top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Waar het eerste chakra voor verbinding staat en met het element aarde is verbonden, staat het tweede chakra voor beweging en het element water. Het is ook verbonden met de kleur oranje en je smaak. Het sacraalchakra verbindt jou met je emoties, je seksualiteit en met anderen. Het ontwikkelt zich vooral tussen ons 7e en 13e levensjaar en raakt geblokkeerd door gevoelens van schuld en schaamte.

Fysiek kunnen blokkades zich manifesteren als problemen met de geslachtsorganen, het bekkengebied, nieren, de bloedsomloop en de waterhuishouding. Menstruatieproblemen worden ook vaak gelinkt aan een disbalans in het sacraalchakra.

Op emotioneel en seksueel gebied kan een ‘energietekort’ in je tweede chakra zorgen voor een compleet gebrek aan beweging: een zeer laag libido, afgesloten zijn van je emoties en geen verbinding met anderen aan kunnen gaan. Je ontzegt jezelf plezier en hebt moeite om jezelf en anderen te vertrouwen.Ons tweede chakra is Swadhisthana.

De betekenis uit het Sanskriet bestaat uit twee delen. ‘Swa’ betekent ‘iemands eigen’ en ‘Dhisthana’ betekenis ‘huis / woning / zetel’.

Men gelooft dat in dit chakra onze levensenergie ligt, onze Prana. Dit chakra speelt een belangrijke rol bij het ontwaken van onze Kundalini energie. Het wordt ook wel het Sacraal chakra genoemd omdat het bij het heiligbeen ligt, in het Engels heet dat het ‘sacrum’. Ons heiligbeen is het harde gedeelte boven ons zitvlak. Als je van vooraf naar het lichaam kijkt, ligt dit chakra onder onze navel, in de onderbuik. Je kent vast wel het ‘onderbuik gevoel’ en dat komt hier dus ook letterlijk vandaan.


Ons gevoelswereld

Ons eerste chakra is gefocust op alle aardse zaken en dit chakra gaat meer over de gevoelswereld. We worden ons bewust van emoties die we voelen en we leren dit te uiten.

In dit chakra ligt de verbinding met jezelf en met de anderen. Je gaat je betrokken voelen bij anderen en je stapt meer en meer in het gevoel van ‘mens zijn’. Ook onze creativiteit gaat steeds meer stromen in deze fase.


Kinderen in deze leeftijd beginnen inzicht te krijgen in de verschillen tussen jongens en meisjes. Ze worden het eerst verliefd en ze leren meer over seksualiteit en voortplanting. Meisjes worden bijvoorbeeld ook al ongesteld in deze fase.


Als dit chakra goed ontwikkelt en actief is, weet je wat je wilt en je kunt je gevoelens zonder moeite uiten. Ook zit je lekker in je vel. Deze uitdrukking kan je dus heel letterlijk nemen. Lekker in je vel zitten, betekent dus dat jouw energie lekker in jouw lichaam zit.


Het Sacraal Chakra in balans

Een gebalanceerd chakra zorgt ervoor dat we emotioneel en creatief in balans zijn. We blijven ons in balans voelen desondanks de pieken en dalen van het leven. Je bent open, je kunt goed uitspreken wat je voelt, wat je emotioneel gezien nodig hebt en je voelt je seksueel goed en vrij. Je zult in verbinding zijn met jouw creativiteit en dit helpt je om problemen op te lossen, maar ook ideeën te creëren en uit te voeren. Of dat nou op werk of thuis is. Je zult je beter kunnen concentreren en je hebt veel energie.

Naar andere mensen toe straal je liefde en warmte uit. Je bent verbonden met jouw innerlijke kracht en met anderen. Daarnaast kun je een ander ook goed aanvoelen. Je voelt acceptatie naar het leven en anderen, en je accepteert het leven en anderen zoals ze zijn.


Het Sacraal Chakra uit balans

In dit chakra draait het om voelen en genieten. Als dit chakra uit balans is, kun je vele emotionele uitbarstingen hebben. Schuldgevoelens kunnen ook omhoog komen. Soms kan het zo zijn dat je jouw emoties weg stopt of jezelf zelfs afsluit voor emoties. Een emotionele verbinding aangaan kan dan heel lastig zijn en je kunt dan overkomen als een koud en koel persoon. We kunnen soms zelfs bang zijn voor geluk en plezier, we durven onszelf dat niet toe te staan.

