen ‘ik hou van jou’ vragen we ‘hou je nog van mij’?


4. De eerste persoon

Aanvullend aan punt drie is het proberen te spreken vanuit de eerste persoon. Zeg bijvoorbeeld ‘ik ben blij dat je hier bent’ in plaats van ‘ben je blij om hier te zijn?’ Dat laatste voelt misschien kwetsbaar, maar uiteindelijk zet je iemand daarmee voor het blok. Door zelf de eerste stap in openheid te zetten, geef je de ander de kans dat ook te doen, zonder druk uit te oefenen.


5. Klap niet dicht

Wanneer we ongemakkelijk worden van bepaalde vragen zijn we snel geneigd om ‘ik weet het niet’ te antwoorden of een vraag af te wimpelen. Vaak betekent dit niet dat we het antwoord écht niet weten, maar gewoon dat we er niet meer over na willen denken omdat het gesprek te dichtbij komt. Merk je bij jezelf dat je dicht begint te klappen? Probeer je dan in de ander te verplaatsen. Vertrouw jij deze persoon? Heeft hij of zij je al eerder teleurgesteld? Denk je dat jouw kwetsbaarheid veilig is bij deze persoon? Beslis op basis van het rationele antwoord op die vragen of jij wilt delen wat je écht bezig houdt.


Bron: Happinez

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page