top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Loslaten, geeft je zoveel ruimte en vrijheid

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Onbewust houden we vaak aan allerlei ideeën vast die we in onze jongere jaren hebben ontwikkeld om ons staande te houden. Maar die overtuigingen gaan na verloop van tijd tegen ons werken, en veroorzaken dan bijvoorbeeld stress, angst en geven lichamelijke klachten.


Hopelijk geeft dit artikel je inzichten, ga je de dingen anders zien en beleven, waardoor je nieuwe geluk dimensie aan je leven kunt geven.


Het leven is vrij simpel. Er gebeurt de hele tijd van alles voor je, maar er overkomt je niks. Alles gebeurt op precies het juiste moment, niet te vroeg en niet te laat. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar je maakt het jezelf een stuk makkelijk als je dat wel doet.

— Byron Katie


Lós en láten

Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat. Bevrijd zijn van de ballast voelt alsof je even opveert. Met negatieve gevoelens werkt het precies hetzelfde. Zodra je je ervan losmaakt, en ze laat voor wat ze zijn, voel je je bevrijd en veer je als het ware weer op (geef en krijg je energie).


Vasthouden heeft dus zo z’n nadelen…

Een negatieve situatie vasthouden veroorzaakt stress, hoge bloeddruk en het slurpt energie.

Gevolg: al je emoties worden minder intens en vlakken af. Daardoor voel je je misschien wel minder kwetsbaar, maar je zult je ook minder dankbaar, happy en tevreden voelen.

Het grote nadeel is dat je de voordelen van loslaten pas ervaart nádat je van de situatie bent losgeweekt. De zware last op je schouders die misschien niet zichtbaar was, maar voelt wel degelijk als een waanzinnige verlichting!


“Loslaten hangt samen met de mate waarin je gehecht bent aan iets

… terwijl loslaten juist zoveel voordelen heeft!

  • Het werkt bevrijdend en opluchtend

  • Het geeft rust

  • Het ruimt op (in zowel je hoofd als je hart), waardoor er ruimte voor nieuwe dingen ontstaat

  • Het geeft zelfvoldoening, want: you did it!

  • Het brengt een diepere ademhaling teweeg

  • Je komt weer in een positieve flow


Hoe loslaten mijn leven totaal veranderde

Als ik terugkijk op mijn leven valt me op dat vasthouden aan een oude overtuiging altijd mijn grootste vijand is geweest. Ik dacht dat ik niet goed genoeg was. Ik wilde me bewijzen, was het zwarte schaap in de familie. Ik ging hard werken, presteren om uiteindelijk gezien te worden. Ik zette mezelf constant onder druk. Was voor mijn gevoel alleen maar aan het vechten, overleven om me staande te houden en dat ik eindelijk eens gewaardeerd werd. Kon ik het idee niet loslaten dat ik als mens faalde: ik vond mezelf niet mooi genoeg (werd vroeger veel gezegd door mijn eerste vriendje en zijn vrienden), niet slim genoeg (werd altijd als een dom blondje uitgemaakt, ik was erg dyslectisch).

Om deze overtuigingen los te laten heeft vrij lang geduurd. Mede omdat ik het niet inzag, ’t niet wist. Ik dacht als ik maar blijf vechten, vasthouden dan kom ik er wel. Bang om het los te laten, omdat je niet weet wat er dan gebeurd. Wat als het straks helemaal fout gaat. Ik ben mijn hele leven bezig geweest met streven en presteren. Maar nooit was het genoeg. Dat kwam omdat ik perfectionistisch was en altijd zeer ambitieuze doelen stelde. Zodra ik een doel had bereikt, ging ik hongerig op zoek naar een nieuw doel.


Nooit nam ik de tijd om bij mijn successen stil te staan. Integendeel: ik vond mezelf maar waardeloos en natuurlijk verdiende ik het niet om succes te vieren. Ik moest presteren om een idee van eigenwaarde staande te houden. Zonder prestaties en successen was ik niets waard. En zo hield ik tot mijn 45e vast aan mijn houding van perfectionisme, keihard werken, en altijd maar presteren.

