top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

7e chakra. Keelchakra


Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. De zeven belangrijkste chakra’s hebben allemaal een eigen functie. Ze liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. Chakra’s regelen de flow van energie door je lijf, ook wel ‘Prana’ (in de yogafilosofie) of ‘Chi’ (in de Chinese geneeskunde) genoemd.


Zoals de naam het al zegt, ligt dit chakra bij de keel. Tussen de sleutelbenen is een soort ‘V’ vorm. Dit chakra heeft dus alles te maken met spraak en het uiten daarvan. Soms staat dit ook wel bekend als het hals- of strottenhoofd chakra.


Wat is het keelchakra?

Bij dit chakra hoort het element ether. In dit element komen alle andere 4 elementen samen. Als een daarvan niet in balans is, wordt dat in dit chakra geuit. Wanneer bijvoorbeeld het element vuur teveel aanwezig is, kun negatieve woorden gaan spreken. En als het element water teveel aanwezig is, kun je heel sentimenteel zijn.

Fysiek gezien heeft Vishuddhi invloed op onze keel, stembanden, nekwervels, mond, tanden, tandvlees en onze schildklier. Deze gebieden liggen allemaal in de buurt van onze keel en hebben te maken met spraak. Ook onze ademhaling en stofwisseling horen bij dit chakra.


Waarvoor staat het Keelchakra?

Het keelchakra staat voor communicatie. Communicatie naar jezelf en met anderen. Vanuit dit gebied geven wij gehoor aan onszelf en anderen. Alles wat we voelen, zien en denken heeft een effect op ons. We mogen ons volledig uitspreken, want alles wat onuitgesproken is kan blijven hangen.


Vishuddhi staat voor zuivering en reinigen. Dat is wat onze spraak doet. Als we ons niet uitspreken van de energieën die we voelen, dan blijft dat in ons ‘vast’ zitten.

Denk maar aan boosheid, als je dat niet uitspreekt naar diegene, blijf je met de boosheid zitten. Door het uit te spreken, reinig je jouw lichaam en energie van die ‘negatieve’ energie en dat maakt ruimte voor iets nieuws. Net als liefde.


We kunnen veel liefde voelen voor iemand, maar we durven het niet uit te spreken. Dat gevoel blijft dan ook binnen in, terwijl we dat natuurlijk allemaal graag willen uiten. En hoe fijn is het wel niet om te horen dat iemand je waardeert?

Ons zonnevlecht, Manipura – ons derde chakra helpt ons om ons bewust te worden van onszelf. Het keelchakra gaat hiermee verder en stimuleert ons om er wat moois van te maken. Veel creativiteit en kunstzinnigheid komt ook uit dit chakra.

Daarnaast is dit chakra ook het gebied waar je je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke behoeften. Je geeft aan wat jij nodig hebt. Maar het gaat ook om de verantwoordelijk nemen voor je daden. Je durft voor jezelf op te komen.


Ontwikkeling Keelchakra

Dit chakra ontwikkelen we van ons 28e tot ons 34e levensjaar. Het draait allemaal om communicatie. We voelen en ervaren veel meer ruimte in deze fase om onszelf te zijn. We vinden onze eigen stem en we ervaren dat het oké is om onszelf te uiten.

Veel mensen beginnen in deze fase hun missie in het leven te vinden, doordat ze zich steeds meer zichzelf kunnen voelen. Ook kunnen we in deze fase beter communiceren naar onszelf en anderen wat we willen in het leven.


Kleur Vishuddhi

De kleur van dit chakra is blauw. Het element wat bij dit chakra hoort is ether en dat wordt ook vaak geassocieerd met de kleur blauw. De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met waarheid en in dit chakra draait het om het spreken van de waarheid. Op ieder vlak.


Chakra symbool Vishuddhi

Het symbool van dit chakra is een lotus met 16 bloembladeren. In het midden ligt er een naar beneden wijzende driehoek met een cirkel erin. Deze cirkel is vaak een ‘schijnend’ wit. Dit staat voor de volle maan die voor puurheid staat. De driehoek staat voor spirituele groei.

