top of page
Cirkel - website-3

Verborgen emoties leiden tot lichamelijke ongemakken en pijn

oftewel TMS of Mindbody Syndroom

Opgekropte gevoelens, nooit uitgesproken emoties, onverwerkte teleurstellingen, boosheid, (jeugd)trauma’s, geen nee durven zeggen, altijd klaar staan voor een ander. Komt je dat bekend voor? 

 

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Je lichaam reageert voortdurend op je emoties. Je kan buikpijn krijgen van de spanning, een rood hoofd van schaamte of knallende koppijn als je heel druk bent geweest. Meestal duren die lichamelijke reacties kort en heb je er verder geen last van. Het wordt anders als je voortdurend gestrest bent. Of dingen meemaakt die heftige emoties met zich meebrengen, zoals angst, woede en schuldgevoel. Als je die emoties onbewust onderdrukt, kun je daar lichamelijk last van krijgen. We noemen dit effect het Mindbody Syndroom.

 

Mijn levensreis

Voldoen aan verwachtingen van anderen, vooral je ouders, je wilt dat je ouders trots op je zijn, dat je voldoet aan hun verwachtingen, je wilt gezien worden. Zo had mijn vader een eigen zaak, dus voor mij een logische stap (alleen net een andere richting), ik wilde ook een eigen zaak, wat voor mij inhield, altijd hard en veel moeten werken (dyslectische, vechter, niet onder willen doen, perfectionistisch), presteerden (het ging niet van mijn leien dakje), alles willen weten (onzekerheid), ... De druk die ik onbewust op mezelf legde maakte mij ziek. Ik kreeg lichamelijke klachten zoals onverklaarbare aandoeningen, allergieën, spastische dram, artrose, rugklachten (ook erfelijk, maar toch... zie blog), nek- en schouderklachten, altijd moe, etc.

Meer weten over mijn levensreis!

Inzichten

Door uiteindelijk mijn rugzak te hebben kunnen legen tijdens mijn opleiding tot energetische coach en te beseffen dat er meer zit tussen lichaam en geest, heeft mij vele inzichten geven. Het leren luisteren naar mijn lichaam, te onderzoeken welke emotie eronder ligt, en daarmee aan het werk te gaan, heeft mijn geest maar ook mijn lichaam rust gegeven. Heb ik keuzes gemaakt, het reclame, ontwerpburo vaarwel gezegd, van personeel afscheid genomen en voor een ander vak gekozen.
 

Het heeft mij een ander mens gemaakt.

Ik geniet meer, ik leef. De mensen om mij heen zeggen dat ook, ik ben erg veranderd. Ik hou meer van mezelf en van anderen. Ik zou graag willen dat ook jij zonder ongemakken, pijn door het leven kan gaan. Zodat jij meer kan genieten en meer jezelf kan zijn. Dat jij mag zijn, zoals je bent.

Jou inzichten geven, dat is mijn taak op aarde. Het kan zo mooi en rustgevend zijn.

De klachten en pijn die je ervaart zijn echt. Je beeldt je niets in. Dat is misschien al een geruststelling. De pijn zit niet tussen je oren, maar de oplossing wel.

Sarno

Youtube film over de theorie van Dr. J. Sarno
Youtube film over de theorie van Dr. J. Sarno

Mindbody Syndroom

Bij het Mindbody Syndroom leidt je brein de aandacht af van emoties die voor jou te pijnlijk zijn. Je brein geeft ergens in je lichaam pijnprikkels, zodat je je daarop focust en niet hoeft te ‘voelen’. Bij de één uit zich dat bijvoorbeeld in chronische migraine, darmklachten, rug-, nek- en schouderpijn. Anderen krijgen last van hyperventilatie, RSI, fibromyalgie, huidproblemen of depressie. Iedereen heeft zo zijn ‘zwakke plek’. Dit proces speelt zich af in je onderbewuste. Het is niet zo dat je denkt: laat ik mijn emoties eens onderdrukken. Het gaat vanzelf, tot je er bewust een streep onder zet.

