top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Open, openheid en openhartigheid is een kwaliteit

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Open en openhartigheid is een kwaliteit of eigenschap. Past dit persoonskenmerk bij jou? Ben jij openhartig? Dan ben je open in jouw communicatie en dat betekent vooral dat je eerlijk bent over jouw gevoelens. Open communicatie is de mate waarin je bereid bent om je te laten zien. En dus heeft openheid ook te maken met de mate waarin je je gevoelens deelt. Ben je boos, geïrriteerd of gefrustreerd? Kunnen anderen dat ook aan je zien? Of is er iets wat je raakt of aanspreekt? Moffel het dan niet weg!Gedragskenmerken

Wat is de betekenis van openhartigheid? Het woord zegt het al: ‘open hart’. En het hart is in taal de plek van de emotie en de gevoelens. En daar ben jij open over. In communicatie is dat heel belangrijk, dat je gevoelens laat zien. Kenmerken zijn:

  • Je zegt wat je denkt en wat je voelt

  • Je bent niet terughoudend in het delen van gevoelens

  • Je bent oprecht over jouw gevoelens en je toont dat ook

  • Je weet dat je verantwoordelijk bent voor jouw gevoelens en je beschuldigt anderen niet

  • Je maakt van jouw hart geen moordkuil of smoorpot

Misverstand

Om meteen maar een misverstand weg te nemen: openheid heeft niets te maken met het delen van de code van de pinpas of andere aanverwante privé aangelegenheden. Vaak menen mensen dat open communicatie hetzelfde is als: alles vertellen. Een tweede misverstand is dat openhartigheid hetzelfde is dan iemand ongezouten de wacht aanzeggen of om iemand eens onomwonden te vertellen hoe u over hem/haar denkt. Daarover gaat het juist niet. Eerder is het dat jij laat zien hoe je je voelt in een bepaalde situatie, maar ook dat je daar de verantwoordelijkheid voor neemt.


Valkuil

Wat is de valkuil die erbij hoort? Kun je ook té open of te openhartig zijn? Er zijn eigenlijk twee woorden die bij de valkuil horen namelijk Naïef of te goed van vertrouwen. Je bent dan zo open over jouw gevoelens dat er te weinig afstand overblijft naar de ander. Soms stel je je dan te kwetsbaar op en geef je anderen gelegenheid om er misbruik van te maken. En dan krijg je van die gesprekken in de trant van ‘ja maar toen zei je’. Dat is heel vervelend. Kortom: wees openhartig, mijd de valkuil die ik hier noem en hou het bij een soort van ‘beheersbare kwetsbaarheid’.


Leerdoel

Het leerdoel of de uitdaging is dus: voldoende distantie houden, goed omgaan met afstand en nabijheid en in zekere zin een vorm van zakelijk blijven.


Het tegenovergestelde

Het tegenovergestelde van openhartigheid is jouw allergie: