top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

7e chakra. Keelchakra


Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. De zeven belangrijkste chakra’s hebben allemaal een eigen functie. Ze liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. Chakra’s regelen de flow van energie door je lijf, ook wel ‘Prana’ (in de yogafilosofie) of ‘Chi’ (in de Chinese geneeskunde) genoemd.


Zoals de naam het al zegt, ligt dit chakra bij de keel. Tussen de sleutelbenen is een soort ‘V’ vorm. Dit chakra heeft dus alles te maken met spraak en het uiten daarvan. Soms staat dit ook wel bekend als het hals- of strottenhoofd chakra.


Wat is het keelchakra?

Bij dit chakra hoort het element ether. In dit element komen alle andere 4 elementen samen. Als een daarvan niet in balans is, wordt dat in dit chakra geuit. Wanneer bijvoorbeeld het element vuur teveel aanwezig is, kun negatieve woorden gaan spreken. En als het element water teveel aanwezig is, kun je heel sentimenteel zijn.

Fysiek gezien heeft Vishuddhi invloed op onze keel, stembanden, nekwervels, mond, tanden, tandvlees en onze schildklier. Deze gebieden liggen allemaal in de buurt van onze keel en hebben te maken met spraak. Ook onze ademhaling en stofwisseling horen bij dit chakra.


Waarvoor staat het Keelchakra?

Het keelchakra staat voor communicatie. Communicatie naar jezelf en met anderen. Vanuit dit gebied geven wij gehoor aan onszelf en anderen. Alles wat we voelen, zien en denken heeft een effect op ons. We mogen ons volledig uitspreken, want alles wat onuitgesproken is kan blijven hangen.


Vishuddhi staat voor zuivering en reinigen. Dat is wat onze spraak doet. Als we ons niet uitspreken van de energieën die we voelen, dan blijft dat in ons ‘vast’ zitten.

Denk maar aan boosheid, als je dat niet uitspreekt naar diegene, blijf je met de boosheid zitten. Door het uit te spreken, reinig je jouw lichaam en energie van die ‘negatieve’ energie en dat maakt ruimte voor iets nieuws. Net als liefde.


We kunnen veel liefde voelen voor iemand, maar we durven het niet uit te spreken. Dat gevoel blijft dan ook binnen in, terwijl we dat natuurlijk allemaal graag willen uiten. En hoe fijn is het wel niet om te horen dat iemand je waardeert?

Ons zonnevlecht, Manipura – ons derde chakra helpt ons om ons bewust te worden van onszelf. Het keelchakra gaat hiermee verder en stimuleert ons om er wat moois van te maken. Veel creativiteit en kunstzinnigheid komt ook uit dit chakra.

Daarnaast is dit chakra ook het gebied waar je je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke behoeften. Je geeft aan wat jij nodig hebt. Maar het gaat ook om de verantwoordelijk nemen voor je daden. Je durft voor jezelf op te komen.


Ontwikkeling Keelchakra

Dit chakra ontwikkelen we van ons 28e tot ons 34e levensjaar. Het draait allemaal om communicatie. We voelen en ervaren veel meer ruimte in deze fase om onszelf te zijn. We vinden onze eigen stem en we ervaren dat het oké is om onszelf te uiten.