Fysiek kan dit zich uiten door problemen met de onderrug of onderbuik. Ook de organen die in dat gebied liggen kunnen klachten geven. Denk maar aan de prostaat, blaas en nieren. De buik kan ook koud aanvoelen. Bij vrouwen kan dit problemen geven bij de eierstokken, de baarmoeder of menstruatie klachten. Op het gebied van seksualiteit komen veel extremen voor zoals een overmatige behoefte aan seks, of juist het totale gebrek hieraan.


Tweede chakra in balans brengen “Breng beweging in je levensenergie

Om je sacraalchakra te balanceren is het goed om contact te maken met het element water. Ga zwemmen of neem een lange, meditatieve douche of bad. Drink ook voldoende water. Eet daarnaast oranje voeding zoals pompoen, zoete aardappel, wortel, mango en sinaasappel. Voorbeelden van yogahoudingen die helend werken voor het sacraalchakra zijn de trikonasana (driehoekshouding), paschimottasana (zittende vooroverbuiging) en balasana (child’s pose).

Tijdens een meditatie is het erg fijn om de handen op de buik te plaatsen. Je kan hiermee en driehoek vormen. De duimen raken elkaar aan en de wijsvingers vormen de driehoek die met de punt naar beneden wijst. Zo kun je de aandacht extra goed in dat gebied brengen.

Visualiseer een oranje kleur in het gebied van dit chakra en onderbuik en laat deze kleur met elke inademing steeds helderder schijnen.


Als er te weinig energie door je tweede chakra stroomt en je niet in contact staat met je gevoelens, focus dan op het losmaken van je emoties. Je kunt er natuurlijk over in gesprek gaan met anderen, maar schreeuwen, boxen, springen of dansen kan ook om je emoties mee in beweging te krijgen. Maak tijd voor het uiten van je creativiteit door te koken, schilderen, zingen etc. Probeer ook regelmatig een spontane actie uit om meer beweging in je levensenergie te creëren.


Vind emotionele triggers

Als de energie juist op een ongecontroleerde manier door je sacraalchakra stroomt, is het raadzaam om je emotionele triggers te vinden. Deze ademhalingsoefeningen helpen je om emoties te beheersen. Creëer ruimte tussen jou en je fysieke en emotionele sensaties met behulp van mindfulness en meditatie. Zowel een energietekort als -overschot in je sacraalchakra kan te maken hebben met jouw overtuigingen rondom seksualiteit. Maak bewust tijd om dankbaarheid te voelen voor je lichaam en probeer (als het even kan) dagelijks positief tegen je spiegelbeeld te spreken. Omarm de wisselingen in je energielevel (lees ook: “Mooie vrouw, lees dit alsjeblieft om je diepe vrouwelijke kracht te begrijpen“), je looks, en je stemmingen. Alles in je leven is constant in beweging. Een gezond sacraalchakra biedt een veerkrachtige basis voor deze natuurlijk flow.


Energieoverschot in je sacraalchakra

Anderzijds kan een ‘energieoverschot’ je juist het gevoel geven dat je emoties, behoeften en relaties out of control zijn: je hebt emotionele uitbarstingen en bent afhankelijk van anderen. Je behoefte aan seks (of andere verdovende middelen zoals suiker, drugs, etc.) voelt dwangmatig. Je hebt het gevoel dat je emoties jou regeren in plaats van andersom en vertoont manipulatief gedrag. Als je tweede chakra goed in balans is, sta je in contact met je emoties, seksualiteit en creativiteit. Ook sta je jezelf toe je behoeften en gevoelens uit te drukken zonder ze krampachtig vast te willen houden. Je ervaart de pieken en dalen van het leven, maar voelt je desondanks veerkrachtig en goed gegrond. Je kunt anderen accepteren en vergeven.


Interessante swadhisthana feiten

Kleur: oranje Element: water Edelstenen: carneool, vuuropaal, tijgeroog, citrien, topaas, maansteen en rode jaspis Frequentie: 417Hz Mantra: VAM Affirmatie: ‘Ik verdien het om te voelen, ik verdien plezier en genot.’ Essentiële olie: deze harmoniseert je eerste chakra Muziek: deze playlist is speciaal voor het balanceren van je tweede chakraBron: holistik en happywithyoga

282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page