top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Geluk? Je hebt er meer invloed op dan je denkt

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Hoe gelukkig ben ik nu eigenlijk?


Ongelukkig zijn is vooral een keuzeprobleem Waarom kost het zoveel tijd om een gelukkig leven te creëren.

 • Omdat jij er niet in gelooft dat je kunt krijgen wat je kiest

 • Omdat je niet weet wat je moet kiezen

 • Omdat je maar blijft proberen uit te vogelen wat het ‘beste’ is voor jou

 • Omdat je vooraf garantie wilt dat je keuzes ‘goed’ zijn

 • En omdat je steeds van gedachten blijft veranderen

Herkenbaar? Bij mij in ieder geval wel…


Ik ben pas gelukkig als…


Zit jij net als veel andere mensen te wachten op je geluk? Misschien doe je het wel zonder dat je het door hebt. Als je bijvoorbeeld een zeer doelgericht persoon bent kan het zijn dat je pas gelukkig denkt te kunnen zijn als je een doel hebt bereikt.


“Ik ben alleen al blij als die tentamens voorbij zijn”, “Als ik verhuis zal ik eindelijk gelukkig worden”, “Als ik vijf kilo kwijt ben zal ik gelukkiger zijn”. Dit zijn herkenbare uitspraken, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat ze niet kloppen.


Je wordt niet gelukkiger als je slank bent, je bent niet aantoonbaar gelukkiger in je nieuwe huis en het winnen van de loterij doet weinig voor je echte levensgeluk. Als je van binnen niet verandert zullen veranderingen in je omgeving niet veel voor je geluksbeleving betekenen. Je bent even iets gelukkiger, maar binnen afzienbare tijd stabiliseer je weer terug naar je oude geluksniveau. Miljonair of niet.


Dus? Dus moet je niet blijven wachten tot je gelukkig kunt zijn. Wat je namelijk eigenlijk doet is jezelf pas toelaten om gelukkig te zijn wanneer je iets bereikt hebt. En dat hoeft niet. Je kunt nu namelijk ook gelukkig zijn, terwijl je je doelen nog niet hebt bereikt.


Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt.

 • Wanneer je je geluksbeleving laat afhangen van dingen die in de toekomst al dan niet gaan gebeuren doe je jezelf tekort.

Geluk heeft niets te maken met verleden of toekomst. Je kunt het alleen nu zijn. Je bent het alleen wanneer je je op het nu focust. Zo lang je dit blijft doen zal je gelukkig kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat je je vandaag op vandaag focust, iedere dag opnieuw.


Bovendien bereik je als gelukkig mens meer. Wie werkt vanuit een basis van geluk is stabiel, staat sterk in zijn schoenen en is daadkrachtig. Je bereikt je doelen razendsnel als je lekker in je vel zit.


Hoe doe je dit dan? Hoe kun je gelukkig zijn terwijl je eigenlijk niet tevreden bent met de situatie waarin je je bevindt? Het antwoord is zowel simpel als uitdagend: door te genieten van de dingen die wél goed zijn.


Geniet van een mooie zonsondergang, van de liefde van de mensen om je heen, van een lekkere kop koffie. Verheug je op een gezellige avond met je partner, verwen jezelf met een lekker kopje kruidenthee of maak een heerlijke wandeling. Probeer jezelf te verwonderen over de schoonheid van de natuur, lach zo vaak als je kunt, speel met je hond, geniet van een opgeruimd huis of lees een goed boek.


Als je er voor open staat zijn er zoveel kleine, eenvoudige dingen waar je iedere dag van kunt genieten. Het is alleen wel nodig dat je je realiseert dat je moet genieten!

Wie geniet van alles wat nu goed is zit lekker in zijn vel. Je voelt minder frustratie en meer rust en dankbaarheid. En vanuit deze basis kun je stap voor stap naar je andere doelen toe werken. En als je deze doelen bereikt, wordt het leven alleen nog maar mooier!


Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig.


Geniet nu van het leven, en

verwacht dat het nog mooier wordt


Door je te focussen op liefde, genieten, dankbaarheid, acceptatie en verwondering merk je dat het leven eenvoudiger en leuker wordt. Je voelt je gelukkiger zónder dat je al je ambitieuze doelen hebt bereikt.

