top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Loslaten, geeft je zoveel ruimte en vrijheid

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Onbewust houden we vaak aan allerlei ideeën vast die we in onze jongere jaren hebben ontwikkeld om ons staande te houden. Maar die overtuigingen gaan na verloop van tijd tegen ons werken, en veroorzaken dan bijvoorbeeld stress, angst en geven lichamelijke klachten.


Hopelijk geeft dit artikel je inzichten, ga je de dingen anders zien en beleven, waardoor je nieuwe geluk dimensie aan je leven kunt geven.


Het leven is vrij simpel. Er gebeurt de hele tijd van alles voor je, maar er overkomt je niks. Alles gebeurt op precies het juiste moment, niet te vroeg en niet te laat. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar je maakt het jezelf een stuk makkelijk als je dat wel doet.

— Byron Katie


Lós en láten

Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat. Bevrijd zijn van de ballast voelt alsof je even opveert. Met negatieve gevoelens werkt het precies hetzelfde. Zodra je je ervan losmaakt, en ze laat voor wat ze zijn, voel je je bevrijd en veer je als het ware weer op (geef en krijg je energie).


Vasthouden heeft dus zo z’n nadelen…

Een negatieve situatie vasthouden veroorzaakt stress, hoge bloeddruk en het slurpt energie.

Gevolg: al je emoties worden minder intens en vlakken af. Daardoor voel je je misschien wel minder kwetsbaar, maar je zult je ook minder dankbaar, happy en tevreden voelen.

Het grote nadeel is dat je de voordelen van loslaten pas ervaart nádat je van de situatie bent losgeweekt. De zware last op je schouders die misschien niet zichtbaar was, maar voelt wel d