top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Waarom dankbaarheid je gelukkig maakt (en zo kun je het trainen)

7 makkelijke tips en affirmaties voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven


1 Zoek het positieve in het negatieve

Gebeurt er iets negatiefs? Probeer er dan eens anders naar te kijken en zoek naar de positieve kanten van een negatieve situatie. De meeste problemen bieden je namelijk ook een kans om te groeien: daar kun je dankbaar voor zijn.


2 Maak van dankbaarheid een intentie

Als je ’s ochtends een intentie zet, besluit je heel bewust om ergens aandacht aan te geven. Voeg dankbaarheid dus toe aan je ochtendritueel door na het ontwaken tegen jezelf te zeggen: ‘vandaag ben ik dankbaar’…


3 Kijk naar binnen

Ben je nogal kritisch ten opzichte van jezelf en focus je vooral op wat er beter, meer, sneller of mooier zou kunnen? Kijk in plaats daarvan naar wat er bijzonder aan jou is en wees dankbaar voor wie en wat je nú bent. Leg de nadruk daarbij niet zozeer op je prestaties, maar vooral op je kwaliteiten.


4 Kijk naar buiten

En dan niet door het raam, maar naar de mensen om je heen. Wie helpen je, steunen je, vrolijken je op of maken jouw leven op een andere manier mooier? Aan veel dingen raak je zo gewend, dat je vergeet hoe fijn ze eigenlijk zijn. Dat je partner elke ochtend alvast een kop koffie of verse sinaasappel voor je zet, dat je je moeder altijd mag bellen voor advies, die ene vriendin die zo goed kan luisteren: vanzelfsprekend? Zeker niet.


Stel je eens voor hoe je leven eruit zou zien zónder al die fijne gebaren en eigenschappen. En denk ook eens aan de mensen die wat minder dichtbij je staan. De postbode die jou altijd een fijne dag wenst, de caissière die een compliment gaf over je jas; waarschijnlijk zijn er op een dag veel meer mensen om dankbaar voor te zijn dan je in eerste instantie dacht.


5 Hang herinneringen op

Plak op verschillende plaatsen in huis sticky notes met ‘wees dankbaar’. Stop er ook eentje in je tas en plak een briefje op of in je agenda. Zo herinner je jezelf er meerdere malen per dag aan om dankbaar te zijn. Nog beter: noem elke keer dat je zo’n briefje ziet één ding waarvoor je dankbaar bent vandaag.


6 Schrijf bedankbriefjes

Heeft een collega je uit de brand geholpen tijdens die ene Zoom-meeting? Deed je partner zomaar uit het niets iets liefs voor je? Of wil je je zus laten weten dat je blij met haar bent? Je kunt natuurlijk ‘gewoon’ bedankt zeggen, maar veel leuker is een handgeschreven kaartje of briefje. Daarmee bedank je heel bewust voor iets en maak je er echt iets bijzonders van, voor jezelf én voor de ander.


7 Begin een Dankbaarheidsdagboek

Leg een mooi schrift of notitieboekje of dagboek naast je bed en noteer daarin elke avond drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Net als met een intentie zetten, maak je hiermee van dankbaarheid een gewoonte. Extra bonus: door de dag positief te eindigen slaap je met een goed gevoel in – en is de kans groot dat je dus ook vrolijk wakker wordt.


Tip 1 – Gebruik iedere ochtend of avond deze drie vragen...

  • Waar ben je nu blij/trots over in je leven?

  • Wat daarvan maakt dat je blij bent?

  • Hoe laat dat jou voelen?Dankbaarheid Affirmaties

Ik ben dankbaar dat ik vandaag weer mag genieten van een nieuwe dag.

Ik ben dankbaar voor de plek waar ik kan wonen.
Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid.
Ik ben dankbaar voor alle geweldige dingen die dit lichaam mij toestaan om te doen.
Ik ben dankbaar voor de liefde en positiviteit die ik mag verspreiden in deze wereld.
Schoonheid te zien in dingen die anderen als vanzelfsprekend ervaren.
Ik ben dankbaar voor de lessen die elke ervaring met zich meebrengt.
Ik ben dankbaar voor mijn vermogen te leren, te ontwikkelen en te groeien.
Ik waardeer iedereen die mij heeft geholpen te worden wie ik vandaag ben.

Ik ben dankbaar voor wat ik heb, en verheug me op wat nog gaat komen.
Ik heb zo veel dingen om dankbaar voor te zijn, ik voel me gezegend!


17 weergaven0 opmerkingen

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page