top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Selflove, zelfliefde oftewel eigenliefde

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Ik ben vorig jaar in gaan zien dat ik helemaal niet zoveel van mezelf hield als ik dacht. Plus ben ik in gaan zien hoe belangrijk het is om meer aan Selflove, zelfliefde oftewel eigenliefde te doen. In dit artikel vertel ik je graag hoe je meer van jezelf kunt leren houden, met onder andere affirmaties, oefeningen, boek tips, quotes en meditatie!


Hou jij van jezelf?

Maar hoe zit het met de liefde voor jezelf? Hou jij van jezelf? Jij ontbreekt vast en zeker in het lijstje. Het voelt ook een beetje raar om te zeggen dat je van jezelf houd. Of niet? Helaas lijkt eigenliefde ineens wel grenzen te hebben. Het lijkt aan allerlei voorwaarden te moeten voldoen, beperkt het zich tot af en toe een trots momentje en gunnen we onszelf vaak niet veel waardering. Toch is eigenliefde erg waardevol. Want als we wat meer van onszelf houden kunnen we meer ontspannen onszelf zijn, accepteren we ook onze ‘iets minder fijne kanten’ en eisen we niet zoveel van onszelf. Daar worden we blijer en gelukkiger van en dat stralen we dan ook uit naar de buitenwereld. Wat weer een positieve invloed heeft op onze relaties en de mensen om ons heen en de hele wereld. Zelfacceptatie en zelfwaardering liggen aan de basis van eigenliefde. Lukt het je om oprecht tegen jezelf te zeggen: ‘Ik ben oké met al mijn plussen en minnen?’. Dan accepteer je jezelf zoals je bent. En kan je het stapje maken naar zelfwaardering, dan zeg je oprecht tegen jezelf ‘ik ben de moeite waard’. Als dat lukt, dan zit het goed met je eigenliefde Lukt dat nog niet zo goed dan is het goed om je eigenliefde eens wat te vergroten. Hoe? Het is de kunst om zonder oordeel naar jezelf te kijken. Milder en minder streng zijn voor jezelf!


Wat is de betekenis van selflove en wat is de relatie met selfcare?

De begrippen Selfcare en Selflove worden vaak door elkaar gehaald en ze hebben zeker ook met elkaar te maken, maar ik behandel ze bewust apart.

Naar mijn idee bestaat selfcare namelijk uit wat je doet om goed voor jezelf te zorgen, voornamelijk met praktische activiteiten.

Selflove gaat echt om naar binnen gaan bij jezelf en van jezelf houden zoals je bent.

Het heeft te maken met eigenwaarde, ofwel: in hoeverre vind jij dat je goed bent zoals je bent? Wat voor gedachten heb jij over jezelf? Kun je zeggen dat je van jezelf houdt en zorg je daarom goed voor jezelf?


Door hoe onze maatschappij in elkaar zit, vinden we het lastig om van onszelf te houden.

Het zou zelfs egoïstisch (als in narcisme) zijn om aan selflove te doen… Nou, niet dus.


Ik deel mijn favoriete quotes, affirmaties, tips & meer met je om te leren hoe je meer van jezelf kunt houden!


Hoe belangrijk is eigenliefde en waarom dan precies?

Waarom eigenliefde zo belangrijk is? Het is erg dat we dat niet uit onszelf weten. We zijn ook altijd zo druk dat wij het vergeten…

Wij zijn de enige in ons leven die in dit leven altijd bij ons is. We kunnen dus maar beter van onszelf houden! Maar zo makkelijk is dat niet. We zien vaak vooral onze beperkingen, zijn héél kritisch, hebben beperkende overtuigingen en meer… Geen eigenliefde betekent beperkingen op allerlei levensgebieden.


Eigenliefde is belangrijk voor:

 • Rust in je hoofd (innerlijke rust)

 • Betere relaties met anderen aangaan

 • Het leren stellen van je eigen grenzen

 • Je mentale én lichamelijke gezondheid

 • En zelfs ook meer succes in wat je doet


Een standaard levensweg is er niet te ‘vinden’. Ieder bewandelt zijn/haar pad, met uitdagingen, stenen en soms serieuze bochten. Een ander kan jou pad niet lopen. Volg dus vooral de weg die goed voelt voor jou, ook al is die voor een ander volledig off-road. Durf hierbij ook je grenzen aan te geven.


Durf nee te zeggen en jezelf de vraag te stellen: “Geeft dit me energie? Wat brengt dit mij? Wil je dit echt?” Stop ook met verantwoording af te leggen voor de weg die je volgt, maar luister naar jouw innerlijke stem die voelt wat goed voor je is.


Selflove quotes ter motivatie

Ik weet dat het bovenstaande stuk één keer lezen niet voldoende is om ineens van jezelf te houden. Dat is een proces en daar moet je eigenlijk echt voor werken. Hierbij een aantal eigenliefde quotes ter motivatie!

 • I am not other people’s opinions of me

 • Loving yourself, is taking your power back

 • When you judge another, you define yourself

 • When I value myself, I can be of more value to others

 • Your happiness depends on the quality of your thoughts

 • When things change inside you, things can change around you

 • The relationship with yourself, sets the tone for every relationship you have

 • You’ve been criticizing yourself for years & it hasn’t worked, approve yourself & see what happens


10 mindset tips voor hoe je eigenliefde vergroot

Leuk en aardig, maar hoe kun je eigenliefde nu vergroten? Dat moet je leren! Ik zet mijn tips voor je op een rij:

 1. Maak aller eerst de keuze om van jezelf te gaan houden. Sta jezelf toe om daar prioriteit aan te geven.

 2. Besteed aandacht aan hoe je tegen jezelf praat. Zeg je sukkel als er wat fout gaat? Maak er schatje van!

 3. Stop met zoeken naar bevestiging of goedkeuring. Je hebt andere mensen niet nodig om van jezelf te houden.

 4. En houd dan ook meteen op met jezelf vergelijken. Iedereen is anders en iedereen is goed genoeg zoals ie is.

 5. Onderscheid je gedachten (ego) van je gevoelens (hart) door te observeren. Ga patronen inzien en pas ze aan. Heel handig is een maand alles opschrijven en erachter zetten ;-) of ;-( (happy of niet happy)

 6. Wees niet te hard voor jezelf. Vergeef jezelf voor ‘fouten’ die je hebt gemaakt, dat waren gewoon leermomenten.

 7. Betrap je jezelf op oordelen over iemands looks of gedrag? De bewuste Spiegel! Ga na welke les hierin zit over jezelf en verander dat.

 8. Laat perfectionisme los. Een oneindige strijd, want perfectionisme bestaat niet, je zult het nooit bereiken ;-)

 9. Trek je niets aan van wat anderen zeggen. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen en dat hoeft ook niet: het is jouw leven.

 10. Wees trots: kijk naar wat je al bereikt hebt of gewoon om wie je bent en geef jezelf eens een compliment.


Vind je het lastig om op dagelijkse basis goed voor jezelf te zorgen? Ik help je hier met liefde bij. Check mijn coach pagina!


Drie oefeningen om je eigenliefde te vergroten

Het labeltje van mijn kopje Balance thee -van Yogitea- triggerde mij: Love has no boundary. Ik vertaal het als: liefde kent geen grenzen, liefde is oneindig. En dat geloof ik ook. Jij dan? Denk maar eens aan hoe onvoorwaardelijk veel je van je kinderen houdt of zielsveel van je man. Maar ook de liefde voor je vrienden, familie, je huisdier, de zon, de natuur, je bed of een warme douche en alles en iedereen waar je sympathie en compassie voor voelt -in meer of mindere mate-. En wat je allemaal met liefde doet voor je dierbaren. Je hebt oneindig veel liefde als je het mij vraagt.


