top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Hartchakra: zo verwelkom jij pure (zelf)liefde en oprechte verbinding

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

De energiebalans in je chakra’s is bepalend voor hoe jij je voelt. Deze balans is van invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


Ons hartchakra heet in het Sanskriet Anahata.

Het is ons vierde chakra (officieel onze vijfde). Anahata staat voor ongebroken en ongeschonden. Ons hart blijft kloppen en vibreren in een onafgebroken ritme.

Het hartchakra bevindt zich in het midden van je borstkas en ontwikkelt zich voornamelijk tussen je 21e en 27e levensjaar. Het is verbonden met de kleur groen en het element lucht. Dit element staat voor ademhaling en beweging. Als je hartchakra in balans is, accepteer je jezelf voor wie je bent. Je mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn goed in balans. Verbinding maken met anderen voelt voor jou veilig en verrijkend. Je kunt je kwetsbaar opstellen en zacht zijn voor jezelf en anderen. Bovendien ben je niet gemakkelijk gekwetst. Je kunt mensen vergeven en handelt vanuit vertrouwen en compassie.


Wat is het hartchakra?

Bij dit chakra hoort het element lucht. Lucht heeft te maken met adem en beweging. Denk maar aan de uitdrukking: ‘je hart luchten’.

Naast ons hart worden ook onze longen beïnvloed door dit chakra. Onze bloedsomloop, ons middenrif en ons bovenste deel van de rug horen ook bij dit chakra.

Ze zeggen wel eens dat onze handen een verlenging zijn van ons hart. Met onze armen en handen reiken we uit naar wat we nodig hebben, we maken letterlijk de beweging. Maar ook reiken we uit naar de mensen om ons heen om te verbinden. Of dit nou via een hand is, of met een knuffel.


Dit chakra ligt in het midden van onze zeven chakra’s, en vormt de verbinding tussen het spirituele en het aardse. Werken vanuit het hart kan je helpen om de andere chakra’s te helen, omdat dit chakra de verbinding legt.

Dit chakra staat voor liefde, compassie en echte verbinding met jezelf, de mensen en alles wat leeft om je heen. Als we ons hart kunnen openen voor onszelf, anderen en alles om ons heen creëren we verbinding.

Je ontwikkelt je intuïtie door je hart te openen. Zo kun je voelen wat je lichaam vertelt aan je geest en andersom. We kunnen meevoelen en meeleven met anderen vanuit dit chakra.


Blokkades in het hartchakra

Het hartchakra wordt ook wel als de weegschaal van je mannelijke en vrouwelijke kant, of yin en yang, gezien. Dit idee staat los van je geslacht en genderidentiteit: alle mensen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke energieën, die elk geassocieerd worden met verschillende eigenschappen. In elk mens verhouden deze twee kanten zich op een unieke manier tot elkaar. Het is normaal dat de balans steeds verandert: op de werkvloer zal je je bijvoorbeeld anders gedragen dan thuis met je geliefde. Maar blokkades in je hartchakra kunnen ervoor zorgen dat je mannelijke en vrouwelijke ik langdurig uit evenwicht zijn en niet kunnen stromen zoals ze willen. Misschien onderdruk je onbewust één van de twee, en heb je de andere niet meer onder controle.


Het Hartchakra in balans

Wanneer ons hartchakra in balans is, accepteren we onszelf zoals we zijn. Onze mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn in goede balans. Het zorgt ervoor dat je een sympathiek en liefdevol mens bent. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou.

Je bent een evenwichtig en rustig persoon en zult je niet gauw gekwetst voelen, bent tevreden met dat wat er is, en je kunt ‘luchtig’, beweeglijk en zacht zijn naar jezelf en naar anderen. Hulp vragen is voor jou niet lastig.


Het gaat om verbinding met anderen en jezelf. Een gebalanceerd hartchakra kan liefde geven en ontvangen in relaties met onszelf en anderen. Liefde helpt om emoties en ervaringen te transformeren.

Als je vanuit jouw hartchakra leeft, heb je vertrouwen in het leven. Alle ‘negatieve’ gevoelens halen jou niet gauw uit balans.

Je kunt een sterk gevoel van liefde in jezelf ervaren, en je bewustworden hoe prachtig de wereld om je heen is en je ervoor openstellen. Ook kan die liefde zich uiten in kunst en literatuur.


