Een heftig diagnose, een gruwelijk ongeluk of het verlies van een dierbare. Helaas komt niemand ongeschonden het leven door. Maar hoe geef je verdriet en geestelijk trauma een plek, zodat je het niet alleen maar als negatieve ballast meesleept, maar toch op een positieve manier verder kunt?
De emotie voelen Schaamte, eenzaamheid, verdriet, leegte, boosheid, het gevoel dat je niks waard bent. Er zijn weinig gevoelens zo naar als deze. En toch heeft het zin ze te voelen, hoe verschrikkelijk ook. Vaak vinden we ergens diep van binnen dat we ons niet rot mógen voelen om bepaalde situaties of denken we stiekem dat we ons niet moeten aanstellen.
Een verlies is vaak ontwrichtend. Veel mensen hebben het gevoel alsof de bodem onder hen wordt weggeslagen. De droom om samen oud te worden, om je kind te zien opgroeien of nog één kerst samen te vieren. Het spat allemaal uiteen.
Loop niet voor het gevoel weg. Dat is namelijk het slechtste wat je kan doen. Nare emoties die worden weggestopt, komen tenslotte vaak 10 keer vervelender weer bovendrijven. Misschien niet meteen, maar zeker later. Het kan zelfs 10 jaar later nog tevoorschijn komen. Het blijft maar sudderen en energie vragen, Als je er te lang mee blijft lopen kan je uiteindelijk last krijgen van lichamelijk - en/of geestelijke klachten. Dan duurt dan lagerder voordat je er achter komt waar de klachten vandaag komen en voordat ze weer verdwijnen.
Verder kunnen Wat mensen vaak confronterend vinden is dat het gewone leven doorgaat. Mensen om je heen staan op, gaan naar hun werk, hebben lol, vieren het leven, maar voor jou is de wereld stil blijven staan op de dag en het uur van het overlijden – opeens werd alles anders.
Als iemand sterft, staat het rouwen op de voorgrond. Je dwaalt rond met je ziel onder de arm en je weet niet waar je het zoeken moet. Tot je op een bepaald moment de overledene een plek kunt geven in je levensverhaal. Dat kost tijd. Neem die tijd. Toch zal een overledene altijd deel blijven uitmaken van je leven.
In onze snelle samenleving is het moeilijk te accepteren dat iets tijd vraagt. Toch is dat de enige weg: rouwen heeft tijd en aandacht nodig. We lopen er in een boog omheen, of durven het verdriet niet aan te raken. Het is dan ook goed om mensen om je heen te verzamelen met wie je wel kunt praten en huilen. Het uitspreken van het hele palet aan emoties, en de erkenning van anderen dat jouw gevoelens er mogen zijn, zorgen ervoor dat je het verdriet beter kunt verwerken.
Diegene die blijven hangen
De eerste, heftige emotie verliest na verloop van tijd meestal vanzelf zijn scherpste randje, de grootste pijn krijgt steeds meer een plekje. Tijd heelt alle wonden. Tenminste meestal: “Bij 90 procent van de mensen gaat het vanzelf. Zonder hulp. Maar zo’n tien procent lukt het niet om een trauma achter zich te laten.
Als je continu blijft hangen in wat gebeurd is, is het lastig om verder te gaan. Je kunt het vergelijken met een langspeelplaat die blijft hangen. Dat is één theorie, die nog niet wetenschappelijk bewezen is, maar ik vind het een heel logische verklaring waarom mensen het verleden soms niet achter zich kunnen laten.”
Ideaalbeeld
Zij hebben extra hulp nodig, maar het gotendeel kan zichzelf ‘repareren’. Acceptatie is daarbij belangrijk. “Littekens accepteren betekent dat je een ideaalplaatje loslaat. Niet alleen een ideaalplaatje wat betreft je uiterlijk, maar ook een ideaalbeeld van wie je zou moeten zijn of hoe je leven eruit moet zien. Littekens in elke vorm of maat, of ze nu lichamelijk of geestelijk zijn of veroorzaakt worden door ziekte of ongeluk, confronteren je praktisch altijd met je eigen kwetsbaarheid. En over het algemeen vinden we het als mensen niet erg prettig om ons kwetsbaar te voelen en te laten zien.”
