top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Bodyscan meditatie

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022

Zo herstel je de verbinding tussen je lijf en geest in 15 minuten.


In 1988 was het al duidelijk dat we het gevoel met ons lichaam kwijt zijn geraakt, en welke prijs we hiervoor betalen. Elk emotioneel trauma ligt namelijk opgeslagen in het lichaam en heeft een fysieke én mentale uitwerking. Gelukkig kan een bodyscan meditatie helpen om de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen.We hebben nog steeds moeite om lichaam en geest te verbinden. Veel mensen voelen zich een ‘wandelend hoofd’ en zijn het contact met hun lichaam verloren. Maar wat als je dichter bij dat gevoel komt, bewust wordt van de fysieke sensaties in je lichaam, wat zou dat je opleveren? Een bodyscan is een vorm van meditatie die je helpt bij het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Met de bodyscan scan je aandachtig, met volledig bewustzijn en stap voor stap je gehele lichaam en voel je de verschillende sensaties in je lichaam op dit moment. De spanningen, de fysieke pijnen, de levendigheid, de zachtheid, de vermoeidheid en de openheid.


Bodyscan oefening

Zorg dat je comfortabel en warm ligt (of zit) en sluit je ogen voor 10 tot 20 minuten:

  • Ontspan je oogleden, je ogen, je wenkbrauwen, je tong, je mond, je wangen, je gezicht, je hoofd. Voel van binnenuit en voel de levendigheid. Misschien kun je met je mondhoeken en je ogen een zachte glimlach vormen.

  • Laat je schouders en nek rusten en laat mogelijke spanningen wegvloeien.

  • Je armen rusten naast je of op de grond. Zijn ze zwaar, zijn ze licht, voel je tintelingen in je vingers of andere sensaties. Dat mag allemaal. Er is geen goed of fout. Jij ervaart wat er nu is en veroordeelt niet.

  • Breng je aandacht naar je borstkas, het gebied van je hart, adem, wat voel je, luister, wat vertelt je lichaam je. Is er spanning neem het waar, en open dit veld meer en meer met elke ademhaling.

  • Zak af naar je buik en adem rustig in en uit. Blijf ademen tijdens de gehele oefening, adem naar gespannen pijnlijke plekken.

  • Wordt je afgeleid ga dan terug naar je lichaam en ervaar wat er op deze plek in je lichaam gebeurt of niet gebeurt en geef ruimte aan de stilte.

  • Laat je heupen zinken in de vloer en voel dat je gedragen wordt door de grond en mogelijk ervaar je het stromen van levensenergie door je lichaam.

  • Scan aandachtig en met zachtheid je benen , voeten en tenen. Voel van binnenuit het gewicht, de warmte of de kou, de aanraking van je voeten met de vloer.

  • Ervaar je hele lichaam als geheel en alles wat van binnen gebeurt. Sta open en onbevangen alle lichamelijke sensaties toe en accepteer wat er nu is met mildheid en compassie.

  • Blijf hier een paar minuten. Neem je tijd. Geef jezelf die ruimte van het nu, van moment tot moment.

De bodyscan helpt je om bewust te ontspannen. Het is een interne massage die altijd tot je beschikking staat en je in verbinding brengt met lichaam en geest. Probeer het maar eens!


Vindt je dit lastig, luister dan naar de bodyscan op mijn YouTube-kanaal. https://www.goodbodybalans.nl/video

Ga naar de video "Yin yoga - harmonie en balans" na 4 min. zal de bodyscan beginnen.


FeelGood, Anja

65 weergaven0 opmerkingen

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page