top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Waar het eerste chakra voor verbinding staat en met het element aarde is verbonden, staat het tweede chakra voor beweging en het element water. Het is ook verbonden met de kleur oranje en je smaak. Het sacraalchakra verbindt jou met je emoties, je seksualiteit en met anderen. Het ontwikkelt zich vooral tussen ons 7e en 13e levensjaar en raakt geblokkeerd door gevoelens van schuld en schaamte.

Fysiek kunnen blokkades zich manifesteren als problemen met de geslachtsorganen, het bekkengebied, nieren, de bloedsomloop en de waterhuishouding. Menstruatieproblemen worden ook vaak gelinkt aan een disbalans in het sacraalchakra.

Op emotioneel en seksueel gebied kan een ‘energietekort’ in je tweede chakra zorgen voor een compleet gebrek aan beweging: een zeer laag libido, afgesloten zijn van je emoties en geen verbinding met anderen aan kunnen gaan. Je ontzegt jezelf plezier en hebt moeite om jezelf en anderen te vertrouwen.Ons tweede chakra is Swadhisthana.

De betekenis uit het Sanskriet bestaat uit twee delen. ‘Swa’ betekent ‘iemands eigen’ en ‘Dhisthana’ betekenis ‘huis / woning / zetel’.

Men gelooft dat in dit chakra onze levensenergie ligt, onze Prana. Dit chakra speelt een belangrijke rol bij het ontwaken van onze Kundalini energie. Het wordt ook wel het Sacraal chakra genoemd omdat het bij het heiligbeen ligt, in het Engels heet dat het ‘sacrum’. Ons heiligbeen is het harde gedeelte boven ons zitvlak. Als je van vooraf naar het lichaam kijkt, ligt dit chakra onder onze navel, in de onderbuik. Je kent vast wel het ‘onderbuik gevoel’ en dat komt hier dus ook letterlijk vandaan.


Ons gevoelswereld

Ons eerste chakra is gefocust op alle aardse zaken en dit chakra gaat meer over de gevoelswereld. We worden ons bewust van emoties die we voelen en we leren dit te uiten.

In dit chakra ligt de verbinding met jezelf en met de anderen. Je gaat je betrokken voelen bij anderen en je stapt meer en meer in het gevoel van ‘mens zijn’. Ook onze creativiteit gaat steeds meer stromen in deze fase.


Kinderen in deze leeftijd beginnen inzicht te krijgen in de verschillen tussen jongens en meisjes. Ze worden het eerst verliefd en ze leren meer over seksualiteit en voortplanting. Meisjes worden bijvoorbeeld ook al ongesteld in deze fase.


Als dit chakra goed ontwikkelt en actief is, weet je wat je wilt en je kunt je gevoelens zonder moeite uiten. Ook zit je lekker in je vel. Deze uitdrukking kan je dus heel letterlijk nemen. Lekker in je vel zitten, betekent dus dat jouw energie lekker in jouw lichaam zit.


Het Sacraal Chakra in balans

Een gebalanceerd chakra zorgt ervoor dat we emotioneel en creatief in balans zijn. We blijven ons in balans voelen desondanks de pieken en dalen van het leven. Je bent open, je kunt goed uitspreken wat je voelt, wat je emotioneel gezien nodig hebt en je voelt je seksueel goed en