top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Hartchakra: zo verwelkom jij pure (zelf)liefde en oprechte verbinding

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Ons hartchakra heet in het Sanskriet Anahata.

Het is ons vierde chakra (officieel onze vijfde). Anahata staat voor ongebroken en ongeschonden. Ons hart blijft kloppen en vibreren in een onafgebroken ritme.

Het hartchakra bevindt zich in het midden van je borstkas en ontwikkelt zich voornamelijk tussen je 21e en 27e levensjaar. Het is verbonden met de kleur groen en het element lucht. Dit element staat voor ademhaling en beweging. Als je hartchakra in balans is, accepteer je jezelf voor wie je bent. Je mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn goed in balans. Verbinding maken met anderen voelt voor jou veilig en verrijkend. Je kunt je kwetsbaar opstellen en zacht zijn voor jezelf en anderen. Bovendien ben je niet gemakkelijk gekwetst. Je kunt mensen vergeven en handelt vanuit vertrouwen en compassie.


Wat is het hartchakra?

Bij dit chakra hoort het element lucht. Lucht heeft te maken met adem en beweging. Denk maar aan de uitdrukking: ‘je hart luchten’.

Naast ons hart worden ook onze longen beïnvloed door dit chakra. Onze bloedsomloop, ons middenrif en ons bovenste deel van de rug horen ook bij dit chakra.

Ze zeggen wel eens dat onze handen een verlenging zijn van ons hart. Met onze armen en handen reiken we uit naar wat we nodig hebben, we maken letterlijk de beweging. Maar ook reiken we uit naar de mensen om ons heen om te verbinden. Of dit nou via een hand is, of met een knuffel.


Dit chakra ligt in het midden van onze zeven chakra’s, en vormt de verbinding tussen het spirituele en het aardse. Werken vanuit het hart kan je helpen om de andere chakra’s te helen, omdat dit chakra de verbinding legt.

Dit chakra staat voor liefde, compassie en echte verbinding met jezelf, de mensen en alles wat leeft om je heen. Als we ons hart kunnen openen voor onszelf, anderen en alles om ons heen creëren we verbinding.