top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

7e chakra oftewel Kroonchakra of Kruinchakra = levensstroom

Bijgewerkt op: 8 feb. 2023

Het kroonchakra oftewel kruinchakra bevindt zich op de kruin van je hoofd. Als je de toppen van je duimen in je oren brengt, en de wijsvingers naar elkaar toe brengt bovenop je hoofd, is dat de plaats waar je 7de chakra zich bevindt. Het kruinchakra heet ook wel sahasrara chakra en het wordt vaak verbonden met spiritualiteit. Sahasrara is de naam hiervan in het Sanskriet. Letterlijk betekent dit ‘duizend bladeren’.


 • Wortelchakra: deze zit onderaan je wervelkolom. Het heeft een rode kleur en staat voor stabiliteit en veiligheid.

 • Sacraalchakra: onder je navel zit dit energiepunt. Deze staat voor emoties en seksualiteit en heeft een felle oranje kleur.

 • Navelchakra: je raadt het al: iets boven je navel zit deze gele chakra. Deze is gelinkt aan wilskracht en macht.

 • Hartchakra: deze chakra is groen en bevindt zich bij je hart. Liefde, sympathie en empathie staat hierbij centraal.

 • Keelchakra: bij je keel zit dit blauwe energiepunt. Bij deze chakra gaat het om het uiten van je gevoel en mening.

 • Voorhoofdchakra: tussen je wenkbrauwen zit je voorhoofdchakra. De kleur is indigo en inzicht en intuïtie zijn erg belangrijk bij dit energiepunt.

 • Kruinchakra: het laatste energiepunt bevindt zich bovenop je kruin. Deze kan violet of wit zijn en staat voor wijsheid en spiritualiteit.

 • Onder mijn Good News vindt je ook de nieuwe chakra's, chakra en edelstenen en hoe het chakrasysteem werkt.


7e chakra Kruinchakra

Op basaal niveau bestaat je lichaam uit energie. Die energie organiseert zichzelf in het fysieke lichaam dat je elke dag in de spiegel ziet. Voordat het zich organiseert in de fysieke realiteit, organiseert het zichzelf in chakra’s en meridianen. Deze chakra’s zijn centra van energie die langs het centrale energiekanaal liggen. Elk chakra heeft een bepaalde frequentie en ook een bepaald doel. Elk chakra is een andere van expressie van Prana, anders bekend als levenskracht of bronenergie. Chakra’s zien eruit als trechters voor energie. Ze absorberen energie en staan energie af.

Naarmate een persoon vordert op het pad van bewustzijn, verandert de energie die door het sahasrara chakra naar buiten komt. Dit is niet alleen voor het kruinchakra zo, maar voor alle chakra’s. Dientengevolge kan de kleur van het chakra veranderen van violetpaars tot een sneeuwwit licht. De kruinchakra staat voor innerlijk weten, inzicht, hoger denken, verlichting, kosmische wijsheid.

Je kruinchakra: zo voorkom je een blokkade tussen jou en het universum

Je zevende chakra wordt ook wel je kruinchakra of kroonchakra genoemd. Het is de poort tot wijsheid uit het universum en de verbinding tussen jou en het grotere geheel. Als jouw kruinchakra is geblokkeerd, voel je je eenzaam en doelloos. Functioneert jouw zevende chakra optimaal dan ga je door het leven met een magische inner glow waar niemand omheen kan.


Je kunt chakra’s het beste zien als energiecentra die zich in je lichaam bevinden en een draaiende beweging maken. De zeven belangrijkste chakra’s liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. Chakra’s hebben de vorm van een trechter en wisselen informatie uit met de wereld om je heen. Onderling zijn alle chakra’s verbonden met elkaar en het energieveld om je heen (je aura).


Chakra’s en je leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe meer het chakrasysteem zich ontwikkelt. Vaak is het zo dat je je pas in de tweede helft van je leven kunt overgeven aan het wijsheid van het zevende chakra. Je weet beter wie je bent waardoor er vaak wat meer ruimte ontstaat voor een innerlijke reis naar je hogere chakra’s. Maar laat je vooral niet leiden door je leeftijd. Lief zijn voor je kruinchakra is namelijk altijd een goed idee.


