top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

5 manieren om jezelf en je huis energetisch te reinigen

Je betreedt een ruimte en het voelt direct zwaar en negatief aan. Wat is er aan de hand?


De ruimte om ons heen en ons eigen lichaam bestaan uit verschillende energieën (zie Good News juni 2022). Na een negatieve gebeurtenis in een ruimte blijft de energie nog lang hangen. Je kunt een ruimte fysiek reinigen door middel van de grote schoonmaak, alle ramen en deuren open te doen of al het materiaal te reorganiseren. Energetisch reinigen kan zo’n magisch effect hebben/geven.


Na de wekelijkse schoonmaak ziet een ruimte er op het eerste gezicht schoon uit. Evengoed voel je je nog steeds niet prettig. Een negatieve energie in een ruimte kan zelfs je stemming en emoties beïnvloeden. Een energetische reiniging voor het lichaam en een ruimte is nodig om alles te ontdoen van negativiteit.


Ben je erg gevoelig of hoog sensitief? Doordat het zenuwstelsel gevoeliger is, is het belangrijk om van tevoren goed te aarden en probeer je energieveld af te sluiten wanneer een ruimte energetisch wordt behandeld. Visualiseer jezelf in een gouden ei, afgeschermd van externe energieën. Op deze manier raakt je lichaam niet volledig uit balans.


Vijf soorten energetische reinigingen

1. Smudgen

Amerikaanse indianen beschouwen smudgen als een traditie om mensen of ruimtes te ontdoen van negatieve energie en boze geesten. Elke stam gebruikt zijn eigen kruiden. Wat bij de ene stam geaccepteerd wordt, kan bij de andere stam een groot taboe zijn. Om te smudgen heb je verschillende materialen nodig. De populairste producten zijn salie, een Abalone schelp of een vuurvaste schaal, zand of kooltjes ter bescherming van de schelp of schaal en een veer van een wilde kalkoen. Vooral witte salie in de vorm van een smudgestick of de losse variant wordt als een kruid gebruikt. Er zijn alternatieven zoals onder andere Palo Santo (heilig hout), ceder, wierrook en lavendel. Je steekt de kruiden aan, blaast zachtjes de vlam uit en de rook verspreid je eerst over je eigen lichaam. Daarna verspreid je de rook richting de vier windrichtingen. Zorg er ten alle tijden voor dat de ruimte goed geventileerd is, ramen en deuren open. Interessant weetje: de benodigdheden representeren de vier elementen van de aarde. De schelp of schaal staan voor water, kruiden voor aarde, de rook en veer voor lucht en het branden staat uiteraard voor het element vuur.


2. Himalaya zout

Op verschillende manieren is Himalaya zout te gebruiken. Zout heeft een reinigende werking en staat erom bekend dat het negatieve energie laat verdwijnen. Vul een bloemenspuit met water en Himalaya zout dat opgelost is. Spray de oplossing rond in de ruimte dat je wilt ontdoen van negatieve energie. Of koop een kant en klare spray met etherische olie om de ruimtes te reiniging – CHI heeft mooie sprays. Een andere manier is het strooien van Himalaya zout in alle hoeken van de ruimte. Zodra je voelt dat er een zware energie in een hoek zit, strooi je het zout van een hoger punt naar beneden. Je kan ook een kommetje met zout ergens neerzetten of je hand erin stoppen of jezelf te ontdoen van negatieve energie. Een pluspunt is dat het ook meteen zorgt dat je geaarde bent.

Een zoutlamp is een andere optie. Deze variant wordt steeds populairder maar niet elke zoutlamp is van de juiste kwaliteit. Een zoutlamp zuivert de lucht van negatieve metalen en de lucht wordt gevuld met negatieve ionen, zuurstof. Mocht je jezelf willen ontdoen van negatieve energie, probeer eens een zoutbad. Een zoutbad reinigt je aura en heeft een zeer positieve uitwerking op je persoonlijke energieveld.