Oefening 1: Beschouw jezelf als je beste vriendin

Hoe kan het toch dat je voor jezelf altijd zo streng bent? Terwijl je voor je vriendin veel milder bent. Haar huis is altijd zo netjes, dat jurkje staat haar prachtig ondanks dat buikje en wat is ze een relaxte toffe moeder. Bij jou daarentegen is het huis nooit schoon, ben je veel te dik voor dat jurkje en vind jij jezelf een gestreste moeder die veel te vaak boos wordt. Tegen haar geef je fijne adviezen als ‘neem eens lekker tijd voor jezelf’ en ‘goed voor jezelf zorgen’. Het zou toch veel fijner zijn als jij net zo mild tegen jezelf bent als voor je vriendin? Beschouw jezelf vanaf nu dan als je beste vriendin. Die vriendin waarvoor je door het vuur gaat, die je alles gunt. Dat ben jij nu voor jezelf! Zit je in de put of in een rotsituatie stel jezelf dan de vraag: wat zou ik tegen mijn beste vriendin zeggen die in deze situatie zit? En zeg het tegen jezelf. Zou je haar iets minder fijne kant niet afkeuren? Keur dan die van jezelf ook niet af. Adviseer je haar om eens een dagje iets voor jezelf te gaan doen? Doe dat zelf dan ook. BFF’s rules.


”Hoewel ik [voeg hier je eigenschap in], accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”

Vul jouw probleem in, en spreek de zin een paar keer hardop uit. Dus:

 • ”Hoewel ik soms snel boos en driftig word, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”

 • ”Hoewel ik mezelf momenteel lui en waardeloos vind, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”

 • ”Hoewel ik ontevreden ben met mijn leven op dit moment, accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”


Een andere oefening die je kunt uitvoeren – populair gemaakt door Kamal Ravikant – is de volgende:


Herhaal continu deze woorden in jezelf: ik hou van mezelf.

 • Tijdens het tandenpoetsen.

 • Tijdens het stofzuigen.

 • Tijdens het voeden van de kippen.

 • Tijdens het autorijden.

 • Tijdens het wachten op je beurt.

 • Tijdens het se.. of nee. Beter niet tijdens seks – dat is raar.


Beetje gek – maar het werkt. Omdat je onderbewuste best wel naïef is, en veel dingen die je het voorschotelt aanneemt voor waarheid. Na een tijdje ga je het echt geloven. En vanaf dan is het simpelweg je nieuwe waarheid.


Oefening 2: Trots

Schrijf elke avond voordat je gaat slapen drie dingen van die dag op waar je trots op bent, van jezelf natuurlijk. Dat mogen grote dingen zijn, maar wees ook trots op de kleinere dingen. En schrijf niet alleen de dingen op die je gedaan hebt, maar ook hoe je bent en hoe je je voelt. Doe dit minimaal 3 weken achter elkaar. Waarom? Dit heeft te maken met dat na 21 dagen iets van je onderbewuste doordringt in je bewuste. Je vergroot hiermee dus je bewustzijn.


Oefening 3: Een affirmaties of mantra’s 3x3x3

Een mantra is een krachtig kort zinnetje dat begint met ‘ik’ en dat je kan gebruiken om je mindset en je gevoel positief te veranderen. Bijvoorbeeld om meer zelfacceptatie te ontwikkelen helpt het mantra ‘ik ben oké’. En voor meer zelfwaardering ‘ik ben de moeite waard’. Kies de woorden die voor jou goed voelen. Hou het kort, begin met ‘ik’ en gebruik 1 mantra per keer gedurende een periode. Spreek je mantra nu 3 maal 3 keer per dag uit met volledige aandacht, zodat je het ook echt kan voelen. Herhaal dit minimaal 3 weken elke dag. Het werkt! En zo groeit je liefde voor jezelf. Met meer eigenliefde kan je liefde makkelijker ontvangen van en oprechter geven aan anderen. Het werkt aanstekelijk, anderen zullen door jouw zelfacceptatie, -compassie en mildheid ook meer zelfliefde ontwikkelen. Veel eigenliefde voor jou


Eigenliefde affirmaties om meer van jezelf te leren houden

We leren in deze maatschappij namelijk om eerst te zien en dan te geloven, maar neem voor nu maar gewoon even van mij aan dat deze techniek affirmaties werkt. Wat je doet is een affirmatie tegen jezelf zeggen (liefst voor de spiegel) of uitschrijven, om je onderbewuste te herprogrammeren.