Je kruinchakra en het grotere geheel

Het zevende chakra ligt bij je kruin en straalt als een trechter naar boven, richting de kosmos. De kleur die bij deze chakra hoort is wit of violet. Het kruinchakra wordt gevoed door de lessen van de zes chakra’s die er onder liggen. Je legt als het ware eerst een fundament voordat je kosmische wijsheid kunt ervaren. Je kruinchakra verbindt jou met het grotere geheel en helpt je om jouw leven in een breder perspectief te zien en met een diepe, innerlijke wijsheid je koers te bepalen. Een optimaal functionerende kruinchakra voegt wat extra fairy dust toe aan je leven en zorgt voor een inner glow die door al je poriën naar buiten straalt. Maar hoe open je dan je kruinchakra?


Waar ligt het zevende chakra?

Het kruinchakra bevindt zich op de kruin van je hoofd. Als je de toppen van je duimen in je oren brengt, en de wijsvingers naar elkaar toe brengt bovenop je hoofd, is dat de plaats waar je 7de chakra zich bevindt. Het kruinchakra heet ook wel sahasrara chakra en het wordt vaak verbonden met spiritualiteit. Dit is in feite een beperkt beeld, want elk chakra kun je wel verbinden met spiritualiteit. Het fysieke lichaam is een manifestatie van bron energie. Daarom is je fysieke lichaam is niet minder spiritueel dan je energielichaam. Het fysieke lichaam is zelfs niet minder spiritueel dan je ziel.


Het 7e chakra kun je associëren met de bewuste verbinding met het goddelijke. Je kunt het zien als een brug naar de kosmos. Wanneer het kruinchakra open is en in balans, kan het lijken op een aureool, Om die reden zie je heiligen en engelen op oude schilderijen altijd afgebeeld met een aureool.


Het zevende chakra staat voor

 • het centrum van bewustzijn,

 • het hoogste intuïtieve weten,

 • integratie van het geheel,

 • de mogelijkheid om een levende belichaming te worden van je hogere zelf,

 • verlichting

 • de aanwezigheid in het moment,

 • deel uitmaken van het grotere geheel,

 • toewijding,

 • vertrouwen

 • inspiratie,

 • de afwezigheid van ego

 • eenheid


Het Kruinchakra is het centrum voor ons bewustzijn. Dit chakra helpt ons om ons bewust te maken van onszelf en onze omgeving. Zo weten we ook goed wat wel en niet bij ons past.

Hier komt ook een acceptatie proces bij kijken. We leren dat we niet alles willen en moeten, maar dat alles er gewoon mag zijn. We leren mee te gaan in ‘de flow van het leven’.

Die flow van het leven is voor iedereen anders, iedereen heeft een ander pad. We leren in te zien dat ondanks dat onze paden anders zijn, we nog steeds verbonden zijn.

Het kruinchakra is ook het centrum van vertrouwen, toewijding, inspiratie en positiviteit. Vanuit dit chakra leggen we een diepe verbinding me onszelf en met een grotere universele energie.


Om dit chakra volledig te laten open, moet je veel (durven) loslaten. Maar ook juist goed voor alle andere chakra’s zorgen en openen. Zo ben je goed geaard.

Het kruinchakra verbindt ons fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveau binnen in ons tot een geheel. Je zult dus het gevoel krijgen dat alles één is en dat er meer is dan de fysieke wereld en dat wat je kunt zien.

Op een fysiek niveau regelt dit chakra de processen met de huid en het geestelijke, psychische in ons.


Het Kruinchakra in balans

Wanneer het kruinchakra in balans is, zul je je verbonden voelen op alle niveaus. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel zullen voelen als één. Je kunt genieten van de ‘aardse’ zaken, maar je weet ook dat er zoveel meer (belangrijker) is. Ook sta je in verbinding met de universele energie, je voelt je rustig, hebt vertrouwen, en weet dat alles deel uit maakt van het grotere geheel. Je zult je compleet voelen, en bent verbonden met je hogere zelf.

