top of page

Chinese Dry-needling

c01a8d5e-59ef-49be-8e1a-ef9f2c0f5682.JPG
Chinese Dry-needling - pure ontlading en verlichting
Chinese Dry-needling - triggerpoints behandelen

 

Al enige tijd voel je stijf, niet zo mobiel, heb je hier en daar wat pijntjes. Ervaar je stress, ontspannen lukt of wil niet meer. Je hebt alles al geprobeerd, maar niets helpt. Dan kan Chinese Dry-needling een oplossing zijn.

Acupunctuur of Chinese Dry-needling (tgp) helpt bij klachten zoals:

 • hooikoorts

 • astma, COPD, long-COVID restklachten (reuk- en smaakverlies, moeheid, kortademigheid, emotionele dysbalans)

 • keel-, neus-, en oogklachten

 • allerlei pijnklachten (hoofd, rug, knie, elleboog, pols, tenen etc)

 • vermoeidheid

 • menstruatie en overgangsklachten

 • maag-, en darmklachten

 • slapeloosheid

 • oorsuizen (tinnitus)

 • spanningsklachten

 • Chinese Dry-Needling wordt inzetten bij pijnklachten die worden veroorzaakt door triggerpoints. Hiervoor gebruik je een naald en met deze naald ga je de triggerpoints een voor een behandelen.


We kijken niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de oorzaak van de klachten.

Chinese Dry needling

Dry-needling (tgp) is een Chinese geneeskunde, waarbij zeer dunne naalden in je huid, op strategische punten in je lichaam, worden gestoken. Deze punten zijn met elkaar verbonden (meridianen) om een energiestroom, of qi*, te creëren die verantwoordelijk is voor onze algehele gezondheid. Wanneer deze energiestroom echter wordt verstoord, kan dit leiden tot ziekten. Daarom is acupunctuur een techniek die wordt gebruikt om specifieke meridiaanpunten aan te pakken om het evenwicht van de qi te herstellen en zo de gezondheid te verbeteren.

 

In zekere zin is Dry needling gewoon "verwesterde acupunctuur". Bij Chinese Dry-needling worden dezelfde naalden gebruikt als bij acupunctuur. Dry needling werkt voornamelijk om de myofasciale triggerpoints (ashi oftewel tgp-punten) in de spieren los te maken. Myofasciale triggerpoints zijn punten in de spier die overactief zijn en zeer pijnlijk aanvoelen, als je erover heen gaat. Het wordt vaak gevoeld als een knobbel, of gewoonlijk een "knoop" in de spier genoemd. Deze myofasciale triggerpoints kunnen de bron zijn van spierpijn en het kan ook de spierfunctie beïnvloeden, minder bewegingsvrijheid.

 

Wat is Chinese Dry-needling?

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Door de combinatie van acupunctuur punten (Le3, Did 4 + een acup. punt bij de klacht) en Chinese Dry-needling (een triggerpiont - tpg) breng je zowel de Qi – energie opgang als dat de klacht via de tpg specifiek wordt aangepakt (onderliggende spierspanning los te maken). Dit geeft een geweldig resultaat.

Wanneer de Chinese Dry-needling wordt toegepast, ontstaan er vaak wat tintelingen en een twitch response. Als je een "twitch response" in de spier voelt, is dat een goed teken. Het betekent dat de naald de spanning in het triggerpoint heeft losgelaten, waardoor het minder prikkelbaar is geworden en beter doorbloed wordt.

 

We kijken niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de oorzaak van de klachten. Er kunnen dus nog andere punten aanprikt worden. De acupunctuur naalden blijven gedurende de behandeling ongeveer 20 min zitten.

Ook bij Chinese Dry-needling wordt er niet alleen gekeken naar de symptomen, klachten. Omdat het lichaam als een geheel werkt (holistisch), wordt er ook gekeken naar onderhoudende (stress, houding, spierzwakte) factoren en wordt deze hele keten van spieren meegenomen in de behandeling.  Deze worden door middel van triggerpionts behandelt. Door 3 x een twitch te ervaren en de naald dan 2 min. te laten zitten, zodat de spanning totaal kan ontladen, creëer je verlichting. Na 3 behandelingen zal de klacht verdwenen zijn. Tenzij er onderliggende emotionele ervaringen zitten, dan kan het zijn dat de klacht terug komt. Pak je deze emotie, ervaring ook aan, dan kom je dichterbij jezelf en zal je totale verlichting voelen.

