top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Selflove, zelfliefde oftewel eigenliefde

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Ik ben vorig jaar in gaan zien dat ik helemaal niet zoveel van mezelf hield als ik dacht. Plus ben ik in gaan zien hoe belangrijk het is om meer aan Selflove, zelfliefde oftewel eigenliefde te doen. In dit artikel vertel ik je graag hoe je meer van jezelf kunt leren houden, met onder andere affirmaties, oefeningen, boek tips, quotes en meditatie!


Hou jij van jezelf?

Maar hoe zit het met de liefde voor jezelf? Hou jij van jezelf? Jij ontbreekt vast en zeker in het lijstje. Het voelt ook een beetje raar om te zeggen dat je van jezelf houd. Of niet? Helaas lijkt eigenliefde ineens wel grenzen te hebben. Het lijkt aan allerlei voorwaarden te moeten voldoen, beperkt het zich tot af en toe een trots momentje en gunnen we onszelf vaak niet veel waardering. Toch is eigenliefde erg waardevol. Want als we wat meer van onszelf houden kunnen we meer ontspannen onszelf zijn, accepteren we ook onze ‘iets minder fijne kanten’ en eisen we niet zoveel van onszelf. Daar worden we blijer en gelukkiger van en dat stralen we dan ook uit naar de buitenwereld. Wat weer een positieve invloed heeft op onze relaties en de mensen om ons heen en de hele wereld. Zelfacceptatie en zelfwaardering liggen aan de basis van eigenliefde. Lukt het je om oprecht tegen jezelf te zeggen: ‘Ik ben oké met al mijn plussen en minnen?’. Dan accepteer je jezelf zoals je bent. En kan je het stapje maken naar zelfwaardering, dan zeg je oprecht tegen jezelf ‘ik ben de moeite waard’. Als dat lukt, dan zit het goed met je eigenliefde Lukt dat nog niet zo goed dan is het goed om je eigenliefde eens wat te vergroten. Hoe? Het is de kunst om zonder oordeel naar jezelf te kijken. Milder en minder streng zijn voor jezelf!


Wat is de betekenis van selflove en wat is de relatie met selfcare?

De begrippen Selfcare en Selflove worden vaak door elkaar gehaald en ze hebben zeker ook met elkaar te maken, maar ik behandel ze bewust apart.

Naar mijn idee bestaat selfcare namelijk uit wat je doet om goed voor jezelf te zorgen, voornamelijk met praktische activiteiten.

Selflove gaat echt om naar binnen gaan bij jezelf en van jezelf houden zoals je bent.

Het heeft te maken met eigenwaarde, ofwel: in hoeverre vind jij dat je goed bent zoals je bent? Wat voor gedachten heb jij over jezelf? Kun je zeggen dat je van jezelf houdt en zorg je daarom goed voor jezelf?


Door hoe onze maatschappij in elkaar zit, vinden we het lastig om van onszelf te houden.

Het zou zelfs egoïstisch (als in narcisme) zijn om aan selflove te doen… Nou, niet dus.


Ik deel mijn favoriete quotes, affirmaties, tips & meer met je om te leren hoe je meer van jezelf kunt houden!


Hoe belangrijk is eigenliefde en waarom dan precies?

Waarom eigenliefde zo belangrijk is? Het is erg dat we dat niet uit onszelf weten. We zijn ook altijd zo druk dat wij het vergeten…

Wij zijn de enige in ons leven die in dit leven altijd bij ons is. We kun