top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

De sleutel tot innerlijke kracht

Leer déze 4 schaduwemoties omarmen


Emoties zijn als water: je kunt ze niet vastpakken en ze maar tot op zekere hoogte controleren. Dat geldt ook voor schaduwemoties die je misschien liever niet wilt voelen: angst, boosheid, schuld en schaamte. Toch is het belangrijk om juist déze vier emoties te omarmen. Want pas als je ze doorleeft, kun je ze loslaten. En laat dat nou de sleutel zijn tot innerlijke kracht.


De 4 schaduwemoties

Ons lichaam is een emotionele antenne die uit balans kan raken als we teveel in ons hoofd zitten en emoties niet de aandacht geven die ze verdienen. Vooral schaduwemoties schuiven we het liefst onder het tapijt terwijl vaak juist díe emoties de sleutel zijn tot diepe, innerlijke wijsheid. Hoogste tijd om om angst, boosheid, schuld en schaamte uit het verdomhoekje te halen en te lokaliseren. De koppeling tussen emoties en chakra’s kan daarbij helpen.


De 7 chakra’s en emoties

Chakra’s zijn trechtervormige energiecentra. De zeven belangrijkste chakra’s hebben allemaal een eigen functie en liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. De onderste drie chakra’s zijn de vrouwelijke chakra’s. Vrouwelijke chakra’s zijn vooral verbonden met de aarde. De bovenste drie chakra’s zijn vooral verbonden met de kosmos. Dit zijn de mannelijke chakra’s. Het hartchakra is de verbinding tussen aarde en kosmos, tussen vrouwelijk en mannelijk. Als je een bepaalde schaduwemotie gedurende langere tijd onderdrukt, kunnen er blokkades ontstaan in de energie die door een bepaald chakra stroomt. En omdat chakra’s energetisch met elkaar verbonden zijn, kan een blokkade in één chakra gevolgen hebben voor je gehele welzijn. Het is daarom belangrijk om de volgende 4 schaduwemoties niet langer weg te stoppen en te transformeren tot een bron van kracht:


1) Angst

Angst is in feit een gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen in het leven, maar ook vertrouwen in jezelf. Hoe meer angst je voelt, hoe minder geaard je bent. De energie die door je eerste chakra (of wortelchakra) stroomt is dan geblokkeerd. Dit chakra – dat onderaan je stuitje ligt – is namelijk verbonden met de aarde en geeft je een gevoel van basisveiligheid.


2) Boosheid

Net als angst is ook woede een emoties die veel vrouwen onderdrukken. Maar onderdrukte boosheid is onderdrukte kracht. Kracht die je soms hard nodig hebt om je grenzen aan te geven en jezelf in de wereld te zetten. De vurige passie van je derde chakra (zonnevlechtchakra) kan je helpen om je boosheid een plek te geven. Op die manier kan boosheid een poort zijn naar wat je echt verlangt en nodig hebt.


3) Schaamte

Schaamte als imploderende energie. Ze bedoelt hiermee dat schaamte er voor zorgt dat we naar binnen bewegen en niet in staat zijn om ons naar de buitenwereld te uiten op een manier die ons voedt. Schaamte ondermijnt je derde chakra en tast je gevoel van eigenwaarde aan. Door je bewust te worden