top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Astrologieles: de Zonnetekens en de vier elementen

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

In het moment van je geboorte, in combinatie met de stand van de planeten, ligt verbazingwekkend veel informatie besloten. Wil jij ook meer weten over Jezelf, wie jij bent, wat je bezighoudt? De Zonneteken oftewel je horoscoop en de 5 elementen kunnen je meer vertellen over jou als persoon, je authentieke "Ik".


Je sterrenbeeld, dus Ram, Stier, Tweelingen enzovoort, wordt door Astrologen je Zonneteken genoemd. Kennis van je Zonneteken is een van de eerste stappen die je moet zetten op je astrologische reis omdat dat je helpt meer te begrijpen over je essentiële ik. Je sterrenbeeld of je Zonneteken schetst wie je diep vanbinnen bent.

Je weet vast wel wat je sterrenbeeld of Zonneteken is. Maar nu laat ik je kennismaken met nieuwe informatie. Die voegt een nieuwe laag toe aan je kennis over je Zonneteken.


De 12 sterrenbeelden of Zonnetekens van de dierenriem

Ik noem nu de twaalf sterrenbeelden of Zonnetekens van de dierenriem en geef je een klein voorproefje van de eigenschappen van dat teken. Luister uiteraard naar je eigen teken maar denk ook aan mensen die je kent, van wie je het karakter kent en kijk of je kunt leren begrijpen hoe hun Zonneteken past bij hun persoonlijkheid.


Ram (Aries)

Eerst komt Ram, het eerste teken van de dierenriem. Het wordt in veel opzichten als het kind gezien. Bij het eerste teken begint de reis door de twaalf astrologische tekens. Het is een hele onstuimige en spontane energie.


Stier (Taurus)

Daarna komt Stier. Denk niet aan een aanstormende stier maar aan een stier die tevreden in de zon ligt. Hij geniet en kauwt wat op gras. Dat is de energie van de Stier. Stieren zijn erg zintuiglijk en over het algemeen zeer tevreden.


Tweelingen (Gemini)

Daarna komt Tweelingen. Tweelingen hebben een heerlijke energie. Het zijn praters, ze zijn scherpzinnig. Ze zijn veelzijdig en ook nogal flirterig.


Kreeft (Cancer)

Het vierde teken is Kreeft. Denk maar aan een kreeft. Een harde schaal en een zachte onderbuik. Dat staat voor de energie van de Kreeft. Kreeften kunnen heel dynamisch en sterk zijn maar vanbinnen zijn ze heel zacht en gevoelig.


Leeuw (Leo)

Het volgende teken is Leeuw het koninklijke teken van de dierenriem. Leeuwen zijn de mensen die zich zeer goed kunnen uiten. Ze eisen overal de aandacht op. Ze zijn ook heel genereus en grootmoedig zoals een goede koning of koningin hoort te zijn.


Maagd (Virgo)

Het zesde teken is Maagd. Maagd is een heel bescheiden en ingetogen teken. Een Maagd wil van dienst zijn en andere mensen helpen. Maagden zijn hele behulpzame mensen. Ze zijn er als je ze nodig hebt.


Weegschaal (Libra)

Hierna komt het zevende teken van de dierenriem: Weegschaal Weegschalen zijn meestal hele harmonieuze mensen. Ze staan bekend als de grote onderhandelaars van de dierenriem. Ze willen dat de dingen eerlijk, rechtvaardig en fijn zijn. Het zijn echte vredestichters en ze kunnen heel charmant zijn. Denk maar aan de Weegschalen die je kent. Voldoet iemand aan die omschrijving?


Schorpioen (Scorpio)

Daarna komt Schorpioen. Dat vinden sommige mensen heel eng omdat het weergegeven wordt door het gevaarlijke dier de Schorpioen. Schorpioenen zijn duister en mysterieus. Hun lagen en lagen van diepgang zie je pas als je hen leert kennen. Ze zijn heel hartstochtelijk. Met een Schorpioen kun je geen oppervlakkige relatie hebben.


Boogschutter (Sagittarius)

Daarna komt Boogschutter. Boogschutters zijn meestal hele extraverte mensen. Voor hen is het leven één groot avontuur.


Steenbok (Capricorn)

Daarna komt het tiende teken, Steenbok. Steenbokken zijn meestal nogal serieus. Ze weten dat succes tijd vergt. Ze zijn bereid te werken voor wat ze willen en ze houden meestal van geschiedenis. Heel vaak schoppen ze het tot toonaangevende functies. Het zijn goede leiders en ze zijn niet bang voor hard werken.