Natuurlijk kon dat niet eindeloos doorgaan. Ik begon allerlei kwalen te ontwikkelen.


Totdat ik gedwongen moest loslaten — en vrijheid vond

Op m’n 45e kreeg ik een trauma en zat ik tegen een burn-out aan. Twee jaar later stapte ik uit mijn eigen reclamebureau. Ik was gewoon op. Toch is het trauma het beste dat me ooit is overkomen. Want daardoor leerde ik mezelf en mindfulness kennen. En dankzij mindfulness leerde ik dat bewust loslaten veel beter werkt dan onbewust vasthouden. En ben op onderzoek gegaan en met mezelf aan de slag gegaan.


Mijn leven ziet er vandaag de dag heel anders uit, en ik ben ontzettend dankbaar voor mijn nieuwe ik. Ik onderhoud een beperkt aantal vriendschappen, maar deze zijn warm en waardevol. Ik ervaar geen stress meer, want ik hoef niet meer te presteren. En ik ben gaan doen waar ik echt goed in ben en wat mijn ziel voedt: mensen helpen om beter in hun vel te komen, d.m.v. mindful wandelen in de natuur, yin yoga en massage en hen de weg naar een rijk en vervullend leven te wijzen.

Ik heb alle cursussen, opleidingen en onderzoeken (veel lezen) in mijn dagelijks leven geïntegreerd… maar het belangrijkste principe wat me het meeste heeft opgeleverd, is het principe loslaten en accepteren en niet meer vechten.


Loslaten 1: “Ik laat de behoefte los om de hele tijd druk bezig te zijn.”

Ik heb geleerd dat ik naar mijn lichaam moet luisteren en ik voel me niet eens schuldig als ik een tijdje helemaal niks doe. Ik begrijp heel goed dat ik af en toe de batterijen van mijn ziel en lichaam opnieuw moet opladen, en ben daarvoor niemand een verklaring schuldig.

Als ik geen tijd voor mezelf heb, dan maak ik tijd. Een inspireert boek lezen, naar relaxte muziek luisteren, een strandwandeling maken — ik doe gewoon dat waarvan mijn hart lichter en vrolijker wordt.


Je bent een menselijk wezen, geen menselijk sjezen. Keihard werken heeft niets te maken met zelfwaarde. Je bent niet wat je doet. Denk maar na: je bent wat je doet — als je dan niets doet zou je… niets zijn.

— Dr. Wayne Dyer


Loslaten 2: “Ik laat zelf-kritiek volledig los.”

Ik reageer niet meer automatisch op dat zeur-stemmetje in mijn hoofd. Ik ben me bewuster, wat wil het me vertellen, duidelijk maken. Ik zeg geen nare dingen meer tegen mezelf die ik nooit tegen een ander zou durven uitspreken, zoals ‘wat ben je toch lui’ of ‘wat ben je toch een loser’. Ik geef mezelf niet meer op m’n donder en ik behandel mezelf alleen maar met waardigheid en zelf-respect. Ik ben genoeg, volledig en compleet — gewoon zoals ik ben. En dat is helemaal oké.

Ik ben erachter gekomen dat we in ons leven niet altijd krijgen wat we willen of verdienen. Nee, wij krijgen wat we denken dat we verdienen. Daarom is het zo belangrijk dat we in onszelf geloven en dat we inzien dat we het waard zijn om het beste uit het leven te mogen ontvangen.


Je beste 100% verschilt van moment tot moment: het zal anders zijn wanneer je gezond bent dan wanneer je ziek bent. Dus doe gewoon je best, onder wat voor omstandigheden dan ook. Op die manier vermijd je zelf-kritiek, zelf-verwijt en spijt.

— Don Miguel Ruiz


Loslaten 3: “Ik laat veroordelen los.”

Iedereen bewandelt hun eigen levenspad, en ik focus op mijn eigen pad. Ook zie ik in dat elke keer als ik oordeel over een ander, ik eigenlijk reageer op iets in mezelf dat me dwarszit. Als ik vind dat jij geïrriteerd bent, betekent dat ook dat ik geïrriteerdheid in me heb… anders zou ik dat niet in jou herkennen.


