top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

6e/9e chakra oftewel Derde oog chakra: zó open je de toegangspoort tot tot jouw innerlijke wijsheid

6e (9e Aquarius) chakra oftewel Derde oog chakra

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continu waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen (je aura). Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functies goed te kunnen blijven vervullen, hebben je chakra’s voldoende aandacht nodig. Zo spoor je blokkades op tijd op en voorkom je dat ze jouw gezondheid ondermijnen. Deze week vertellen we je over het zesde chakra, het Ajna chakra. Dit chakra wordt ook wel je derde oog genoemd. Het vertegenwoordigt een hoger niveau van bewustzijn, of zesde zintuig.


Zó open je de toegangspoort tot jouw innerlijke wijsheid

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Derde oog chakra

Het Ajna chakra bevindt zich in het midden van je voorhoofd, net boven het puntje tussen je wenkbrauwen. Het is verbonden met de kleur paars en met het element licht. Het wordt geassocieerd met intuïtie en diep, spiritueel inzicht. Als je derde oog goed open staat, sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en werken je cognitieve functies goed. Je weet waar je naartoe wilt: je ziet dingen letterlijk voor je en kunt ze zo makkelijker manifesteren. Als je (belangrijke) beslissingen moet nemen, kun je goed vertrouwen op je gevoel, je innerlijke wijsheid.


Pijnappelklier

Het Ajna chakra is verbonden aan de pijnappelklier. Dit hormoon producerende kliertje bevindt zich midden in je hersenen en is qua grootte vergelijkbaar met een doperwt. Dat de pijnappelklier klein is, betekent niet dat dit regelorgaantje niet belangrijk is. Onder invloed van licht – dat de pijnappelklier via een impulsstroom vanuit je ogen bereikt – zet de klier de neurotransmitter serotonine om in het hormoon melatonine. En melatonine is wonderspul. Het is essentieel voor het functioneren van je biologische klok en maakt dat je lichaam ‘op tijd’ loopt met het ritme van dag en nacht. Het zorgt er bovendien voor dat we ontspannen en in een diepe slaap vallen. Daarnaast stuurt melatonine het herstel en de opbouw van het lichaam aan. Beter worden als je ziek bent, spieren bouwen en nog talloze andere herstelfuncties vinden in je slaap plaats, dánkzij melatonine.


Blokkades

Fysiek kan een blokkade in het derde oog zich manifesteren als hoofdpijn en problemen met de ogen. denk aan ontstekingen, trillingen en irritaties. Problemen met de holten, met name de voorhoofdholte, worden ook in verband gebracht met blokkades in het derde oog. Op mentaal gebied kun je erg dromerig en ‘wazig’ zijn. Ook kun je je moeilijk losmaken van je intellect, over-analyseer je alles en hebt moeite je goed te focussen. Je hebt de neiging het grotere plaatje uit het zicht te verliezen.


Derde oog openen

Mediteren is veruit de krachtigste manier om je Ajna chakra in balans te brengen. Omdat je met meditaties je bewustzijnsniveau verhoogt, stimuleren ze eigenlijk altijd je derde oog. Wil je extra focus leggen op specifiek dit zesde chakra, ga dan voor inzichtmeditatie (Vipassana), of visualisatie-oefeningen om je intuïtie te versterken. Je kunt zelf visualiseren wat jij graag in je leven wilt manifesteren, maar je kunt ook geleide meditatie- en visualisatie-oefeningen doen zoals deze.


Candle gazing

Een andere vorm van meditatie die de balans in jouw Ajna chakra kan herstellen, is een candle gazing meditatie, waarbij je gedurende 10 tot 15 minuten naar een brandende kaars kijkt. Je knippert zo weinig mogelijk met je ogen; als je even weg moet kijken, sluit je je ogen wanneer je inademt en open je ze weer rustig als je uitademt. Het is normaal als je ogen gaan tranen, dit effect wordt als reinigend gezien voor je fysieke en spirituele zichtvermogen. Probeer alle gedachtes die opkomen rustig voorbij te laten gaan terwijl je geconcentreerd blijft op het kaarslicht.


Paarse voeding

Verder kun je de balans in je Ajna chakra herstellen door donkerblauwe en paarse voeding te eten. Denk aan blauwe bessen, bramen, aubergines of pruimen. Yogahoudingen die je derde oog stimuleren zijn de Ardha Uttanasana (forward fold), Makarasana (dolfijnpose) en Balasana (child’s pose). Ten slotte kan het erg helend werken om je voorhoofd ter hoogte van je derde ook met cirkelbewegingen te masseren.


Alles weetjes

Kleur: paars/indigo, turquoise, mauve Edelstenen: amethyst, lapis lazuli, lepidoliet, sodaliet, azuriet, calciet, saffier en blauwe en witte fluoriet Frequentie: 963Hz Element: alle elementen samen, licht, radium

Locatie: boven en tussen de ogen,

Sleutelbegrippen: geest, volkomenheid, inspiratie, inzicht, beschikking

Deficiënt: ongevoeligheid, slechts gezichtsvermogen, slecht geheugen, moeite met het zien van de toekomst of het voorstellen van alternatieven, gebrek aan fantasie, je geen dromen kunnen herinneren

Ontkenning van wat je ziet, monopoliseren (dit is het enige juiste)

Exces: hallucinaties, waanideeën, obsessies, concentratieproblemen, nachtmerries

Lichamelijk: hoofdpijn, visuele problemen

Lichaam: hoger mentaal, Wervel Atlas C1 en C2

Endocriene verbinding: pijnappelklier

Rustgevende geuren: witte muskus, hyacinth

Stimulerende geuren: viooltjes, geranium

Achetypen: negatief is de intellectueel, positief is de wijze man of vrouw.

Doel: herkennen van patronen

Identiteit: artchetypisch

Levensgebieden: beeldvorming, intuïtie, verbeelding, visualisatie, inzicht, dromen, visioenen

Gerichtheid: zelfreflectie polariteit is illusie

Ontwikkelingsfase: adolescentie

Ontwikkelingstaak: vestiging van persoonlijke identiteit, vermogen om patronen waar te nemen

Basisrecht: het recht om te zien


Indien in evenwicht:

  • intuïtief, perceptief, voorstellingsvermogen, goed geheugen, toegang tot dromen en vermogen

  • dromen te herinneren, vermogen tot symbolisch denken, vermogen tot visualiseren.

Trauma:

Wat je ziet rijmt niet met wat je verteld is, invalideren van intuïtie en paranormale vermogens en ervaringen, lelijke of angstaanjagende omgeving (oorlog etc.)


Affirmatie: ‘Ik bezit alle innerlijke wijsheid die ik nodig heb. Ik kan mijn eigen gids zijn. Ik weet wat ik wens en waar ik naartoe wil.’

‘Ik zie alles helder, ik sta open voor de wijsheid binnenin, ik kan mijn visioen manifesteren.’


Helingsstrategie: beeldende kunst, scheppen, visuele stimulatie, meditatie


AFBEELDING CHAKRA behandeling

Bron: holistik


185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page