top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Geluk? Je hebt er meer invloed op dan je denkt

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Hoe gelukkig ben ik nu eigenlijk?


Ongelukkig zijn is vooral een keuzeprobleem Waarom kost het zoveel tijd om een gelukkig leven te creëren.

  • Omdat jij er niet in gelooft dat je kunt krijgen wat je kiest

  • Omdat je niet weet wat je moet kiezen

  • Omdat je maar blijft proberen uit te vogelen wat het ‘beste’ is voor jou

  • Omdat je vooraf garantie wilt dat je keuzes ‘goed’ zijn

  • En omdat je steeds van gedachten blijft veranderen

Herkenbaar? Bij mij in ieder geval wel…


Ik ben pas gelukkig als…


Zit jij net als veel andere mensen te wachten op je geluk? Misschien doe je het wel zonder dat je het door hebt. Als je bijvoorbeeld een zeer doelgericht persoon bent kan het zijn dat je pas gelukkig denkt te kunnen zijn als je een doel hebt bereikt.


“Ik ben alleen al blij als die tentamens voorbij zijn”, “Als ik verhuis zal ik eindelijk gelukkig worden”, “Als ik vijf kilo kwijt ben zal ik gelukkiger zijn”. Dit zijn herkenbare uitspraken, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat ze niet kloppen.


Je wordt niet gelukkiger als je slank bent, je bent niet aantoonbaar gelukkiger in je nieuwe huis en het winnen van de loterij doet weinig voor je echte levensgeluk. Als je van binnen niet verandert zullen veranderingen in je omgeving niet veel voor je geluksbeleving betekenen. Je bent even iets gelukkiger, maar binnen afzienbare tijd stabiliseer je weer terug naar je oude geluksniveau. Miljonair of niet.


Dus? Dus moet je niet blijven wachten tot je gelukkig kunt zijn. Wat je namelijk eigenlijk doet is jezelf pas toelaten om gelukkig te zijn wanneer je iets bereikt hebt. En dat hoeft niet. Je kunt nu namelijk ook gelukkig zijn, terwijl je je doelen nog niet hebt bereikt.


Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt.

  • Wanneer je je geluksbeleving laat afhangen van dingen die in de toekomst al dan niet gaan gebeuren doe je jezelf tekort.

Geluk heeft niets te maken met verleden of toekomst. Je kunt het alleen nu zijn. Je bent het alleen wanneer je je op het nu focust. Zo lang je dit blijft doen zal je gelukkig kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat je je vandaag op vandaag focust, iedere dag opnieuw.