Geluk komt van binnenuit, en het gaat om het gevoel wat je nu ervaart. Niet om wat je in de toekomst wilt of gaat ervaren. Zorg dat je nu gelukkig bent!

Tien tips voor geluk uit IJsland In IJsland is door de overheid een bijzondere campagne opgezet om de psychische gezondheid en het geluk van de bevolking te bevorderen. Ook was het de bedoeling om een aantal misvattingen over dit onderwerp te ontkrachten en de mensen te laten zien wat werkelijk gelukkig maakt.

Op basis van onderzoek naar geluk hebben IJslandse wetenschappers De tien geboden van psychische gezondheid opgesteld. Dit zijn de IJslandse Tien geboden van psychische gezondheid:

 • Denk positief

 • Koester diegenen die je liefhebt

 • Leer je leven lang

 • Leer van je fouten

 • Doe elke dag aan lichaamsbeweging

 • Maak je leven niet nodeloos ingewikkeld

 • Probeer de mensen die je omringen te begrijpen en aan te moedigen

 • Geef niet op; succes in het leven is een marathon, geen sprint

 • Ontdek en voed je talenten

 • Stel doelstellingen voor jezelf en maak je dromen waar

Wanneer je dit leest, weet je dat je meer invloed hebt op je geluk dan je in eerste instantie denkt. Het leven zit iedere dag vol met duizenden mogelijkheden om je snel fijn en gelukkig te voelen. De kunst is alleen om door je grote wensen en dromen heen te kijken, en het kleine in het hier en nu te leren waarderen.


Liefde is geluk, en geluk is liefde. Je zou ook kunnen zeggen: “Er is alleen liefde“. Liefde is interessant. Liefde beperkt zich niet tot de relatie met je partner. Liefde is de energie die stroomt tussen mensen. Gebaren van liefde zijn klein maar veelzeggend. Een glimlach naar een vreemde, een spontaan kaartje van een vriendin, een belletje van je moeder, een kus in je nek van je partner, een bosje zelf geplukt onkruid van je dochter, een compliment van je baas. Het is aan jou om al deze kleine gebaren van liefde te zien voor wat ze zijn, en er van te genieten. Daarbij voel je jezelf echt fijner als je zelf ook gebaren van liefde verspreidt.


De wereld om ons heen is niet vanzelfsprekend. Het is een wonder. En zodra je dat wonder kunt zien, voel je hoe fijn en gelukkig je je direct gaat voelen. De natuur werkt ontspannend, helend en ontzorgend. Door te genieten van al het moois dat onze aarde te bieden heeft, kun je direct een gevoel van geluk oproepen.


Fijne dingen zijn er in overvloed. Een lekker warm bad, een fantastische maaltijd, spelen met je kinderen, een lekker opgeruimd huis, vrijen met je partner, goede wijn, gezellig eten met goede vrienden, liggen in de zon, een leuke film kijken en ga zo maar door.

Voer niet alleen iets uit wat je in principe leuk vindt om te doen. Geniet er ook echt bewust van. Vind het ook echt leuk. Gun jezelf regelmatig iets fijns waar je echt van kunt genieten. Vergeet de tijd en geniet van het moment.


Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Geestelijke problemen kun je soms lichamelijk verzachten en andersom. Manieren om dit te doen zijn door te bewegen, te vrijen, ontspannen of mediteren, knuffelen, rekken en strekken, lekker eten of drinken, jezelf verwennen met lekkere verzorgingsproducten of massage, in de zon liggen, een dutje doen als je moe bent of te lachen.

Je lichaam maakt bij verschillende handelingen stofjes aan in je hersenen die je echt gelukkiger doen voelen. Deze stofjes kunnen je vervolgens helpen dat gelukkige gevoel vast te houden de rest van de dag. Doordat je je fijner voelt na een ochtendwandeling van een halfuurtje in de natuur, ziet je hele leven er ineens zonniger uit, en is het dus makkelijker om je gelukkig te voelen.


Geniet nu van het levenBron: sochicken

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page