Waterman (Aquarius)

Het elfde teken van de dierenriem is Waterman. Dat zijn meestal nogal excentrieke mensen. Ze doen niet precies wat je van hen verwacht. Bovendien zijn het meestal mensen die graag de wereld willen verbeteren. Ze willen heel graag de mensheid helpen.


Vissen (Pisces)

Daarna komt het twaalfde en laatste teken van de dierenriem: Vissen. Vissen zijn vrij mysterieus, ze hebben veel diepgang. Het is vaak het teken van helderzienden. Het zijn meestal vrij romantische mensen en visionairs. Ze staan absoluut in contact met de spookachtige kant van het leven. Vissen wordt afgebeeld als twee vissen die in tegengestelde richting zwemmen.


De Zonnetekens en de vier elementen

Misschien wist je al wat je sterrenbeeld over het algemeen inhield. Wat je misschien niet weet is dat astrologen je teken onderverdelen in verschillende subcategorieën. Ik wil je vandaag iets leren over twee van deze subcategorieën. De eerste is de elementen. Er zijn vier elementen: Vuur, Aarde, Lucht en Water. Zoals je weet kent de dierenriem twaalf tekens. De twaalf sterrenbeelden worden onderverdeeld in deze vier elementen. Er zijn drie tekens in elk element.


Vuur

Laten we het eerste element eens bekijken: Vuur. De Vuurtekens zijn Ram, Leeuw en Boogschutter. Dat zijn alle drie doelgerichte tekens. Het zijn hele sterke, dynamische tekens. Het zijn tekens die van actie houden en die dingen voor elkaar willen krijgen.


Aarde

Daarna komen de Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok. De Aardse energie is veel milder, hij is veel meer afgewogen. Het is meestal een energie die trager beweegt. Bij de Aardse tekens zit een heel sterk praktisch gevoel. Het gevoel overheerst dat je kunt vertrouwen op die Aardetekens.


Lucht

Daarna komt het element Lucht. Daarbij horen de tekens Tweelingen, Weegschaal en Waterman. Lucht is een gespreks- en verstandsenergie, het is heel rationeel. Het gaat heel erg over ideeën en gedachten en de uitwisseling van woorden. Het draait meestal om de wisselwerking tussen mensen.


Water

En als laatste de Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vissen. De waterenergie is heel zacht en sentimenteel. Het is meestal wat zachtaardiger. Ze staan meestal meer in contact met de eigen innerlijke gevoelens. Het draait allemaal om emoties en om mensen emotioneel te beroeren. Het is een heel emotioneel intens element. Het is zeer zeker een element dat in overeenstemming is met de kosmos.


Als je weet wat het element van het sterrenbeeld is heb je in feite een tweede laag van informatie over dat teken. Daarom is astrologie zo ingewikkeld. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Maar je kunt al zien dat bijvoorbeeld bij Boogschutter. Boogschutters staan bekend om hun opgewekte en ontspannen instelling. Nu je weet dat Boogschutter een Vuurteken is begrijp je ook waarom ze meestal heel erg gedreven zijn.


De basisprincipes van compatibiliteit

Waar je ook mee kunt spelen, nu je de elementen van de sterrenbeelden kent zijn de basisprincipes van verenigbaarheid. Om het even heel kort samen te vatten: Vuur en Lucht gaan heel goed samen. En Aarde en Water gaan heel goed samen. De Zon geeft je essentiële ik weer ook al is het maar één klein deel van je hele horoscoop. Als je het element weet van jouw sterrenbeeld of dat van een ander kun je eerder inschatten of je wel of niet met iemand kunt opschieten.


Zonnetekens en de viervoudigheden

Nu behandelen we de volgende subcategorie: de viervoudigheden. Dat is een ingewikkeld woord voor een eenvoudig systeem waarmee je weer een laag kennis krijgt over alle sterrenbeelden. Er zijn drie viervoudigheden: kardinaal, vast en beweeglijk.


Kardinale tekens

De kardinale tekens zijn: Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok. De kardinale tekens zijn heel goed in het beginnen met iets. Het zijn meestal de leiders van de groep. De kardinale tekens worden ook in verband gebracht met het begin van de seizoenen. Het is een hele assertieve energie. De sleutelwoorden voor kardinale energie zijn leiden, assertief, initiatiefrijk.


Vaste tekens

De vaste tekens zijn Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman. Het vaste teken is het teken van de volhouder. Het kan ook een beetje vaste energie zijn, wat koppige energie. Maar het is een teken dat kan volharden. Het kan doorgaan als de andere mensen waarschijnlijk al hebben opgegeven. De vaste tekens hebben het vermogen ergens te blijven. Ze zijn volhardend en ze zijn geduldig.


