top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Hou jij van jezelf?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Een standaard levensweg is er niet te ‘vinden’. Ieder bewandelt zijn/haar pad, met uitdagingen, stenen en soms serieuze bochten. Een ander kan jou pad niet lopen. Volg dus vooral de weg die goed voelt voor jou, ook al is die voor een ander volledig off-road. Durf hierbij ook je grenzen aan te geven.


Durf nee te zeggen en jezelf de vraag te stellen: “Geeft dit me energie? Wat brengt dit mij? Wil je dit echt?” Stop ook met verantwoording af te leggen voor de weg die je volgt, maar luister naar jouw innerlijke stem die voelt wat goed voor je is.


Wie is je innerlijke kind?

Je innerlijke kind is je mini-jou dat nooit volwassen is geworden.

Het is al jaren ‘trendy’ om aan je innerlijke kind te werken, maar het lijkt dat veel mensen er nog niet helemaal uit zijn wat ‘hun innerlijke kind’ nou eigenlijk is, of waarom ze ernaar zouden moeten luisteren.


Een unieke reis met als eindbestemming; jezelf

Je innerlijke kind vorm je op basis van je ervaringen, tijdens de eerste zes jaar van je leven. Je ontwikkelt tijdens deze periode allerlei vaardigheden, die je in je leven nodig hebt.


Je ervaart wat veiligheid, warmte en vertrouwen voor je is, je leert met je gevoelens om te gaan, wie je bent, wat grenzen zijn en wat het woordje ‘nee’ betekent. Je leert je vrij te maken en te genieten van je lichaam, ontdekt wat goed en kwaad is en hoe je met andere mensen kunt omgaan; je sociale vaardigheden. Dat is heel veel en het gaat meestal ook goed. De vaardigheden die je wat minder of niet goed hebt geleerd kunnen echter, zonder dat je je er van bewust hoeft te zijn, je leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Daardoor reageer je bijvoorbeeld in bepaalde situaties nog steeds vanuit het innerlijke kind van vijf jaar.

  • We ontwikkelden overlevingsstrategieën, die destijds nodig waren om onszelf te beschermen tegen te pijnlijke situaties.

  • We leerden ons aan te passen en onze werkelijke gevoelens niet te tonen.

  • Door je af te sluiten voor pijnlijke emoties, sluit je jezelf ook af voor emoties van vreugde, spelen, blijheid, warmte en geborgenheid, veiligheid en liefde!

  • Deze onverwerkte gevoelens en emoties uit onze kindertijd spelen nu nog vaak een rol, en bepalen voor een deel ons leven.


Je innerlijke kind is:

  • Het kleine kind dat je was, dat gekoesterd, verzorgd en geliefd wilde worden, maar dat nu nog steeds in jou leeft.

  • Het emotionele en gevoelige deel in je, dat in de loop van je leven onderdrukt, gecontroleerd en tot zwijgen gebracht is, maar dat nog steeds in jou als volwassene aanwezig is.

  • Het creatieve en artistieke deel in jou, dat in de loop van je leven is gevormd (vervormd), gestructureerd en georganiseerd, die nog steeds in zijn oorspronkelijke staat in je leeft en wacht totdat het bevrijd wordt.

  • De vrolijke, dartele en humoristische persoon die je was toen je nog jong en onervaren was, maar die je hebt vervangen voor een meer volwassen, serieuzer doelgerichte gedrag. Maar dat vrolijke opgewekte kind zit nog steeds ergens in je verborgen.

  • Een gewond, gepijnigd, verwaarloosd, gefrustreerd, misbruikt en genegeerd deel in jezelf die je negeert en ontkent, maar dat altijd net onder de oppervlakte zit, waardoor je meestal net iets te bang en te bezorgd bent om je leven voluit te kunnen leven.

  • De persoon die je zou kunnen worden als je je ernst loslaat en je angsten overwint.