top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Amethist, de edelsteen die beschermt, voedt en heelt

Bijgewerkt op: 26 feb. 2023

Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken.


Algemene informatie

Amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. Groene amethist ontstaat door verhitting van paarse amethist en heet prasioliet

Werking

Amethist is een van de bekendste steensoorten. De diepe kleur paars spreekt tot de verbeelding maar ook haar esoterische eigenschappen zijn niet mis. Zo werkt de steen zuiverend en beschermend maar gaat het kracht arsenaal helemaal los bij de kruin en het 3e chakra. De steen helpt openen voor spirituele vaardigheden en deze te vergroten voor diegenen die ze al hebben ontdekt. Contact maken met hogere energie doe je gemakkelijk en veilig met Amethist. De krachtige paarse steen plaatst een lichtveld om haar drager (of een ruimte) heen die beschermt, voedt en heelt.


Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde (pijnlijke) ervaringen verwerkt kunnen worden en ook vermijdend gedrag op dit vlak veranderd kan worden. Amethist is vanwege haar reinigende werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Samen met bergkristal en rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer. Omdat het de bovenste chakra’s stimuleert, kan het de intuïtie, spirituele groei en inzichten bevorderen, zeker voor mensen die aan het begin staan van hun spirituele pad. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen.

De kwarts in amethistkwarts versterkt de werking van de amethist.


Emotioneel & Mentaal

Amethist is een krachtige raadgever bij negatieve emoties. De verhelderende werking van de steen stelt je in staat om zonder oordeel jezelf te analyseren. Daarnaast zijn er meerdere positieve effecten op mentaal vlak:

 • Zelfvertrouwen: Hoe beter je zelfkennis, hoe beter je in je vel zit. Dit gaat gepaard met meer zelfvertrouwen.

 • Kalmte: Dankzij de zuiverende werking verdwijnen stress en zenuwen als sneeuw voor de zon.

 • Wijsheid: Omdat je over meer innerlijke kalmte beschikt, kun je rustiger nadenken en beter je innerlijke wijsheid bereiken.

 • Compassie: Ook naar anderen in je omgeving kun je zonder oordeel en met meer empathie kijken.

💡 Laat het los, laat het gaan: ben je een echte binnenvetter? Amethist helpt om negatieve gedachtes en gedragingen te doorbreken en los te laten.


Amethist geeft daarnaast inzicht in gevoelszaken en helpt om ervaringen een plek te geven. Bij trauma’s, verlies en rouw brengt de edelsteen verlichting en brengt haar drager geleidelijk naar het volgende stadium. Geeft inzicht in gedrag en keuzes die je maakt. De steen helpt hierdoor bij het erkennen van slechte gewoonten en verslavingen zodat ze opgelost kunnen worden.


Spiritueel

De mooi paarse steen gooit tegelijk de spirituele kanalen open en beschermt ze. Zuivert spirituele energie en zorgt dat communicatie met boven beter doorkomt. Alsof een krakende radiozender ineens helder is. Zoals eerder aangegeven vergoot dit kristal spirituele vaardigheden en laat het zien dat we spirituele wezens zijn met een aardse ervaring en niet andersom. Spiritualiteit is een wezenlijk onderdeel van het zijn. Het is dan ook tijd om jouw eigen spirituele zijn te integreren en weer heel te zijn.


Fysiek

Dankzij de reinigende werking heeft amethist meerdere positieve effecten op fysiek vlak. Veel mensen voelen een verbetering bij diverse kwaaltjes wanneer ze in contact komen met amethist.


Zo kan amethist dienen als een geneessteen voor kwaaltjes zoals:

 • hoofdpijn

 • migraine

 • slaapproblemen

 • huidproblemen

 • slechte doorbloeding

 • (langdurige) stress

 • hart- en vaatziektes

 • bloedarmoede

Fysiek heeft Amethist een positieve werking op de hersenen en het zenuwstelsel.

Heb je veel last van zenuwen? Zenuwen en stress kunnen leiden tot andere gezondheidsklachten. Dankzij de verlichtende werking van amethist zullen deze klachten verminderen.


Verzorging van Amethist

Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.


Sterrenbeeld

Kreeft, Ram, Weegschaal, Tweelingen, Vissen & Waterman


Chakra

6e chakra (Voorhoofd, intuïtie), 7e chakra (kruin, overgave & geloof)


Toepassingen

Leg de steen of cluster onder het hoofdkussen of op het nachtkastje om in- en doorslapen te bevorderen. Ook helpt het tegen nachtmerries.

Het regelmatig dragen van de steen stimuleert de Alvleesklier. Dit kan dus een gunstige uitwerking hebben voor mensen met suikerziekte.


Amethist weetjes

Amethist is afgeleid van het Griekse woord amethustos = tegen de roes of niet bedwelmend en vindt zijn oorsprong in het oude bijgeloof dat de drager ervan beschermd wordt tegen de roeswerking van wijn. Van wijn die gedronken wordt uit een van Amethist vervaardigde beker zou men niet dronken kunnen worden.

De oude Grieken en Romeinen hadden nog meer manieren om dronkenschap tegen te gaan waarbij ze de steen gebruikten. Zo werd de steen onder de tong gelegd terwijl men dronk of gedragen als amulet tegen dronkenschap, hoofdpijn en de kater. Vergaten ze de steen te gebruiken tijdens de dronk, dan werd deze in verpulverde vorm de volgende dag ingenomen met water om de kater tegen te gaan.

 1. Helderheid: hoe helderder de steen, hoe sterker de effecten. Door zonlicht kan de steen zijn helderheid verliezen.

 2. Variaties en gerelateerde edelstenen: er zijn varianten die sterk aan amethist doen denken - citrien, prasioliet, ametrien en chevron-amethist. Het verschil zit hem in de kleuren: citrien is geel, prasioliet is groen, ametrien is geel-paars en chevron-amethist is paars-wit. Informeer altijd bij de verkoper, zodat je altijd de juiste steen aanschaft.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page