Belangrijk is het, dat je niet blijft hangen in wat gebeurd is, maar dat je jezelf herdefinieert. “Is het erg om je kwetsbaar te voelen en niet onverwinnelijk te zijn? Nee! Het betekent echter wel dat je op een andere manier naar jezelf zult moeten kijken en naar de manier waarop je in het leven staat.”
Verwissel de rol van emotie
Probeer je eens voor te stellen dat jij het niet bent die met dit gevoel rondloopt, maar je beste vriend(in). Zou je haar ook dwingen om verdriet of boosheid weg te stoppen? Nee. Sta jezelf daarom toe je af en toe even ongelofelijk kut te voelen en wees vervolgens net zo lief voor jezelf als je voor haar zou zijn.
Het zorgt er helaas niet voor dat je onmiddellijk weer het zonnetje in huis bent, maar het werkt een stuk beter dan voor je gevoel wegrennen. Want op het gebied van emoties geldt nu eenmaal: you can run, but you can’t hide.
Zoek op tijd hulp
Soms lukt het niet om patronen te doorgronden, laat staan dat je ze makkelijk kunt doorbreken. Wanneer wordt het tijd om hulp in te roepen en niet langer in je eentje door te modderen? “Als je ondanks alles na drie maanden merkt dat de emoties je nog steeds te pas en te onpas overvallen of dat nachtmerries je nachtrust blijven verpesten, dan is het zaak om hulp in te schakelen”,
Een cliënt weet sinds kort dat haar moeder komt te overlijden door een ziekte. Ze vindt het lastig om te accepteren dat haar moeder er straks niet meer is. Ze krijgt de ene naar de andere huilbui en kan niet meer goed functioneren. Totdat ze bij mij kwam (ze had al een paar keer over mij en mijn behandeling gedroomd. Ja ik kan je helpen). Door haar energetische te behandelen, door het verdriet te verzachten, haar de situatie te laten accepteren en haar meer zekerheid te geven. Bij verdriet gaat ook vaak de darmen opspelen, dus hebben we deze ook meteen meegenomen. Het gaat na een paar sessie een stuk beter met haar. Ze heeft meer rust gevonden. Kan zich makkelijker en sneller herpakken.
Omdat ze het zo fijn vond heeft ze het haar familie verteld. Nu heb ik ook haar moeder en vader mogen behandelen. Haar moeder heeft door de energetische behandelingen meer energie en rust gekregen. Waardoor ze nog even meer kan genieten van het leven, zolang het duurt. Duimen dat ze nog even mag blijven.
10 tips om verdriet te verwerken
Een verbroken relatie, het overlijden van een dierbare, een conflict in de familie: iedereen krijgt in het leven weleens te maken met verdriet. Hoe ga je op een constructieve manier om met deze lastige, maar onvermijdelijk emotie? In dit blogartikel geven we 10 tips om verdriet te verwerken.
1. Laat je tranen gaan
3. Zoek het op
4. Blijf lachen
5. Zorg voor afleiding, sporten, wandelen
6. Doe ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie
7. Schaam je niet
8. Zoek steun
9. Geef jezelf de tijd
Laat je tranen gaan
Hoewel we vaak het gevoel hebben dat we sterk moeten zijn, blijkt uit verschillende studies dat het loont om tranen de vrije loop te laten. Door te huilen komt namelijk het ‘geluksstofje’ endorfine vrij, waardoor je jezelf beter voelt.
Zet je gevoelens op papier
Wanneer je verdrietig bent, denk je vaak aan niets anders. Door je gevoelens en gedachten op papier te zetten, kan je met afstand naar de situatie kijken en makkelijker je verdriet verwerken. Of ze in moeilijke tijden je verhaal er weer bij kunt pakken om het te lezen en weer rust te vinden.
