top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

De 7 grootste energievreters

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Het kenmerk van energielekken is dat je energieniveau hierdoor daalt. Je energiebalans wordt verstoord. Daarom is het goed om inzicht te hebben in zowel energiegevers als energielekken. Een goede energiehuishouding begint met bewustwording en inzicht.


We rennen vaak weer snel door en rationaliseren gevoelens weg. Soms is dat negatieve ervaring, gebeurtenis, persoonlijk verlies al een jaar of langer geleden, maar komen emoties alsnog omhoog, bijvoorbeeld op een moment dat de werkdruk hoog is of je zo moe bent dat je het niet meer tegen kunt houden.


Hieronder heb ik een paar voorbeelden uitgewerkt van mogelijke energielekken. Wellicht dat je ze herkent. Pas als je je er van bewust bent, kunt u er immers iets mee doen.


Onderstaande ervaringen komen uit mijn praktijk.

 1. Piekeren/malen/overmatig (negatief) denken, je zorgen maken, angst over de toekomst (niet in het NU zijn). Onze westerse wereld is helaas erg gericht op ratio, effectiviteit en resultaatgerichtheid. Veel mensen raken hiermee steeds verder verwijderd van hun gevoel en van zichzelf. Met het denken proberen we nog enigszins ‘grip’ en controle te houden, maar daardoor stroomt het niet meer. Dit leidt tevens vaak tot slaapproblemen, waardoor je mentaal, emotioneel en fysiek nog verder uit balans raakt. Meer lezen, GRATIS tips, oefeningen, video´s, blogs om bewuster te leven.

 2. Grenzeloosheid; alles willen en geen keuzes maken (opties openhouden uit angst het verkeerde te kiezen), geen ‘nee’ zeggen, X ballen tegelijk in de lucht houden (bijv. duobaan, meerdere functies naast elkaar, baan & jong gezin, mantelzorg naast werk, doorslaan in taken/uren, overmatig sporten, etc.) We moeten van alles; Moeten kost veel energie. Je moet je huis schoonhouden en je moet werken en je moet de deadline halen. Maar er is verschil tussen moeten en mogen. Meer lezen

 3. Zorgen voor de ander; je over-verantwoordelijk voelen voor van alles op het werk en in je privé leven is uitputtend. Teveel op je nek nemen dat daar niet thuishoort, té loyaal zijn en jezelf wegcijferen. Als je ‘druk’ bent met zorgen voor de ander, levert dat erkenning, aandacht en waardering op. Bovendien hoef je zo niet met jezelf bezig te zijn. In de coachpraktijk besteden we aandacht aan ‘Goede Zelfzorg’, dat houd jou staande. Dan hebben anderen ook meer aan je. Meer lezen

 4. Werk of dingen (mensen) doen dat niet (meer) passend is; als je (soms al jaren) niet meer het juiste werk doet en/of niet meer in de juiste werkomgeving dan kan dit veel energie kosten. Vraag je af waarom je er nog steeds zit en je eigen groei belemmert? Meest gehoorde antwoord in mijn praktijk: financiële zekerheid/veiligheid. Dit is slechts een illusie. Als je maar lang genoeg volhoudt, dan is de kans op een bore-out of burn-out groot en hoe zeker voel je je dan als het gaat om het behouden van je baan? Meer lezen, GRATIS tips, oefeningen, video´s, blogs om bewuster te leven.

 5. Gebrek aan ZINgeving en inspiratie; dit is een onderschatte bron van energie. Een die veel mensen momenteel missen in hun werk/leven. Van betekenis zijn, iets bijdragen, je toegevoegde waarde kennen en in de wereld zetten, je talenten optimaal benutten. Inspiratie is ‘voeding’ voor je ziel. Mis je dit dan is de kans groot dat je leegte ervaart, je futloos en moe voelt (dat komt dan niet door te hard werken..) Meer lezen

 6. Onzekerheid/eigenwaarde issues; hieruit ontstaan:

  1. prestatie-/bewijsdrang, (te) hard werken

  2. perfectionisme, lat hoog leggen

  3. bore-out; verveeld zijn, lat te laag leggen=onder niveau werken (om niet te falen)

  4. gevoelens van niet-genoeg (waardering, tijd, geld, kennis, ervaring, etc.)

  5. het jezelf niet waard vinden of niet gunnen, niet toestaan om te genieten, jezelf niet op de eerste plaats willen zetten, niet in jezelf investeren

  6. Vanuit dit niet-goed-genoeg voelen ontstaan ook blokkades om:

   1. van functie te veranderen, in beweging te komen naar verandering in je leven en je talenten en kwaliteiten optimaal te benutten

   2. zelfreflectie/bewustwording te ontwikkelen; je blijft oorzaken voor het gebrek aan ‘geluk’ en succes buiten jezelf leggen en lost het niet bij de bron op. Meer lezen

 7. Onverwerkte emoties; op de meest onverwachte momenten kunnen lang weggestopte emoties aan de oppervlakte komen. Soms in de vorm van frustratie, irritatie, boosheid, angst, onrust, verdriet en machteloosheid. Het woord emotie komt van e-movere = energie in beweging. Gevoelens hebben een prachtige signaalfunctie en invloed op je lichaam en geest. Wil je in balans blijven, druk ze dan niet weg maar maak er juist ruimte voor, zodat je het kunt verwerken en loslaten. Kom in beweging! Meer lezen, GRATIS tips, oefeningen, video´s, blogs om bewuster te leven.

Zoals je misschien uit de top 7 van energievreters kunt afleiden hangen veel zaken met elkaar samen en gaat het vooral om persoonlijke groei. Ik ondersteun je graag bij de ontwikkeling hiervan, zodat je je energie en inspiratie hervindt in je leven en een FeelGood work-life ervaart.


Lukt het niet of spelen er andere dingen

Elke situatie is weer anders. Als je wel wat hulp kunt gebruiken om inzicht in je eigen situatie te krijgen maak dan een afspraak voor een bewustZIJN sessie (of app naar Anja 06-51087183). Ik help je graag. Je bent het waard!


Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvaten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.


Weer jezelf zijn Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut (BewustMaker), ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen.

Ik ben er voor jou

Wij leven in een “hoofdige” samenleving. We verwerken alles via ons denken. Er is weinig aandacht voor het leven in ons lichaam. En dat terwijl ons lichaam zoveel te vertellen heeft. Het laat ons voelen of we energie hebben, of we op ons gemak zijn, of er spanning is, hoe we reageren op leuke of negatieve gebeurtenissen, of we behoefte hebben aan eten, slaap, seks of ... Vanuit ons denken horen we het lichaam gefluister niet. Ons lichaam is heel geduldig, maar als je zijn boodschappen te lang negeert, begint het lichaam te jammeren in spanning, te kermen in een klacht en uiteindelijk te schreeuwen in een aandoening.

Mijn doel is jou te begeleiden naar een bewuster leven, om jou verlichting en rust te laten voelen. In rust ontstaan de beste inzichten, zodat jij in je kracht komt, zelfvertrouwen krijg en jezelf mag zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Hopelijk kan en mag ik, Anja Kramer je daarbij net dat op-stapje geven.


Om je verder te inspireren of je die extra zetje te geven heb ik een heel "Good Deal" voor je.

Door aandacht te geven aan je lichaam een geest kan jij ontspannen leven.

Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf


78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page