Op de bladeren staan de 16 klinkers van het Sanskriet. Deze vormen de ‘Om’ klank samen, wat weer met het element ether te maken heeft.


Het Keelchakra in balans

Wanneer ons keelchakra in balans is, zijn we in staat om onszelf goed uit te drukken op alle vlakken. Niet alleen naar anderen, maar ook juist naar onszelf. We voelen wat er van binnen in ons omgaat en spreken dat uit, om onze energie te blijven zuiveren.

We zien de positieve aspecten van onszelf en anderen en kunnen dit waarderen. En we zien de verbanden tussen situaties en de gevolgen daarvan. We zijn sympathiek, gewetensvol en kunnen het grotere plaatje zien.

Je kunt goed voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. Je kan goed voor jezelf kiezen om rust te nemen. De communicatie met anderen is ook goed, daardoor ben je behulpzaam en je kunt adviezen geven. Je kunt de waarheid spreken, de waarheid over wat je wilt in het leven. Ook kun je je sterke én je zwakke punten uitdrukken zonder problemen. Mensen zullen naar jouw waarheid luisteren als inspiratie. Je kunt ook goed luisteren naar anderen en je hoort tussen de regels door wat er werkelijk gezegd wordt. Je spreekt vanuit wijsheid.


Het Keelchakra uit balans

Op een fysiek niveau kun je keel problemen krijgen, zoals keel ontstekingen. Problemen met de oren, kaken of mond kunnen ook opkomen. Ook de schildklier kan opspelen.

Dit chakra raakt uit balans als je het moeilijk vindt om de waarheid te spreken. Je kunt je hierdoor heel stil houden en weinig uiten. Het kan ook zijn dat je juist heel veel waarheid spreekt, waardoor je bot of harteloos overkomt. Ook kan je het gevoel hebben dat niemand je hoort.

Je kan teveel gaan praten waardoor je rationeel overkomt, en zit dan teveel in je hoofd. Ook kan je heel druk en snel gaan praten, waardoor je lastig te volgen bent.

Je vindt het moeilijk om jezelf te uiten, en durft niet goed te vertellen wat er in je omgaat. Ook kun je bang zijn omdat de waarheid jezelf en anderen pijn doet. Je kunt je hierdoor steeds meer afsluiten, en je vertrouwt niet op je innerlijke stem en waarheid.


Het vijfde chakra in balans brengen

De kleur van het vijfde chakra is blauw, en daardoor werkt blauwe voeding goed. Zoals blauwe bessen, blauwe druiven, blauwe pruimen, rozijnen, sojabonen. Onder de blauwe lucht liggen werkt ook helend, dit omdat het de blauwe energie is.


De waarheid spreken vanuit liefde brengt dit chakra helemaal in balans. Vraag jezelf bij alles af: ”Wat zou liefde doen”? En handel daarnaar.

Spreek liefdevol naar jezelf, geef jezelf liefdevolle woorden. Spreek liefdevol naar anderen, voordat je ze veroordeelt.

Zingen, chanten, neuriën is ook heel goed voor dit chakra. Je gebruikt je stem en stembanden en maakt geluid. Zelfs een ‘simpele’ OM chanten is al goed voor dit chakra.


Wil je meteen aan de slag

In het volgende artikel geef ik je verschillende tips. Kijk welke goed bij jou past. Tevens heb ik een video opgenomen met oefeningen voor meer ontspanning in je nek en schouders te krijgen.Kom je er niet uit of heb je andere klachten. Je mag en kan me altijd mailen, info@goodbodybalans.nl of app 06-51087183.

Het kan zijn dat ik bezig ben met een cliënt, je krijgt altijd antwoord, maar het kan dus zijn dat je heel even moet wachten.


FeelGood, Anja
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page