Elke vorm van verwijt is totale tijdverspilling. Hoe schuldig de ander ook is in jouw denken… het verandert niets aan jezelf. Je slaagt er wellicht in om de ander een schuldgevoel op te dringen, maar je verandert daarmee toch niet datgene dat jou ongelukkig maakt.

Wayne Dyer


Loslaten 4: “Ik laat het najagen van geluk los.”

Ik heb geleerd om geluk te vinden in de kleine dingen van het leven… op dit moment. Nu is alles goed en compleet. Ik sta dan ook regelmatig stil bij mijn dankbaarheid voor het huidige moment. Omdat leven in het huidige moment gelukkig maakt.

Wil ik iets ondernemen wat me gelukkig maakt, dan doe ik dat. Elke dag en elk moment is een cadeau.

Ik ben dankbaar voor alles en iedereen om mij heen: een gezonder lichaam, een flexibele geest, een fantastisch huis en omgeving om in te wonen, en werk waar ik van houd en waar ik in geloof.

Ik krijg misschien niet altijd wat ik wil, maar ik weet dat ik altijd krijg wat ik nodig heb. Ik vertrouw op de flow van het leven en ik kies ervoor om te geloven in een intelligent universum waarin alles zich ontvouwt zoals het bedoeld is. Soms heeft zelfs tijd gewoon wat tijd nodig. Maar ik houd van harmonie, samenwerking, en win-win situaties.


Het valt me op dat het universum dankbaarheid waardeert. Hoe dankbaarder je bent, hoe meer mooie dingen je ontvangt.

— Louise Hay


Loslaten 5: “Ik laat mijn behoefte los om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.”

Ik probeer geen externe validatie meer te vinden om geaccepteerd te worden. Zorgen maken over wat anderen van mij denken en vinden is verspilde moeite. Wat anderen van me denken gaat over hen en wat zij in mij zien, gefilterd door hún beperkte perspectief. Het is hun spiegel, zie loslaten 3. Het heeft helemaal niets met mij te maken.

Ik verwacht niet langer van anderen dat ze me geven wat ik mezelf niet gaf: liefde, zorg en aandacht. Mezelf volledig waarderen is niet egoïstisch. Ik zorg gewoon goed voor mij eigen behoeftes en verlangens. Als ik goed in mijn vel zit, dan kan ik echt voor anderen klaarstaan — beter dan wanneer ik alleen maar met mijn eigen stress en tekortkomingen bezig zou zijn.

Ik heb geleerd om daadkrachtige keuzes te maken die aan mijn persoonlijke doelen voldoen, zonder me zorgen te maken of ik daarmee mensen teleurstel.


Mijn leven is van mij en van mij alleen, van niemand anders. Daarom heb ik het recht om mijn eigen keuzes te maken. Het leven is er om voluit geleefd te worden, niet om het slechts te beleven. Ik kies voor een authentiek leven, zonder anderen te moeten pleasen, zonder smoesjes en zonder spijt.


Niets wat anderen doen, doen ze vanwege jou. Wat anderen zeggen en doen is een projectie van hun eigen realiteit, hun eigen droom. Als je immuun bent voor de opinies en acties van anderen ben je niet langer slachtoffer van onnodig lijden.

— Don Miguel Ruiz


Hoe loslaten mijn leven totaal veranderde

Toen ik begreep hoe sterk de kracht van ons denken is, ben ik stap voor stap aan het werk gegaan om dingen te veranderen. Wat ik niet meer wil of leuk vindt. Dingen die nu niet meer bij me passen, echt los te laten, te accepteren. En het aller belangrijkste “alles is oké”.


Nadat ik zelf had geleerd om mindful loslaten te praktiseren, merkte ik dat dat een enorm positieve impact op mijn leven had. Vasthouden was altijd mijn onbewuste motto geweest… maar door loslaten kon ik opeens gaan groeien en bloeien.


Dus ga ervoor. Jij wil toch ook Jij zijn.


Zou je graag nog meer oefeningen willen, kijk dan op het overzicht van al mijn artikelen.

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page