top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

A Must Have “De 5 Talen van de Liefde”

Echt een aanrader voor mensen die liefde missen. Liefde niet ontvangen of krijgen, omdat een ander je niet begrijpt. Alleen liefde geven, zoals hij/zij hem graag zelf wilt ontvangen of nodig heeft. Is niet de oplossing, maar hoe dan wel?

De 5 Talen van de Liefde; welke spreek jij?

Volgens Chapman, hebben we allemaal een ‘moedertaal’ in de liefde. Al tonen en krijgen we liefde in elk van de vijf talen, toch is er één taal die bij ons meer resoneert dan de andere. Een taal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt. Als wij aangesproken worden in deze taal, dan wordt onze ‘liefdestank’ gevuld. Beter dan dat gebeurt in een andere taal.


Als we niet aangesproken worden in onze moedertaal, zullen we dat ervaren als te weinig liefde krijgen. Zo kan het gebeuren dat onze liefdestank langzaam leeg raakt. Als deze liefdestank steeds verder leegloopt, komt er een moment dat we geen liefde meer voelen voor de ander. Een groot gevaar voor de relatie!


Wat zijn de 5 Talen van de Liefde?

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren.


Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een 'taal' die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Breng al de vijf talen van liefde in praktijk en je kunt er zeker van zijn dat je partner jouw liefde voelt!


De 5 Talen van de Liefde zijn

  • Positieve woorden. Complimenten, waardering, aanmoediging. Bevestiging, liefdevolle berichten. Je zegt: “Wat ben je mooi vandaag. Ik weet dat jij dat kan. Ik ben trots op jou. Ik geloof in je. Jij bent belangrijk voor mij.”

  • Samen zijn, quality time. Samen activiteiten ondernemen, samen praten, echt de tijd voor elkaar nemen. Echt aandacht schenken aan elkaar. Samen leuke dingen doen.

  • Lichamelijk contact. Knuffelen, kussen, hand in hand lopen, een hug geven, vrijen. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt.

  • Kadootjes. Met zorg uitgezochte kadootjes. Hierbij is het gebaar belangrijk, niet de prijs. Bloemen, een kaartje, een mooie schelp, een lief appje, een snoepje op je kussen, een verrassingsfeest.

  • Dienstbaarheid. Klusjes doen, werkjes verrichten, zoals stofzuigen, de was doen, het gras maaien. Lekker koken, het huis gezellig maken. Kortom, helpen, bijspringen, iets overnemen.

“Anja, wat is jouw moedertaal van de liefde?” Om dit bij mijzelf te achterhalen ben ik mijn eigen gedrag gaan bekijken. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om mijn vrienden en vriendinnen een knuffel te geven als begroeting. Ik vind het fijn om iemand aan te raken, te strelen over hun arm of rug, en ja, ik lig graag op de bank tegen mijn mannetje aan, met mijn hoofd op zijn schoot of buik… Mijn taal is dus lichamelijk contact. Wil je mij laten ‘verstaan’ dat je me mag, raak me dan liefdevol aan.

Maar ook samen dingen doen. Er op uit. Samen bouwen een onze toekomst.