Als je dit steeds vaker doet, dan zal je merken dat er echt dingen gaan veranderen.

(Dit geldt voor alle affirmaties)

 • Ik ben goed genoeg zoals ik ben

 • Ik houd van mezelf zoals ik ben

 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben

 • I let go of negative selftalk

 • I am worthy of all I desire in this life

 • I give myself permission to be myself


Ik deel bewust affirmaties in het Nederlands en Engels. Soms komt Engels gewoon wat beter bij je binnen. Voel welke affirmatie voor jou werkt en houd die vol!


TIP: Maak briefjes, hang deze op plekken waar je vaak komt. Zo wordt je steeds herinnert om ze te lezen. Lees ze voor aan Jezelf.


Selflove boek tips: leer jezelf begrijpen

Nu is het zo dat affirmaties al heel veel voor je kunnen doen, dus als je geen zin hebt om het groots aan te pakken, doe dat dan in ieder geval wel.

Toch raad ik je aan om wat meer onderzoek te doen naar hoe wij mensen werken, wie jij bent. Als je begrijpt hoe ons bewuste en onderbewuste werkt, kunnen we onszelf namelijk ontwikkelen doordat we patronen en beperkende gedachten gaan inzien.

Hierbij enkele zelfliefde boek tips:


Oefeningen voor meer selfcare (meditatie etc.)

Nu weet ik dat je bij de bovenstaande tips waarschijnlijk denkt: JA! Maar geen idee hebt hoe… Dat is dus een kwestie van oefenen. Stap voor stap dingen doen, uitproberen en ± 3 maanden volhouden, zodat het in je systeem komt en de veranderingen automatische gaan.


Er zijn meerdere dingen die je hierbij kunnen helpen, zoals affirmaties, meditatie en schrijven.

Affirmaties, je hebt ze hierboven al kunnen lezen. Dit is echt een oefening die je dagelijks mag blijven herhalen.

Meditatie zorgt ervoor dat je rust in je hoofd krijgt en in gaat zien hoe je over jezelf denkt.

Indien je dit wilt proberen, download dan een meditatie app of zoek op Youtube naar ‘Selflove meditation’.

Schrijven helpt om je gedachten in te zien. Beperkende overtuigingen kun je zo omvormen.

Of je ‘goed genoeg’ bent hangt bijvoorbeeld niet af aan hoe hard je werkt of hoeveel geld je verdient, al denk je dat misschien wel.

Je beste vreind(in), nog even over het punt dat je streng bent voor jezelf. Voor je beste vriendin ben je altijd lief en is er wel een excuus om bepaald gedrag te valideren. Het kan ook zijn dat je alles vergelijkt met jezelf. Gevalletje van: het gras is altijd groener aan de overkant. En hoe begrijpelijk dat ook is, die liefde mag je voor jezelf ook hebben. Behandel jezelf dan ook als je beste vriendin.


Tot slot: van jezelf leren houden gaat niet in één dag

Ik hoop dat dit artikel je helpt om bewust meer aan eigenliefde te gaan doen, om zo meer van jezelf te gaan houden. Onthoud dat er geen quick fix is en dat je je hele leven lief voor jezelf mag zijn. Weet ook dat het steeds makkelijker wordt als je er meer aan doet, want je zult steeds meer dingen inzien. En als je je ergens bewust van bent, dan kun je dat ook gaan veranderen. Als het beter voelt.


Wat is jouw ultieme selflove quote of tip? Deel hem in een reactie!


P.S. dagelijks op de hoogte blijven? Volg me dan op facebook of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.


Bron: inspirerendleven en thegreenguide

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page