Beweeglijke tekens

Nu komen we bij de beweeglijke tekens: Tweelingen, Maagd, Boogschutter en Vissen. Beweeglijke energie is een zeer veranderlijke energie. Deze mensen hebben er soms moeite mee dingen af te maken. Het is een hele meanderende energie en het is een hele zachtaardige energie. De beweeglijke tekens gaan vooral met de stroom mee.


Je hebt een kijkje kunnen nemen in de wereld van de echte astrologie. Geloof me, dit is nog maar het begin. Als je de informatie die je nu hebt optimaal wilt gebruiken neem dan even de tijd om een lijst te maken van vijf familieleden, vrienden of collega’s hun sterrenbeeld, het element waarin hun sterrenbeeld staat en de viervoudigheid waarin hun sterrenbeeld staat. Je zult meteen zien dat je veel meer informatie over hen hebt. Je zult beter begrijpen waarom ze zijn zoals ze zijn. Als je dat begrijpt, kun je hen ook beter begrijpen. Je kunt het uiteraard ook doen voor je eigen sterrenbeeld. Je zult meer leren begrijpen waarom je bent zoals je bent.


Ook leuk om te weten is of je Vata, Pitta, Kapha type bent. Dit geeft weer andere inzichten. Misschien vult het jou beeld over je zelf wel aan.De drie Dosha types, zijn op hun beurt weer opgebouwd uit vijf elementen: ether, lucht, water, aarde en vuur.

Ieder mens heeft een unieke combinatie van deze elementen in zich en daarmee dus ook een unieke combinatie van de drie Dosha’s.


Leuk die Dosha’s denk je misschien, maar ik weet nog steeds niet wat ik er mee kan!

De Dosha’s geven je eigenlijk meer inzicht in het type persoon dat je bent. Als je Dosha’s uit balans zijn, vertelt dat je dingen over je gezondheid, ziekte en waar het lichaam behoefte aan heeft.


Je kan een Dosha weer in balans brengen door voeding, Yoga, kruiden, massages en zelfreiniging-technieken.


Meer inzicht krijgen in welk Dosha type je bent, geeft je dus als het ware een aantal richtlijnen over hoe je levensstijl zou moeten zijn.


Misschien wil je dan ook wel meer weten over de Chinese vijf elementen leer

Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de vijf elementen. Ook hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is wat wij de nazomer noemen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. De verbinding tussen de seizoenen en de elementen is als volgt:

  • De lente hoort bij Hout Is yang: de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht.

  • De zomer hoort bij het Vuurelement Is yang: de natuur staat in volle bloei, explosieve energie.

  • De nazomer is verbonden met Aarde Is zowel yin als yang: de oogsttijd; de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de herfst, balancerende energie.

  • De herfst hoort bij Metaal Is yin: de natuur keert naar binnen, de energie is naar binnen gericht.

  • De winter tenslotte is verbonden met Water Is yin: de natuur is in rust, geconcentreerde energie.

Organen Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in het lichaam.

Hebt u het hart op de tong? Of misschien hebt u iets op uw lever? Kunt u vol vuur ergens over praten?


Deze Nederlandse uitdrukkingen lijken rechtstreeks ontleend te zijn aan de Chinese elementenleer. Hoe passen de organen nu in de elementenleer? Een voorbeeld: iemand met een ochtendhumeur komt ’s ochtends moeizaam op gang en is dan snel prikkelbaar. De energie van de ochtend hoort bij het element hout. De emotie die bij hout hoort, is boosheid. Het orgaan dat daarbij hoort is de lever. Door de energie van de lever te stimuleren herstelt het evenwicht en neemt de levensenergie toe. Het ochtendhumeur verdwijnt omdat het opstaan geen moeite meer kost. De kans is groot dat daardoor de kijk op het leven ook blijmoediger wordt. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is de lever een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Hij is verantwoordelijk voor de planning en organisatie in het lichaam. Verstoringen van de leverenergie hebben een grote invloed op ons leven. Immers, emoties als woede en irritatie verminderen danig onze levensvreugde. Daarom zal de acupuncturist altijd met aandacht het functioneren van de lever onderzoeken.


Evenwicht Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Die reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen. Verschijnselen als voorjaarsmoeheid en winterdepressie zijn het gevolg van verstoringen in de natuurlijke cyclus. De vijf elementen zien we ook terug in emoties, smaken, kleuren, klimaten, enzovoort.Bron: inspirerend leven

105 weergaven0 opmerkingen

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page