top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Een nieuwe jij. Een schoonmaakbeurt voor je hoofd, lichaam en ziel

Tegenwoordig gaat het naast een opgeruimd huis ook over een nieuw begin voor jezelf; een schoonmaakbeurt voor je hoofd en lichaam en ziel.


Als de lente komt, dan ….

De lente is begonnen ...

De bomen die weer groen worden, vogels die fluiten en het zonnetje krijgt steeds meer kracht. Toch valt een groep mensen in de lente terug in een dipje. Ze zijn moe en futloos. Waardoor wordt deze voorjaarsmoeheid veroorzaakt en wat kun je eraan doen? Met deze tips klaar ook jij vast weer op!


Bij een winterdip zien we vaak dat een gebrek aan zonlicht de boosdoener is van het vermoeide en lusteloze gevoel. Maar in de lente worden de dagen juist weer langer en lichter. Hoe kun je dan toch vermoeid zijn? Een eenduidig antwoord is er niet. Een theorie is dat het een nasleep is van een winterdip, of verlate winterdip. Een andere theorie zegt dat sommige mensen gewoon wat gevoeliger zijn voor de wisselingen van de seizoenen. Deze is het sterkst merkbaar van de herfst naar de winter en de winter naar de lente. De overgang van donkere naar lichte dagen is dan te groot. Of doordat de klok een uurtje vooruit gaan is, de zomertijd is in gegaan.


Voorjaarsmoeheid is geen aandoening, maar een klacht die vaak gepaard gaat met een gebrek aan energie. Als de zon op je huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan, maar door het wegblijven van de zon in de wintermaanden, ben je begin van het voorjaar vaak door je vitamine D-voorraad heen. Hierdoor kun je moe worden en kan je zelfs spier- en gewrichtspijnen krijgen of je wordt ziek.


De vermoeidheid verdwijnt meestal als het lichaam gewend is geraakt aan het nieuwe seizoen of dat je heerlijk de zon op je gezicht of lichaam voelt. Daarbij hebben de omstandigheden in je leven ook een grote invloed. Ben je in de winterperiode erg druk geweest of kom je uit een periode van stress? Dan kun je hierdoor moe zijn en dit nog lang in de lente voelen in je lijf.


Hoe herken je de symptomen van voorjaarsmoeheid?

  • je hebt minder energie;

  • je ziet tegen dingen op;

  • je voelt je futloos;

  • je bent moe door de dag heen;

  • je voelt je lusteloos;

  • het slaapritme is anders dan normaal;

  • je hebt prikkelbare gevoelens;

  • je kunt emotioneler reageren.