Goed om te weten

Alles bestaat uit energie, ook wel Qi genoemd, en alles is met elkaar verbonden. Zo zijn ook emoties en gedachten vormen van energie. Energie wil bewegen, maar misschien onderdrukt je jou emoties en/of hou je gedachten vast in een oud verhaal. De energie is dus gestagneerd. De enige manier waarop de energie nog wat kan bewegen is door gedachtes in je hoofd. Maar continu in je hoofd zitten en het onderdrukken van de natuurlijke energiestroom kost veel energie. Je wordt moe, geprikkeld, je krijgt steeds meer last van lichamelijk en geestelijke klachten. Denk dan een aan dry-needling of healing.

Dry_Needling.jpg
Dry needling 2.jpg

Chinese Dry-needling is anders dan de Canadese dry-needling.

Bij de Chinese maakt je zowel gebruik van min. 3 acupunctuur punten, welke 20 min. blijven zitten in combi met dry needling naalden (super dunne acupunctuur naalden) die 2 min. blijven zitten. We gebruiken dus altijd bij elke punt nieuwe naalden. Ik maak gebruik van een kokertje, zodat je nooit te diep kan prikken en altijd de juiste afstand hebt.

Bij de Canadese gebruiken ze dikkere naalden en worden meerdere triggerpoints aangeprikt, waarbij één naaldje wordt gebruikt. Is het punt gedeactiveerd, dan wordt met dezelfde naald een andere punt aangeprikt. De naald blijft dus niet zitten.

In beide gevallen gaat het over pijnpunten. Deze punten geven vaak alleen pijn bij druk. Ze worden gebruikt om een diagnose te stellen (welke soort pijn wordt ervaren en leidt de pijn naar het pijnlijke deel van het lichaam?) en ze worden zo nodig geprikt tijdens de behandeling.

 

Hoe voelt Chines Dry-needling aan?

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. De drukpijn kan bestaan uit scherpe of doffe pijn. In alle gevallen is het een stagnatie van energie die de pijn veroorzaakt. Het aanprikken van deze punten zorgt ervoor dat de energie verspreidt wordt en de stagnatie opgeheven wordt. Het inbrengen van het naaldje voelt je niet. Ik maak gebruik van een kokertje, zodat je nooit te diep kan prikken en altijd de juiste afstand hebt. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat kan een soort ‘kramp’ oftewel twitch gevoel geven. Na de behandeling kan er lichte pijn, soort spierpijn gevoel of lichtheid in het hoofd optreden. Afhankelijk van het individu duurt dit ongemak meestal 24-48 uur. Daarna ontspant de spier zich totaal en kunt u gemakkelijker bewegen.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt, straling naar andere spieren of gebieden.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)

 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.

 • Chronisch - bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.

 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.

 • 'Slappe' ligamenten in bijv enkels en/of knieën.

 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.

 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. bij je geboorte, na een botbreuk of operatie.


Deze Chinese Dry-needling is niet alleen gericht op de ontspanning van spieren, maar ook op geestelijke ontspanning. Op mentaal niveau worden stress en spanning verlicht en het helpt je bovendien bewuster te worden van je lichaam als geheel. De behandeling heeft ook als doel het zenuwstelsel, Qi, van het lichaam te helpen in balans te brengen. Aandacht en rust staan centraal in deze behandeling en de ervaring is, voor zowel de gever als ontvanger, meditatief en rustgevend. Na een Chinese Dry-needling voel je je lekker ontspannen, relaxt en energiek.

Neem gerust contact met mij op voor extra informatie over mij en mijn behandelingen.

-----

Na een heerlijke massage bleef ik last houden van mijn nek.

Als ik mij hoofd optil of draai, kan ik niet volledig naar achter kijken

en deed dit zeer. Anja plaatste een dry needling naald in mijn triggerpiot en

na 2 min. was ik van mijn pijn af. Ik vond het echt eng, maar ik voelde helemaal niets.

Op de 3 schokjes na, maar deze waar niet pijnlijk. Echt super fijn. Bedankt Anja.

Davaclia

-----

Wat wil jij voor jezelf?

Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen.

Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf
Openingstijden

Alleen op afspraak

maandag      10:30 - 21:00

dinsdag        10:30 - 21:00

woensdag    10:30 - 21:00

donderdag   10:30 - 21:00

vrijdag          10:30 - 18:00

Bezoekersadres

Karveel 13-01, 8231AT Lelystad

 

E   info@goodbodybalans.nl

T   0320 - 25 77 52

M  06-510 87 183

GoodBodyBalans, aandacht voor jouw lichaam en geest

Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page