Deze verbinding helpt je om je verbonden te voelen met alles en iedereen om je heen, waardoor je geen afscheiding meer voelt van de rest van de wereld en het universum.

Je voelt een innerlijke rust en die wordt niet gauw verstoord. Veel emoties of situaties kunnen langskomen, maar jij blijft gelijkmoedig binnen alles.

Je weet dat er meer is dan dat je ziet en voelt, en kunt de kracht binnen in jezelf voelen. Je accepteert het leven zoals het is en weet dat je bent waar je moet zijn. Ook kun je goed afstemmen op de ‘flow’ van het leven.


Het Kruinchakra uit balans

Een gevoelige kruinchakra of jeuk betekent dat het uit balans is. Wanneer een chakra uit balans is lijkt het doorgaans kleiner dan gebruikelijk. Het chakra is dan gesloten. Het geeft niet zoveel energie af en het absorbeert niet zoveel energie. Het verandert ook in kleur, patroon, textuur en geluid.

Wanneer het kruinchakra uit balans is, kan je je niet verbinden met de kosmische energie. Hierdoor kun je je lusteloos voelen, en een gebrek aan energie en vertrouwen hebben in het grotere geheel.

Het kan voelen alsof we weg willen rennen van onszelf. Wat we diep van binnen weten negeren we, en we luisteren niet naar onze innerlijke stem.

We kunnen hierdoor bijvoorbeeld telkens weer met bepaalde mensen blijven afspreken, terwijl dit niet voor ons werkt. Ook kunnen we niet goed zorgen voor ons lichaam, waardoor we voor ongezond eten kiezen. Ook kunnen we alles wat met spiritualiteit te maken heeft blokkeren en negeren.

Dit kan zich uiten in psychische klachten. Je kunt last hebben van angsten, hysterie, waanbeelden, angst om iemand te verliezen, en je kunt klachten krijgen met het centrale zenuwstelsel of de hersenen.

Als het kruinchakra gesloten is, kan dat leiden tot allerlei aandoeningen. Voorbeelden zijn: apathie, epilepsie, chronische pijn, verstoorde functie van de pijnappelklier, slapeloosheid, aandoeningen van het zenuwstelsel, migraine, psychische ziekten, eenzaamheid, alzheimer, dementie, parkinson en geheugenverlies.


Het zevende chakra in balans brengen

Het zevende chakra kan in balans gebracht worden door te mediteren. Maak voor jezelf de tijd om even stil te worden en naar binnen te keren.

Zoek hiervoor een rustige plek op. Je kunt beginnen om de ogen te sluiten en de ademhaling te observeren. Dit helpt je om te kalmeren en om de aandacht naar binnen te brengen.

Je kunt de meditaties uitbreiden, door bijvoorbeeld je gedachten te observeren. Op een inademing observeer je de gedachte die door je heen gaat, en op een uitademing blaas je die gedachte weer uit. Je laat letterlijk de gedachte los.

Nadi Shodhana is een fijne ademhalingsoefening om het Kruinchakra in balans te brengen. Deze ademhaling vindt wisselend plaats in het linker – en in het rechterneusgat.

Het zorgt voor balans, balanceert onze nadi’s (energiebanen), onze mannelijke en vrouwelijke energie, onze maan en zon energie. Het kalmeert de mind en ons zenuwstelsel. Ook het masseren van ons hoofd werkt ontspannend voor het kruinchakra.


Je kruinchakra openen of activeren

Met een open kruinchakra kun je het grotere geheel zien. Dit kan heel belangrijk zijn als je je angstig voelt. Als je angstig of onzeker bent, heb je een soort tunnelvisie. Je bent als het ware verblind.

Het kruinchakra schoonmaken geeft je de mogelijkheid om inzichten te ontvangen van hogere dimensies. Het geeft je een gevoel van vrede. Het brengt je wijsheid. Een open kruinchakra zorgt ervoor dat je het leven kunt accepteren zoals het is. Het helpt je om anderen te begrijpen. Het zal ervoor zorgen dat je jezelf energiek en geïnspireerd voelt. Het zal je verwarring wegnemen. Met een open kruinchakra kun je je hoogste potentieel bereiken. Het zal je helpen jezelf en het universum in het algemeen te vertrouwen.


