top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

6e/9e chakra oftewel Derde oog chakra: zó open je de toegangspoort tot tot jouw innerlijke wijsheid

6e (9e Aquarius) chakra oftewel Derde oog chakra

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continu waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen (je aura). Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functies goed te kunnen blijven vervullen, hebben je chakra’s voldoende aandacht nodig. Zo spoor je blokkades op tijd op en voorkom je dat ze jouw gezondheid ondermijnen. Deze week vertellen we je over het zesde chakra, het Ajna chakra. Dit chakra wordt ook wel je derde oog genoemd. Het vertegenwoordigt een hoger niveau van bewustzijn, of zesde zintuig.


Zó open je de toegangspoort tot jouw innerlijke wijsheid

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Derde oog chakra

Het Ajna chakra bevindt zich in het midden van je voorhoofd, net boven het puntje tussen je wenkbrauwen. Het is verbonden met de kleur paars en met het element licht. Het wordt geassocieerd met intuïtie en diep, spiritueel inzicht. Als je derde oog goed open staat, sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en werken je cognitieve functies goed. Je weet waar je naartoe wilt: je ziet dingen letterlijk voor je en kunt ze zo makkelijker manifesteren. Als je (belangrijke) beslissingen moet nemen, kun je goed vertrouwen op je gevoel, je innerlijke wijsheid.


Pijnappelklier

Het Ajna chakra is verbonden aan de pijnappelklier. Dit hormoon producerende kliertje bevindt zich midden in je hersenen en is qua grootte vergelijkbaar met een doperwt. Dat de pijnappelklier klein is, betekent niet dat dit regelorgaantje niet belangrijk is. Onder invloed van licht – dat de pijnappelklier via een impulsstroom vanuit je ogen bereikt – zet de klier de neurotransmitter serotonine om in het hormoon melatonine. En melatonine is wonderspul. Het is essentieel voor het functioneren van je biologische klok en maakt dat je lichaam ‘op tijd’ loopt met het ritme van dag en nacht. Het zorgt er bovendien voor dat we ontspannen en in een diepe slaap vallen. Daarnaast stuurt melatonine het herstel en de opbouw van het lichaam aan. Beter worden als je ziek bent, spieren bouwen en nog talloze andere herstelfuncties vinden in je slaap plaats, dánkzij melatonine.


Blokkades

Fysiek kan een blokkade in het derde oog zich manifesteren als hoofdpijn en problemen met de ogen. denk aan ontstekingen, trillingen en irritaties. Problemen met de holten, met name de voorhoofdholte, worden ook in verband gebracht met blokkades in het derde oog. Op mentaal gebied kun je erg dromerig en ‘wazig’ zijn. Ook kun je je moeilijk losmaken van je intellect, over-analyseer je alles en hebt moeite je goed te focussen. Je hebt de neiging het grotere plaatje uit het zicht te verliezen.


Derde oog openen</