 

Je pijnklachten zijn echt.

De klachten en pijn die je ervaart zijn echt. Je beeldt je niets in. Dat is misschien al een geruststelling. De pijn zit niet tussen je oren, maar de oplossing wel.

 

Met mijn aanpak richten we ons op de echte oorzaak van jouw pijn: de emoties waar je onbewust mee worstelt. De manier om blijvend van je chronische (pijn)klachten verlost te raken.

 

 

Grondlegger

Dr. John E. Sarno, grondlegger van de Mindbody Syndroom aanpak is een Amerikaanse revalidatiearts die op een andere manier naar chronische pijn ging kijken. In zijn boek The Mindbody Prescription legt hij haarfijn uit wat het verband is tussen emoties en chronische lichamelijke klachten. Dr. Sarno is voor mij een belangrijke inspiratiebron. In een serie korte filmpjes vertelt hij wat het Mindbody Syndroom precies inhoudt én hoe het je leven kan veranderen als je ermee aan de slag gaat. Als je interesse hebt, raad ik je aan deze filmpjes te bekijken. Ook het boek is een aanrader. Het is in begrijpelijke taal geschreven en geeft je belangrijke, nieuwe inzichten. Dr. Sarno inspireert ook andere artsen, zoals de Amerikaanse Dr. Howard Schubiner, , Arts David Schechter, Psychotherapeut Alan Gordon, Brené Brown, etc

 

Dr. John E. Sarno: “Denk eraan, het doel van de pijn is om de aandacht af te leiden van wat er emotioneel gebeurt en om je gefocust te houden op het lichaam.” 

 

Arts John E. Sarno

John E. Sarno was tot zijn pensioen arts en professor in de revalidatie geneeskunde in New York. Hij heeft de term TMS of Tension Myositis Syndroom bedacht, een andere benaming voor het MBS ofwel Mind Body Syndroom. Hij zegt tot meer dan 10.000 mensen geholpen te hebben door hen te onderzoeken en bij afwezigheid van structurele problemen te onderwijzen over de psychologische en emotionele basis van hun pijn en symptomen. Sarno geloofde dat de geest lichamelijke pijn en andere klachten gebruikt als afleiding strategie van pijnlijke emoties. Hij ervoer dat wanneer patiënten nadenken over wat hen onbewust van slag brengt, de symptomen geen doel meer hebben en verdwijnen. (Bron: Wikipedia)

Sarno heeft vier boeken geschreven die in het Engels bestelbaar zijn via bol.com of the American Book Centre:

1.     Sarno, John E. (2006). The Divided Mind: The Epidemic of Mindbody Disorders.

2.     Sarno, John E. (1998). The Mindbody Prescription: Healing the Body, Healing the Pain.

3.     Sarno, John E. (1991). Healing Back Pain: The Mind-Body Connection.

4.     Sarno, John E. (1982). Mind Over Back Pain.

 

Dat vele mensen Dr Sarno dankbaar zijn, is te zien aan de verhalen op deze site: www.thankyoudrsarno.org. In 2016 komt een documentaire uit over Dr Sarno, chronische pijn en de link tussen emoties en gezondheid. Via deze link zijn 2 dvd’s te bestellen van Dr Sarno die veel mensen hebben geholpen om hun pijn te begrijpen met geruststelling tot gevolg.

Wat wil jij voor jezelf?

Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen.

Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf

GoodBodyBalans, aandacht voor jouw lichaam en geest

Ontspannen leven, wie wil dat nu niet!

 

Vindt de rust en balans in je leven. Dat is zoveel meer genieten!

Ik hou je graag op de hoogte van inspirerend Good News, met GRATIS tips,

oefeningen, video´s, blogs om bewuster te leven, meer bewegingsvrijheid

te krijgen, ontspannender en meer te genieten van jouw leven.

Meldt je dan aan voor mijn nieuwsbrief Good News.

Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page