Het openen van je kruinchakra kan op allerlei manieren. Er is niet één juiste manier dus doe vooral wat goed voelt voor jou. Deze 3 tips helpen je op weg:


1) Mediteer

Toegang tot kosmische wijsheid krijg je vanuit rust. Als je constant aan het jakkeren bent, is de kans groot dat jouw kruinchakra geblokkeerd raakt. Probeer dus regelmatig rustmomenten in je dag te integreren. Tien minuten mediteren kan al een wereld van verschil maken. Sommige mensen vinden het prettig om in complete stilte te mediteren, zelf heb ik liever iets om naar te


luisteren. Deze Tibetaanse klankschaal meditatie (let niet op de oubollige tijger tapijtjes op de achtergrond;-) ) is speciaal bedoeld om je kruinchakra te openen en duurt 10 minuten.


2) Gebruik kleuren en geuren

De kleur die hoort bij het kruinchakra is paars. Dat maakt de amethist tot een steen die bij uitstek geschikt is om je te ondersteunen bij het openen van je kruinchakra. Zelf heb ik een meerdere amethisten in mijn praktijk liggen en draag ik standaard een paarse steen. Naast stenen zijn er ook geuroliën die je kunnen helpen bij het openen van je zevende chakra. Vooral lotus, lavendel en amber werken ondersteunend.


3) Zoek de natuur op

Misschien wel de beste plek om al je chakra’s in balans te brengen is de natuur. Je kruinchakra is vooral gebaat bij rust. In hoog tempo dus een bos banjeren is dus niet de bedoeling. Probeer rustig te lopen en sta af en toe stil om contact te maken met de kosmos. Doe dat het liefst op een zo hoog mogelijke plek zoals een heuvel want daar is de verbinding met de kosmos het sterkst.


De authentieke vrouw

Vond je dit een interessant artikel? Dan kan ik je De Authentieke Vrouw van Elske Feitsma van harte aanbevelen. Dit boek is bedoeld voor vrouwen die verlangen naar een diepere verbinding met hun vrouwelijke natuur en behoefte hebben aan een stevige basis in zichzelf. Aan de hand van de zeven chakra’s bespreekt Elske onderwerpen als voeding, emoties, seksualiteit, wijsheid en liefde. Een aanrader!


Zijn bovenstaande tips niet voldoende, of voelen ze voor jou niet goed, hieronder zijn nog 13 manieren om deze chakra te activeren


Kruinchakra: 13 verbazingwekkende geheimen voor spirituele groei

 1. Breng tijd door in stilte. Zeker is dat geluid het kruinchakra beïnvloedt. Maar toch zorgt vooral stilte voor het openen van het kruinchakra.

 2. Meditatie opent je kruinchakra. Elke manier om je gedachten te laten verstillen, zal je helpen om ontvankelijk te zijn voor universele informatie. Die informatie zal binnenkomen via het kruinchakra. Voorbeelden van meditatie die behulpzaam zijn: yoga, tai chi, meditatie in beweging, mindfulness, zittende meditaties of geleide meditaties.

 3. Observeer je overtuigingen. Betwijfel je overtuigingen. Probeer erachter te komen of het tegenovergestelde van wat je denkt ook waar zou kunnen zijn. Het is belangrijk om een open om een ​​geest te ontwikkelen. Zoek radicaal nieuwe perspectieven. Het is goed om een soort bereidheid te ontwikkelen om te overwegen dat alles waar kan zijn. Dit soort denkpatroon, of je zou kunnen zeggen openheid voor elk denkpatroon, zal je kruinchakra openen.

