top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Kom tot bloei - praktische tips voor persoonlijke ontwikkeling

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Je hebt plannen, je hebt doelen, je hebt een missie. Maar je komt niet zo snel vooruit als je zou willen. En dat heeft natuurlijk allerlei redenen.

  • Je wilt afvallen maar je vindt het moeilijk om de taart te laten staan (I feel you).

  • Je wilt de wereld veroveren met je bedrijf maar je bent niet weg te slaan van Facebook.

  • Je wilt je kalmer voelen maar je bent te lui om te mediteren en stopt je hoofd in plaats daarvan vol met negatieve nieuwsberichten.

  • Je wilt je ideeën delen met de wereld maar je bent te onzeker en je denkt dat jouw plannen er niet toe doen.

  • Je voelt je overweldigd en je weet niet waar je moet beginnen. En je zoektocht naar antwoorden maakt je leven alleen maar chaotischer.

Allemaal dingen. Dingen waar je veel tijd aan kwijt kunt zijn terwijl je langzaam vooruit komt. Dat moet slimmer kunnen.


Strategische plekken voor snelle persoonlijke ontwikkeling

Hieronder vind je zes levensgebieden en 10 tips die samenwerken om je persoonlijke ontwikkeling te kickstarten. Het zijn basisgebieden, dingen die alle andere bezigheden makkelijker maken. Door je te ontwikkelen in deze gebieden neem je de frictie weg, en lijkt alles makkelijker te gaan. En wanneer je vooruit komt in het ene gebied, trek je vaak het andere gebied in je persoonlijke ontwikkeling mee omhoog. Precies, het is een spiraal. Een opwaartse spiraal. En daar worden we blij van. Je bouwt momentum op, en je merkt dat je je sneller ontwikkelt dan je eerst voor mogelijk had gehouden.

En weet je wat nog veel leuker is? Al die kleine probleempjes, die kleine dagelijkse veldslagen die je met jezelf voert, die lossen zichzelf vaak ineens op. Gewoon, omdat je er voorbij bent gegroeid in je persoonlijke ontwikkeling.


1. Investeer in je people-skills, en je relaties

Je leven draait om mensen. Of je het nu wilt of niet. De mensen in je leven bepalen voor een groot deel hoe goed jij je voelt, hoe succesvol jij kunt zijn, hoe snel je je doelen kunt bereiken en hoe leuk je leven is. Dan heb je minder stress, minder ruzies, minder gedoe. En er ontstaan meer mogelijkheden, meer plezier, meer liefde, meer van al die dingen die fijn zijn. Dit gaat gepaard met het feit als jij je happy voelt straal je dit uit in je omgeving en trek je andere mee in je positiviteit. Dus als jij lekkerder in je vel zit, straal je deze uit en kan je meer hebben. Er gaan nieuwe deuren voor je open. En als het je lukt om meer vanuit liefde te leven, haal je meer voldoening en diepgang uit de relaties die je hebt.

  • Verdiep je bestaande relaties. Beleef plezier met de mensen in je leven, zoek altijd naar gemeenschappelijke interesses, wees attent.

  • Blijf nieuwe mensen ontmoeten, ook op latere leeftijd.

  • Probeer mensen niet te veranderen. Accepteer de mensen in je leven zoals ze zijn. Probeer je eigen verwachtingen zoveel mogelijk los te laten. Je kunt anderen niet controleren, punt.

  • Oefen universele liefde. Dat wil zeggen: train jezelf om voorbij de woorden en daden te kijken, en liefde te voelen voor alle mensen om je heen. Zie hun angsten, hun onzekerheden, de overeenkomsten. Zie hoe jij en de ander eigenlijk hetzelfde zijn. En voel onvoorwaardelijke liefde. Dat is niet praktisch, en het klinkt zweverig, maar het voelt geweldig en het werkt. Je mag van ieder mens houden, ook als je het niet eens bent met hun woorden en daden.