top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

A Must Have “De 5 Talen van de Liefde”

Echt een aanrader voor mensen die liefde missen. Liefde niet ontvangen of krijgen, omdat een ander je niet begrijpt. Alleen liefde geven, zoals hij/zij hem graag zelf wilt ontvangen of nodig heeft. Is niet de oplossing, maar hoe dan wel?

De 5 Talen van de Liefde; welke spreek jij?

Volgens Chapman, hebben we allemaal een ‘moedertaal’ in de liefde. Al tonen en krijgen we liefde in elk van de vijf talen, toch is er één taal die bij ons meer resoneert dan de andere. Een taal waarin we het allerbest begrijpen dat de ander van ons houdt. Als wij aangesproken worden in deze taal, dan wordt onze ‘liefdestank’ gevuld. Beter dan dat gebeurt in een andere taal.


Als we niet aangesproken worden in onze moedertaal, zullen we dat ervaren als te weinig liefde krijgen. Zo kan het gebeuren dat onze liefdestank langzaam leeg raakt. Als deze liefdestank steeds verder leegloopt, komt er een moment dat we geen liefde meer voelen voor de ander. Een groot gevaar voor de relatie!


Wat zijn de 5 Talen van de Liefde?

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Een man heeft bijvoorbeeld behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren.


Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een 'taal' die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Breng al de vijf talen van liefde in praktijk en je kunt er zeker van zijn dat je partner jouw liefde voelt!


De 5 Talen van de Liefde zijn

  • Positieve woorden. Complimenten, waardering, aanmoediging. Bevestiging, liefdevolle berichten. Je zegt: “Wat ben je mooi vandaag. Ik weet dat jij dat kan. Ik ben trots op jou. Ik geloof in je. Jij bent belangrijk voor mij.”

  • Samen zijn, quality time. Samen activiteiten ondernemen, samen praten, echt de tijd voor elkaar nemen. Echt aandacht schenken aan elkaar. Samen leuke dingen doen.

  • Lichamelijk contact. Knuffelen, kussen, hand in hand lopen, een hug geven, vrijen. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt.

  • Kadootjes. Met zorg uitgezochte kadootjes. Hierbij is het gebaar belangrijk, niet de prijs. Bloemen, een kaartje, een mooie schelp, een lief appje, een snoepje op je kussen, een verrassingsfeest.

  • Dienstbaarheid. Klusjes doen, werkjes verrichten, zoals stofzuigen, de was doen, het gras maaien. Lekker koken, het huis gezellig maken. Kortom, helpen, bijspringen, iets overnemen.

“Anja, wat is jouw moedertaal van de liefde?” Om dit bij mijzelf te achterhalen ben ik mijn eigen gedrag gaan bekijken. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om mijn vrienden en vriendinnen een knuffel te geven als begroeting. Ik vind het fijn om iemand aan te raken, te strelen over hun arm of rug, en ja, ik lig graag op de bank tegen mijn mannetje aan, met mijn hoofd op zijn schoot of buik… Mijn taal is dus lichamelijk contact. Wil je mij laten ‘verstaan’ dat je me mag, raak me dan liefdevol aan.

Maar ook samen dingen doen. Er op uit. Samen bouwen een onze toekomst.


Lang heb ik wel gevoeld dat mijn eerste taal lang niet bij iedereen om nummer 1 staat. Begrijpen deed ik dit veel minder. Zo twijfelde ik regelmatig aan de liefde van de ander voor mij. Ze brachten wel kadootjes mee, gaven me complimentjes, etc. Echter, ik verstond de andere talen niet, hoe hard de ander mij in een andere taal ook toesprak! Ja, rationeel kon ik het wel verzinnen, ik zag het immers aan de andere uitdrukkingsvormen. Maar ook echt verstaan? Ik twijfelde en begon echt te balen als mijn taal van de liefde lang niet meer gesproken werd door mijn vrienden, vriendinnen, partner.


Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, de liefdestaal van mijn man is een andere dan die van mij. Zolang ik haar aanspreek in mijn liefdestaal, ervaart zij dat niet als echte liefde, hoe goed ik ook mijn best doe. Ik heb echt moeten leren, haar in haar taal aan te spreken. En nog! Daar het niet mijn eerste taal is, moet ik hier dus (een beetje) moeite voor doen.


Hoe leer je een taal ontdekken?

Het blijkt heel vaak dat de liefdestaal van de mensen om je heen anders is dan die van jezelf. Hoe leer je nu hun taal te ontdekken? Eén van de beste vragen om te stellen is: “Hoe weet jij dat ik van je hou?”, of “Hoe merk jij dat jij veel voor mij betekent?” Het antwoord op deze vraag is vaak een weerspiegeling van hun eerste liefdes-moederstaal. Logisch, men geeft vaak antwoord in de taal die zij zelf het beste spreken. Ook in kritiek die je krijgt, kun je de moedertaal horen. Bijvoorbeeld, als zij of hij vooral klaagt over het feit dat jij geen tijd met haar/hem doorbrengt, is haar/zijn liefdestaal wellicht ‘samen zijn’. Als jij elke dag zegt dat je van haar/hem houdt, maar zij dat niet gelooft omdat je nooit iets voor haar/hem doet, zou haar/zijn taal wel eens ‘dienstbaarheid’ kunnen zijn. Je moedertaal in de liefde leren kennen, betekent dat je kan vragen of je partner zijn/haar liefde op die manier kan tonen.


Een goede relatie? Leer de taal van je partner

Het moge duidelijk zijn, als je langdurig een goede relatie wil hebben, is het goed om de taal van de ander te leren spreken. De taal van de ander leren spreken kost moeite, zo heb ik ook zelf ervaren. Verliefd worden, dat gaat vanzelf. Als je verliefd bent kost het geen moeite om de ander op alle manieren je liefde te laten zien. Maar als je, na gemiddeld twee jaar, van de roze wolk afdondert, dan heb je iets anders nodig. Chapman geeft daarvoor dus gereedschap: leer je eigen taal kennen, en leer de taal van je geliefde spreken.Gehoord worden betekent gezien en serieus genomen worden


6 vormen van liefde volgens de oude Grieken

Vaak verwachten we bij onze partner alles te vinden wat we nodig hebben. En dat knaagt. Misschien zouden we een voorbeeld kunnen nemen aan de oude Grieken, die op een andere en bredere manier naar de betekenis van liefde keken.


In plaats van al je verlangens op één partner te richten, onderscheidden ze zes vormen van liefde in relatie met verschillende soorten mensen – familie, vrienden, vreemden, maar ook jezelf. Een van die vormen, philia – wat vriendschap of kameraadschap betekent – waardeerden de oude Grieken zelfs meer dan eros, seksuele hartstocht, omdat die laatste gepaard ging met een verlies aan controle dat hen bang maakte.


Deze zienswijze kan troost bieden, schrijft de Australische filosoof Roman Krznaric. Want door in kaart te brengen in hoeverre deze zes vormen van liefde in je leven aanwezig zijn, zou je kunnen ontdekken dat je meer liefde krijgt of ervaart dan je denkt.


De oude Grieken over liefde

1. Eros: vertegenwoordigt het idee van seksuele hartstocht en verlangen.

2. Philia: diepe vriendschap of kameraadschap.

3. Ludus: speelse liefde, flirten.

4. Agape: liefde voor ‘iedereen’.

Later in het Latijn vertaald als caritas: ons woord voor liefdadigheid.

5. Pragma: een volwassen, realistische liefde die je vaak ziet bij stellen die al lang bij elkaar zijn. Het tonen van geduld en tolerantie en compromissen sluiten om de relatie in de loop van de tijd te laten werken.

6. Philautia: zelfliefde


Boek is te bestellen bij de lokale boekhandel, zo stimuleer je de lokale ondernemers. ;-)Feel Good, Knuffel Anja

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page