top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Selfcare: waarom het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

In bizarre tijden is selfcare belangrijker dan ooit. Steeds meer mensen ervaren dan een burn-out, depressie of gewoonweg heel veel stress. Goed voor jezelf zorgen is een must en stiekem weten we dat allemaal wel. Maar het daadwerkelijk doen is toch vaak moeilijk.


Wat is de betekenis van selfcare eigenlijk? Hoe kun je nu meer aan selfcare doen, ook als je het druk hebt? In deze selfcare gids deel ik een aantal manieren, tips, quotes, apps & boek aanraders. Lees snel verder!Wat is de betekenis van selfcare & selflove?

Om héél specifiek te zijn, zijn er twee termen die we tegenwoordig vaak horen: selfcare & selflove. Selflove daar ga ik in een apart artikel veder op in.

Persoonlijk vind ik namelijk dat er een verschil is tussen beide termen en ik leg je graag uit hoe ik de betekenis van beiden zie:

  • Selfcare gaat om de goede gewoonten om goed voor jezelf te zorgen (wat je op dagelijkse basis DOET)

  • Selflove gaat om van jezelf houden zoals je bent, ofwel jezelf accepteren zoals je bent (dus wat je VOELT)

Natuurlijk draagt selfcare bij aan selflove en is selflove ook een manier om goed voor jezelf te zorgen, maar in deze selfcare guide richt ik me op wat je kunt DOEN om goed voor jezelf te zorgen!


Waarom is goed voor jezelf zorgen zo belangrijk?

Steeds meer mensen zien in dat ze beter voor zichzelf mogen zorgen en dat is maar goed ook, want we hebben het allemaal nodig.

We leven tenslotte in een maatschappij waar altijd druk zijn de norm is. Zitten we veel in ons hoofd, denken we te veel, maken we ons te veel zorgen. Zeker als hooggevoelige mensen heb je daar meer last van.


Maar waarom is het nu zo belangrijk om aan selfcare te doen?

  • Je wordt er zelfverzekerder van (als je goed voor je lichaam én geest zorgt, voel je je goed én sterker)

  • Het maakt je gezonder (stress veroorzaakt ziektes en sporten is gezond, enkele voorbeelden van selfcare)

  • Je wordt er gelukkiger van (goed voor jezelf zorgen = aanvoelen wat je nodig hebt en dat aan jezelf geven)


Zie het zo: als het vliegtuig neerstort, dien je eerst het zuurstofkapje bij jezelf op te zetten en daarna pas die van je kindje.

Je kunt pas voor iemand anders zorgen, als je éérst voor jezelf zorgt. Waarom? Omdat je niets te geven hebt, als je zelf niets hebt!