 4. Breng tijd buiten door. Vooral hoog in de bergen. Het kruinchakra wordt vooral beïnvloed door de atmosfeer. De atmosfeer beïnvloedt je gedachten. Frisse lucht, zonlicht en panoramische vergezichten zijn in het bijzonder goed voor het openen van je kruinchakra. Inspiratie en zingen

 5. Zoek dingen op waardoor je inspiratie voelt. Inspiratie is altijd een aanwijzing dat je sahasrara chakra zich opent. Dit kan betekenen luisteren naar muziek die je inspireert. Of het bekijken van inspirerende films of programma’s. Praten met mensen die je inspireren. Het gebruiken van de juiste affirmaties waarin je echt gelooft. Alles wat je inspireert, opent je kruinchakra.

 6. Zingen brengt de chakra’s in balans. Je kunt zingen in de vorm van mantra’s of liedjes of je kunt het in de vorm doen van klanken. Het geluid waar het Kruinchakra vooral op reageert, is het geluid NG zoals in lang. Dat geluid opent het kruinchakra meer dan enig ander. Dus een van de beste manieren om het kruinchakra te openen is met klanken, door het ng-geluid te gebruiken. Speel met de toon tot je de exacte toonhoogte vindt waarbij je voelt dat de bovenkant van je hoofd mee resoneert. Traditioneel doe je dit met bepaalde mudra’s of hand posities. Die zorgen ervoor dat je op één lijn komt met het chakra waarmee je werkt. Mijn favoriete mudra voor het kruinchakra, ziet er zo uit. Je plaatst je handen samen in namaste positie. Je vouwt dan al je vingers, behalve de ringvingers. Terwijl je je handen zo vasthoudt zing je. Een alternatief is dat je al je vingers kruist, maar dat je de pinken tegen elkaar aan houdt, naar boven gericht. Zorg er in beide handposities voor dat je rechter duim kruist over je linker duim. Kristallen bollen en stereofonische tonen ontworpen voor het kruinchakra zorgen er ook voor dat het kruinchakra opengaat. Kruinchakra Schoonmaken

 7. Spirituele medicijnen die DMT bevatten openen zonder twijfel je kruinchakra. Maar het is niet nodig dit te gebruiken. Je kunt de staat van openheid voor spirituele dimensies buiten de zichtbare dimensie, ook bereiken zonder dit soort hulpmiddelen. Maar als je jezelf geroepen voelt om spirituele medicijnen te gebruiken, vertrouw op je intuïtie. Doe dat wat je voelt dat goed voor je is.

 8. Beoefen waardering. Dit betekent dat je speciale aandacht besteedt of jezelf focust op dingen die ervoor zorgen dat je dankbaarheid voelt. Dingen waar je graag naar kijkt bijvoorbeeld. Hierdoor wordt je frequentie getraind om met je interne perspectief overeen te komen. Je opent daardoor een kanaal in jouw lichaam, beginnend met het kruinchakra. Daardoor kan bronenergie recht door je lichaam stromen. Mijn favoriete manier om dit te doen is gaan zitten en een lijst maken van alles wat ik waardeer in het nu.

 9. Omring jezelf met dingen die op dezelfde frequentie trillen met het kruinchakra. Dit zal het kruinchakra helpen in balans te komen. De volgende dingen trillen op dezelfde frequentie als het kruinchakra. De kleur violet of paars. Edelstenen: alle heldere, witte of paarse edelstenen zoals amethist, bergkristal, lepidoliet, sugiliet, tanzaniet en witte agaat, apofylliet, charoiet, sneeuwkwarts. Wierook: mirre, lotus, salie, lavendel, amber, kopal.

 10. Hoofdmassages en hoofdstand (yoga houding) helpen ook om het kruinchakra te openen. Door je hoofd te masseren of door de hoofdstand uit te voeren, breng je bewuste aandacht naar je kruinchakra. Door je kruinchakra op die manier bewust te voelen laat je mentale spanning los en kan de energie op die plek naar binnen stromen. Daden van liefde en vasten

 11. Daden van liefde. Handelingen van liefde voor jezelf of iemand anders, openen het sahasrara chakra. De beste manier om dit te doen voor jezelf is door een ​​lijst te schrijven van alle redenen waarom je lief bent. Besteed elke dag tijd om jezelf lief te hebben, op wat voor manier dan ook. Wees vriendelijk voor je medemens. Dit verbindt ons met elkaar. Verbinding is als voedsel voor een chakra dat helemaal om eenheid draait. Doe iets liefs voor iemand anders en sluit daarna eens je ogen en besteed aandacht aan hoe je je voelt. Je zult merken dat je een open gevoel hebt. Het is bijna alsof je je beter voelt over de wereld, je begint je geïnspireerd te voelen. Dat is een signaal dat die handeling je kruinchakra geopend heeft.