Het Hartchakra uit balans

Je kunt fysieke klachten ervaren als dit chakra uit balans is. Je kunt pijn in de borstkas ervaren of longproblemen krijgen, maar ook allergieën of hyperventilatie. Huidklachten kunnen ook voorkomen. Ook kun je veel humeur schommelingen krijgen.


Op een andere level kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om mensen of situaties los te laten, terwijl je weet dat ze niet goed voor je zijn maar toch bang bent om ze kwijt te raken. Jaloezie komt ook vaak naar voren. Je kunt een persoon of situatie dus erg claimen en eraan vast houden.

Ook kun je het moeilijk vinden om van jezelf of van anderen te houden. Je kunt je alleen voelen, zelfs wanneer je in gezelschap bent van anderen. In relaties kun bang zijn voor intimiteit of je laat jouw grenzen vaak overschrijden.

Ook kan het voorkomen dat je moeite hebt met openstellen en daardoor makkelijker uit balans raakt.


Jezelf wegcijferen

Een aanhoudende disbalans naar de mannelijke kant (een energietekort in het hartchakra) kan zich uiten in o.a. misplaatste dominantie, over-rationeel en ongevoelig overkomen, niet volledig kunnen liefhebben en verbinden, en niet kunnen ontspannen. Een aanhoudende disbalans naar de vrouwelijke kant (energieoverschot in het hartchakra) kan eruit zien als o.a. niet voor jezelf op kunnen komen, jezelf wegcijferen, niet kunnen loslaten, geen beslissingen kunnen nemen en meegesleept worden door je emoties.


Helend effect

Vaak worden problemen met het hartchakra veroorzaakt wanneer we diep gekwetst of teleurgesteld worden en ons vertrouwen wordt geschaad. Maar het hartchakra kan ook uit balans zijn simpelweg omdat we in het westen tegenwoordig zo veel in ons hoofd zitten. Simpelweg een aantal keer per dag je ogen sluiten en je bewustzijn van je hoofd naar je hart verplaatsen doet wonderen. Wat je aandacht geeft, groeit. En als dit oordeel loze, liefdevolle aandacht is, zal dit ook nog eens een krachtig helend effect hebben.


Je hart openen

Wil je je hartchakra helen, dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in de balans tussen jouw mannelijke en vrouwelijke kant en deze te balanceren. Alleen dan zul je onbevangen kunnen liefhebben en jezelf en anderen kunnen accepteren. Een meer praktische manier om je vierde chakra in balans te brengen is het eten van veel groene voeding. Denk aan verse groene bladgroente zoals spinazie, sla, paksoi. Maar ook komkommer, kiwi’s, courgette en avocado. Tijd doorbrengen in de natuur heeft ook een sterk helend effect op je hartchakra. Combineer deze momenten het liefst met een ademhalings- en visualiseringsoefening om je te verbinden met het element lucht en de kleur groen. Leg een hand op je borst en visualiseer een voedende, groene lichtstroom die de randjes van jouw hart lijmt en verzacht. Zo maak je ook de verbinding met jezelf. Woon je in de stad? Breng het groen dan naar binnen en vul je huis met kamerplanten.

Het laten stromen van je emoties is essentieel voor het welzijn van je hartchakra. Zowel negatieve als positieve gevoelens die opkomen, mogen doorvoeld en geaccepteerd worden. Probeer mensen die dichtbij je staan te betrekken in jouw belevingswereld: spreek je gevoelens uit en vraag om hulp wanneer je die nodig hebt. Yogahoudingen die je hartchakra stimuleren zijn de Setu Bandhasana (de brughouding), dhanurasana (de booghouding) en de urdvha mukha svavasana (de upward facing dog).


Intressante Anahata feiten

Kleur: groen Element: lucht Edelstenen: smaragd, malachiet, jade, aventurijn, rozekwarts, watermeloen toermalijn, chrysocolla en rhodochrosiet Frequentie: 639Hz Mantra: YAM Affirmatie: ‘Ik ben het waard om lief te hebben en liefde te ontvangen.

Ik accepteer mezelf volledig.

Ik voel mededogen en liefde voor alle levende wezens.’ Muziek: deze playlist kan je helpen bij het balanceren van je chakra’s


123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page