top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Gember is een gezond en veelzijdig knolletje

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Gember kalmeert de maag, vermindert stress, versterkt het immuunsysteem, verlicht pijnlijke spieren en verbetert de doorbloeding. Een makkelijke manier om gember toe te voegen aan je dagelijkse voeding is het drinken van gemberthee.


Gezondheidsvoordelen

Gember is rijk aan vitamine C, magnesium en andere mineralen. De specerij verbetert de spijsvertering en gaat de strijd aan met hart- en vaatziekten, astma en andere gezondheidsproblemen.


De goede eigenschappen van gember


1. Stimuleert je immuunsysteem

Gember werkt zowel ontstekingsremmend als koortswerend en draagt met andere woorden bij aan je algemeen welzijn en ziektebestrijding. Het is een wondermiddel bij verkoudheid en griep omwille van zijn antibacteriële en antivirale werking. Gember lost slijmen op en voorkomt of verzacht keelpijn. Bovendien geeft het je immuunsysteem een boost, waardoor het je niet alleen helpt genezen, maar je ook minder snel ziek zal worden.

Vooralbij ontstekingen aan de dunne en dikke darm kan gember een positieve invloed hebben. Omdat darmontstekingen vaak aanleiding geven tot darmkanker, verlaagt het meteen ook het risico op het ontwikkelen hiervan. Artritis, een aandoening die ontstaat door ontstekingen, kan eveneens verlicht worden door de inname van gember.


2. Voorkomt (ochtend)misselijkheid

Zwangere vrouwen maar ook patiënten na kankerbehandeling zijn gebaat bij een kleine hoeveelheid gember. Het werkt kalmerend voor de maag waardoor je misselijkheid en braakneigingen voorkomen kunnen worden of gaan liggen. Bij wagenziekte zou gember even veel of zelfs beter helpen dan geneesmiddelen.


3. Vermindert maagklachten

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, is gember een gezond en natuurlijk alternatief voor medicijnen. Door zijn neutraliserende functie verdwijnt overtollig maagzuur als sneeuw voor de zon. Ook wanneer je kampt met een opgeblazen gevoel, kan gember een goede oplossing bieden. Het zorgt ervoor dat je meer speeksel en spijsverteringssappen produceert, waardoor je maaltijd beter kan worden verteerd. Omdat gember bovendien zou helpen bij het samentrekken van de maagspieren, zorgt het ervoor dat de maaginhoud sneller verplaatst wordt naar de darmen.


4. Helpt bij gewichtsverlies

Naast een sneller metabolisme, veroorzaakt door de gingerolen, zorgt gember er ook voor dat je vetreserves sneller verbrand worden.Samen met een langer voldaan gevoel, dat je minder snel opnieuw naar eten doet reiken, maakt gember het je dus net iets gemakkelijker om af te vallen.


5. Natuurlijke pijnstiller

Gember zou bij een voldoende hoge inname (500mg) pijn aan de heup en knie ten gevolge van artrose helpen verminderen. Wanneer de gember in olie verwerkt is en gebruikt wordt bij massagetherapie, kan het zorgen voor een verminderde stijfheid en verlichting van pijn. Ook mensen die vaak last hebben van migraine hebben er baat bij gember toe te voegen aan hun dagelijks dieet.


</