 12. Vasten beïnvloedt het kruinchakra enorm. Het helpt het chakra te openen. Je moet wel op een gezonde manier vasten. Dat betekent dat je je lichaam moet voorbereiden. Je moet je lichaam goed observeren tijdens het vasten. Ook is het van belang om het vasten stapsgewijs weer af te bouwen. Neem de moeite om de juiste manier van vasten te vinden voor jezelf. Als je vast om je kruinchakra te openen, hoef je maar zes tot twaalf uur te vasten. Als je goed oplet, dan zul je merken dat je in tijden van wanhoop, angst of verwarring vanzelf je eetlust verliest. Hetzelfde geldt voor zieke dieren. Dat is waarom zieke mensen er zo’n baat bij hebben om te vasten. Vasten geeft een soort reset voor het lichaam. Vasten zorgt er ook voor dat je lichaam zich meer gaat richten op voeding uit energie. Energie die het lichaam binnenkomt via het kruinchakra. Daarom ook is vasten al duizenden jaren lang een spirituele beoefening in vele spirituele tradities. Visualisatie

 13. Visualiseer hoe je sahasrara chakra zich opent. De dimensies buiten onze fysieke dimensie hebben in feite geen tijdruimte aspect. Dat betekent, als er een gedachte is, is de realiteit er op hetzelfde moment. Er is geen buffertijd, het is er onmiddellijk. Je denkt aan water en het water is er. Dit is in tegenstelling tot de realiteit waarin we nu leven. In onze realiteit bedenk je iets en het duurt enige tijd totdat het realiteit is. Het kan zelfs zo lang duren dat je de gedachte niet meer associeert met dat wat zich in je realiteit heeft gemanifesteerd. Het chakra-systeem beïnvloedt de fysieke realiteit. maar is in werkelijkheid een multi-dimensionaal aspect van jezelf. Daarom zijn de chakra’s onzichtbaar voor de gewone mens. Omdat het kruinchakra niet in tijd en ruimte bestaat, kun je het openen ervan visualiseren en zal het zich ook zeker openen. De visualisatie die het beste werkt om het kruinchakra te openen, is wanneer je een opening visualiseert die diep violet van kleur is op de kruin van je hoofd. Je vergroot dan die opening tot ongeveer 30 cm in diameter. Aansluitend visualiseer je hoe het met de klok mee begint te draaien. Stel je dan voor hoe je gouden of witte lichtenergie van het universum door die trechtervormige opening in het lichaam opneemt.


Als het sahasrara chakra zich opent, zul je makkelijker toegang hebben tot inzicht, helderheid en oplossingen. Onthoud dat je niet alleen een lichaam bent, gemaakt van vlees en bloed, maar dat je ook bestaat uit energie. Hoe gezonder de energiestroom, hoe gezonder je levenservaring zal zijn en hoe beter je jezelf voelt. Dus probeer deze tips eens en open jezelf voor een allesomvattende, transcendente levensvisie.


Alles weetjes

Kleur: violet en wit Edelstenen: seleniet, celestien, amethyst, diamant, paarse fluorset en bergkristal Frequentie: 963Hz Element: alle elementen samen, licht Affirmatie: ‘Ik laat me meevoeren met de stroom van het leven.

Ik voel me verbonden met alles om me

heen.

Ik open me voor de wijsheid van het grotere geheel.’ Essentiële olie: deze harmoniseert je zevende chakra Muziek: deze playlist kan je helpen bij het balanceren van je chakra’s


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page