top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

AUM meditatie... een reis door je emoties

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022

AUM, OHM of OM meditatie -

Chanten is het ritmisch zingen of spreken van mantra’s.

Elke keer als we OM chanten, maken we een connectie met de eeuwige vibratie die er is sinds het begin van alle dingen en die de creatieve bron van energie achter alles wat bestaat is.


Wat is AUM meditatie?

AUM staat voor Awareness Understanding Meditation en is een reis door je emoties, waarin je de kans krijgt om de totaliteit van het leven te ervaren. Je geeft uiting aan je verdriet, boosheid, gekte en vreugde waardoor je je vrijer maakt van innerlijke spanningen en stress.


AUM is een plek waar je ongegeneerd los kunt gaan in een veilige omgeving. Waar anders kun je met en tegen anderen schreeuwen, gek doen, verdrietig zijn? Waar anders kun je ontladen wat je hebt opgespaard, zonder een ander te schaden?

Mensen die vol woede of verdriet zitten en dat niet uiten vinden in deze meditatie een manier om deze emoties te hanteren. Als ze daar in de AUM van proeven, beginnen ze te veranderen, meer tot bloei te komen. Dat is zo mooi om te zien.

De invloed van AUM werkt door in je dagelijks leven. Zelfs het praatje met een onbekende bij de bushalte wordt anders als je net met onbekenden zo’n diepgaande meditatie hebt gedaan. Tijdens de AUM vallen verschillen in leeftijd en status weg. Je ontmoet mensen die je anders zelden ziet. Dat maakt je horizon breder.


Het AUM teken bestaat uit drie sierlijke curves, een soort halve cirkel en een punt daarboven (zie de afbeelding hieronder).

De drie curves staan voor het fysieke lichaam (A), het subtiele lichaam (U), en het causale lichaam (M).

De halve cirkel bovenaan staat bekend als Maya en staat bekend als het obstakel naar de hoogste vorm van verlichting. En het bovenste puntje staat dus voor het pure bewustzijn of verlichting.

AUM wordt vaak geschreven als OM of OHM, maar ook vaak als A-U-M. Deze laatste verdeelt het mantra in de drie verschillende klanken waaruit het bestaat. Dit is dus ook de reden waarom AUM de juiste manier van spellen is.


Waarom OHM chanten?

  • Door AUM te chanten maak je een connectie met alle energie om je heen, maar waar we door onze drukke levensstijl in het dagelijkse leven nauwelijks bij stil staan.

  • We chanten AUM niet alleen om een nieuw begin en een nieuwe blik op de wereld te eren, maar ook waardering te uiten voor alle creatie die ons omringd.

  • Wanneer je AUM chant, maak je een connectie met de vibratie van alles om je heen. Je maakt een zoemend geluid wat een meditatief effect op je heeft en je helpt om te ontspannen.

  • Het chanten van AUM helpt je daarnaast om te focussen en je bewustzijn van interne spanningen af te brengen. Hierdoor creëer je balans in je lichaam, geest en ziel.


Hoe kun je OM chanten?

Zoek een plek die rustig is en zorg dat je in een comfortabele houding komt zitten met een rechte rug. Sluit je ogen.

Neem een moment de tijd om je aandacht naar binnen te richten. Neem daarnaast de tijd om stil te staan bij de betekenis van het OM mantra en waarom je het chant.

Maak je niet druk over hoe jouw AUM geluid klinkt en probeer te ontspannen. Herhaal de klanken van het AUM mantra op een snelheid die voor jou goed en comfortabel voelt.

Je herhaalt de klanken van AUM tijdens je gehele uitademing. Wees je bewust van het gehele mantra. Het klinkt ongeveer zo:


AaaaaaUuuuuuMmmmmm…..stilte.


Herhaal dit zo vaak als je wilt.


Reactie

Dankjewel voor de uitleg!! Schrok de eerste keer bij de proefles toen de hele yoga-klas voor mijn gevoel spontaan uitbarstte in ooooohmm. Vond het maar een zweverig gedoe idd 😉 Nu ben ik er aan gewend en begon ik mij af te vragen waarom het eigenlijk gedaan werd. Wat een mooie reden!

Annelies


Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page