top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Wortelchakra: zo blijf jij goed geaard in onzekere tijden

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

We gaan een onzeker jaar tegemoet. Niemand weet hoe lang de situatie gaat duren en veel mensen maken zich zorgen. Als ‘wandelend hoofd’ hapert de verbinding tussen je lichaam en geest. Dat terwijl het juist nu belangrijk is om in verbinding te blijven met je lijf. Wat helpt is goed zorgen voor je wortelchakra. Dat klinkt misschien zweverig, maar houdt je juist goed geaard.Wortelchakra: zo blijf jij goed geaard in onzekere tijden

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiewielen. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Je hartchakra staat voor de verbinding tussen beiden. Chakra’s zijn bepalend voor hoe jij je voelt. De energiewielen zijn van invloed op je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.


De ideale situatie

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continue waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen, ofwel je aura. Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functie goed te kunnen blijven uitvoeren, is het raadzaam om regelmatig aandacht aan je chakra’s te geven. Zo blijven ze netjes opgeladen. Ook helpt dit om eventuele blokkades op te heffen voordat ze je fysieke gezondheid gaan beïnvloeden.


Muladhara en het aarde element

Het wortelchakra bevindt zich net onder je stuitbeen. Dit is waar de levensenergie volgens de oude Tantrische geschriften opgeslagen ligt. Met Kundalini yoga en bepaalde meditatie- en visualisatietechnieken wordt deze energie opgewekt en langzaam omhoog gehaald, zodat het uiteindelijk het kruinchakra kan bereiken en je in een hogere staat van zijn belandt.


Wortelchakra in balans

Het wortelchakra is verbonden met de kleur rood en het element aarde. Deze chakra verbindt je met de aarde. Als je wortelchakra open staat en in balans is, voel je je gegrond, evenwichtig en veilig. Je ervaart zekerheid in je leven en hebt vertrouwen in jezelf en anderen. Je voelt je ook verbonden met je lijf en weet wat het nodig heeft.


Het Wortelchakra uit balans

Het wortelchakra raakt geblokkeerd door gevoelens van angst, geschaad vertrouwen, (jeugd)trauma’s en onvervulde basisbehoeften. Thema’s waar op dit moment heel veel mensen mee te maken hebben door de coronacrisis. Blokkades kunnen zich op allerlei manieren manifesteren. Je kunt fysieke problemen ervaren in bijvoorbeeld je onderrug, bekken, darmen of blaas. Verder kun je je onzeker en onrustig voelen, angstig zijn en je niet gegrond voelen. Je verliest je ambitie en doelen uit het zicht en twijfelt aan jezelf. Je bent bang om ruimte in te nemen en op jezelf te vertrouwen. Eetstoornissen worden ook vaak verbonden aan blokkades in het wortelchakra.


Blokkades opheffen

Maar hoe hef je nou die blokkades in het wortelchakra op? Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt rode voeding eten, zoals tomaten, bieten, cranberries, aardbeien, granaatappel en rode appels. Verder staat contact met je lijf en met de aarde centraal. Ga dus lekker veel wandelen, liefst in de natuur. Alles waarbij jij je kunt verbinden met je lichaam helpt je wortelchakra in balans te brengen: sporten, dansen, een massage nemen of jezelf uitgebreid insmeren met olie bijvoorbeeld zijn goede remedies. Verder kun je met meditatie en visualisatie-oefeningen bewust de tijd nemen om te gronden. Stel je bijvoorbeeld voor dat er vanaf je wortelchakra stevige wortels de aarde in schieten, die jou altijd ondersteunen. Voorbeelden van yogahoudingen die het wortelchakra openen zijn de sukhasana (kleermakerszit), malasana (hurkzit), tadasana (berghouding) en vrksasana (boomhouding).


Interessante Muladhara feiten

Kleur: rood Element: aarde Edelstenen: onyx, robijn, granaat, zwarte toermalijn, obsidiaan, hematiet en rookkwarts Frequentie: 396Hz Mantra: LAM Affirmatie: ‘Ik heb vertrouwen.’ Ik ben... Ik verlang... Essentiële olie: deze harmoniseert je eerste chakra Muziek: deze playlist is speciaal voor het balanceren van je eerste chakraBron: holistik

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page