top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Open, openheid en openhartigheid is een kwaliteit

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Open en openhartigheid is een kwaliteit of eigenschap. Past dit persoonskenmerk bij jou? Ben jij openhartig? Dan ben je open in jouw communicatie en dat betekent vooral dat je eerlijk bent over jouw gevoelens. Open communicatie is de mate waarin je bereid bent om je te laten zien. En dus heeft openheid ook te maken met de mate waarin je je gevoelens deelt. Ben je boos, geïrriteerd of gefrustreerd? Kunnen anderen dat ook aan je zien? Of is er iets wat je raakt of aanspreekt? Moffel het dan niet weg!Gedragskenmerken

Wat is de betekenis van openhartigheid? Het woord zegt het al: ‘open hart’. En het hart is in taal de plek van de emotie en de gevoelens. En daar ben jij open over. In communicatie is dat heel belangrijk, dat je gevoelens laat zien. Kenmerken zijn:

 • Je zegt wat je denkt en wat je voelt

 • Je bent niet terughoudend in het delen van gevoelens

 • Je bent oprecht over jouw gevoelens en je toont dat ook

 • Je weet dat je verantwoordelijk bent voor jouw gevoelens en je beschuldigt anderen niet

 • Je maakt van jouw hart geen moordkuil of smoorpot

Misverstand

Om meteen maar een misverstand weg te nemen: openheid heeft niets te maken met het delen van de code van de pinpas of andere aanverwante privé aangelegenheden. Vaak menen mensen dat open communicatie hetzelfde is als: alles vertellen. Een tweede misverstand is dat openhartigheid hetzelfde is dan iemand ongezouten de wacht aanzeggen of om iemand eens onomwonden te vertellen hoe u over hem/haar denkt. Daarover gaat het juist niet. Eerder is het dat jij laat zien hoe je je voelt in een bepaalde situatie, maar ook dat je daar de verantwoordelijkheid voor neemt.


Valkuil

Wat is de valkuil die erbij hoort? Kun je ook té open of te openhartig zijn? Er zijn eigenlijk twee woorden die bij de valkuil horen namelijk Naïef of te goed van vertrouwen. Je bent dan zo open over jouw gevoelens dat er te weinig afstand overblijft naar de ander. Soms stel je je dan te kwetsbaar op en geef je anderen gelegenheid om er misbruik van te maken. En dan krijg je van die gesprekken in de trant van ‘ja maar toen zei je’. Dat is heel vervelend. Kortom: wees openhartig, mijd de valkuil die ik hier noem en hou het bij een soort van ‘beheersbare kwetsbaarheid’.


Leerdoel

Het leerdoel of de uitdaging is dus: voldoende distantie houden, goed omgaan met afstand en nabijheid en in zekere zin een vorm van zakelijk blijven.


Het tegenovergestelde

Het tegenovergestelde van openhartigheid is jouw allergie:

 • Geslotenheid

 • Wantrouwen of achterdocht

 • Negativiteit

 • Gereserveerdheid

 • Gemaaktheid


Kun je openheid ook spelen?

Dat is een supermooie vraag eigenlijk. Kun je openhartigheid spelen? Dat is nu het geheim van openhartigheid: je zegt wat je voelt en je voelt wat je zegt. Je zegt wat je bedoelt en je bedoelt wat je zegt. En als je dat zou spelen dan zeg je niet wat je voelt. Dus het antwoord op de vraag: zodra je openhartigheid gaat spelen, veins je openhartig te zijn. Maar je bent het niet. Onderstaande woorden horen er dus niet bij:

 • Vriendelijkheid veinzen terwijl je irritatie voelt

 • Interesse tonen terwijl je niet geïnteresseerd bent

 • Waardering uitspreken terwijl je het niet meent

 • Gemaakte boosheid

 • Teleurgesteld zijn maar net doen alsof het nog wel meevalt

 • Verdrietig zijn en zeggen ‘nou ja, het is niet anders’.

 • Cynisme of sarcasme


Verbindend communiceren

Open communicatie is de sleutel voor verbinding en verbindend communiceren en tevens de basis voor persoonlijk leiderschap. Dat is wat anders dan diplomatieke spelletjes of verborgen agenda’s. De verbinding gaat ontstaan in de echtheid en oprechtheid maar ook in de openheid. Verbinding voel je en als je dat niet voelt dan is er geen verbinding anders dan op rationele gronden. Dit is een essentieel onderdeel uit communicatie en het gaat over de onderlaag qua gevoelens.


Lukt het niet of spelen er andere dingen

Elke situatie is weer anders. Als je wel wat hulp kunt gebruiken om inzicht in je eigen situatie te krijgen maak dan een afspraak voor een bewustZIJN sessie (of app naar Anja 06-51087183). Ik help je graag. Je bent het waard!


Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvaten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.


Weer jezelf zijn Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut (BewustMaker), ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen.

Ik ben er voor jou

Wij leven in een “hoofdige” samenleving. We verwerken alles via ons denken. Er is weinig aandacht voor het leven in ons lichaam. En dat terwijl ons lichaam zoveel te vertellen heeft. Het laat ons voelen of we energie hebben, of we op ons gemak zijn, of er spanning is, hoe we reageren op leuke of negatieve gebeurtenissen, of we behoefte hebben aan eten, slaap, seks of ... Vanuit ons denken horen we het lichaam gefluister niet. Ons lichaam is heel geduldig, maar als je zijn boodschappen te lang negeert, begint het lichaam te jammeren in spanning, te kermen in een klacht en uiteindelijk te schreeuwen in een aandoening.

Mijn doel is jou te begeleiden naar een bewuster leven, om jou verlichting en rust te laten voelen. In rust ontstaan de beste inzichten, zodat jij in je kracht komt, zelfvertrouwen krijg en jezelf mag zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Hopelijk kan en mag ik, Anja Kramer je daarbij net dat op-stapje geven.


Om je verder te inspireren of je die extra zetje te geven heb ik een heel "Good Deal" voor je.

Door aandacht te geven aan je lichaam een geest kan jij ontspannen leven.

Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en JezelfBron: Jan Stevens

386 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page