Zoek het op
Het is verleidelijk om zo min mogelijk bij je verdriet stil te staan. Toch is het aan te raden om dagelijks een (vast) moment te kiezen waarop je bewust met je verdriet bezig bent. Zo voorkom je dat jij je gevoelens opkropt.
Blijf lachen
Uit onderzoek blijkt dat je gemoedstoestand verbetert wanneer je glimlacht; zelfs als het een niet gemeende glimlach is. Probeer dus om regelmatig een lach op je gezicht te toveren.
Zorg voor afleiding
Het is niet goed om je verdriet weg te stoppen, maar dat betekent niet dat je er de hele dag mee bezig hoeft te zijn. Door leuke dingen te doen, kan jij je zinnen verzetten en zal je merken dat er nog genoeg is waar je plezier uit haalt.
Sport regelmatig. Sporten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Wie dagelijks zo’n dertig minuten in beweging is, zal zich dan ook beter voelen.
Doe ontspanningsoefeningen
Mindfulness, yoga en meditatie helpen bij verdriet verwerken omdat het accepteren van gedachten, ervaringen en gevoelens hierbij centraal staat. Het is dus zeker de moeite waard om je elke dag even terug te trekken.
Schaam je niet
Voel jij je al weken ellendig omdat je kat is overleden? Ben je nog steeds verdrietig omdat die blind date op niets is uitgelopen? Ook al lijkt de reden van je verdriet voor anderen klein; je gevoelens mogen er zijn.
Zoek steun
Verdriet verwerken gaat vaak makkelijker als jij je gevoelens deelt met vrienden of familie. Je staat er dan niet alleen voor en je kan je ei kwijt. In sommige situaties kan het fijn zijn om steun te zoeken bij iemand die wat verder van je af staat.
Geef jezelf de tijd
Vooral bij ingrijpende gebeurtenissen als het overlijden van een dierbare kan het lang duren voordat jij je beter voelt. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om het verdriet te verwerken. Rouwcounseling biedt hier een uitstekende basis voor of denk eens aan een energetische coach, zij behandelen ze holistisch, Ze kijken naar het gehele plaatje, lichamelijk en geestelijk.
Zoek professionele hulp
Merk je dat je steeds veder wegzakt in het verdriet? Voel jij je neerslachtig of depressief? Blijf dan niet in je eentje worstelen met je gevoelens en zoek professionele hulp!
Lukt het niet of spelen er andere dingen
Elke situatie is weer anders. Als je wel wat hulp kunt gebruiken om inzicht in je eigen situatie te krijgen maak dan een afspraak voor een bewustZIJN sessie (of app naar Anja 06-51087183). Ik help je graag. Je bent het waard!
Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvaten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.
Weer jezelf zijn
Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut (BewustMaker), ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen.
Ik ben er voor jou
Wij leven in een “hoofdige” samenleving. We verwerken alles via ons denken. Er is weinig aandacht voor het leven in ons lichaam. En dat terwijl ons lichaam zoveel te vertellen heeft. Het laat ons voelen of we energie hebben, of we op ons gemak zijn, of er spanning is, hoe we reageren op leuke of negatieve gebeurtenissen, of we behoefte hebben aan eten, slaap, seks of ... Vanuit ons denken horen we het lichaam gefluister niet. Ons lichaam is heel geduldig, maar als je zijn boodschappen te lang negeert, begint het lichaam te jammeren in spanning, te kermen in een klacht en uiteindelijk te schreeuwen in een aandoening.
Mijn doel is jou te begeleiden naar een bewuster leven, om jou verlichting en rust te laten voelen. In rust ontstaan de beste inzichten, zodat jij in je kracht komt, zelfvertrouwen krijg en jezelf mag zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Hopelijk kan en mag ik, Anja Kramer je daarbij net dat op-stapje geven.
Om je verder te inspireren of je die extra zetje te geven heb ik een heel "Good Deal" voor je.
Door aandacht te geven aan je lichaam een geest kan jij ontspannen leven.
Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf
Bron: gezondnu, flow en GoodBodyBalans
Comments