top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Doe de test en ontdek welke liefdestaal jij spreekt

Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als de ene huwelijkspartner zich uitdrukt in een 'taal' die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Breng al de vijf talen van liefde in praktijk en je kunt er zeker van zijn dat je partner jouw liefde voelt!

De 5 Talen van de Liefde zijn

  • Positieve woorden. Complimenten, waardering, aanmoediging. Bevestiging, liefdevolle berichten. Je zegt: “Wat ben je mooi vandaag. Ik weet dat jij dat kan. Ik ben trots op jou. Ik geloof in je. Jij bent belangrijk voor mij.”

  • Samen zijn, quality time. Samen activiteiten ondernemen, samen praten, echt de tijd voor elkaar nemen. Echt aandacht schenken aan elkaar. Samen leuke dingen doen.

  • Lichamelijk contact. Knuffelen, kussen, hand in hand lopen, een hug geven, vrijen. Letterlijk voelen dat iemand van je houdt.

  • Kadootjes. Met zorg uitgezochte kadootjes. Hierbij is het gebaar belangrijk, niet de prijs. Bloemen, een kaartje, een mooie schelp, een lief appje, een snoepje op je kussen, een verrassingsfeest.

  • Dienstbaarheid. Klusjes doen, werkjes verrichten, zoals stofzuigen, de was doen, het gras maaien. Lekker koken, het huis gezellig maken. Kortom, helpen, bijspringen, iets overnemen


Waarschijnlijk voel je al tijdens het lezen van deze vijf omschrijvingen welke uitingsvormen het meest tot jou spreken. Er zijn ook genoeg online testen te vinden (zoals deze in het Engels , en deze in het Nederlands om te ontdekken welke liefdestaal jij spreekt. Handig aan die testen is dat je ook direct ziet op welke uitingsvormen jij heel laag scoort. Dit kunnen dus jouw blinde vlekken zijn.


Een voorbeeld: mijn vriend toont zijn liefde door hulpvaardig te zijn. Als ik de was opvouw omdat hij daar een hekel aan heeft of zorg dat het huis is gestofzuigd als hij thuiskomt, ziet hij dat als teken dat ik van hem hou en aan hem denk. Omdat ik zelf laag scoor op hulpvaardigheid, denk ik er vaak niet aan om op die manier mijn liefde te tonen. Sterker nog; als hij mij ergens mee helpt, heb ik negen van de tien keer totaal niet door dat hij daarmee wil aangeven dat hij mij waardeert. Mijn laconieke reactie op zijn hulp kan bij hem dan hard aankomen. Ik daarentegen overlaad hem met complimenten en positieve woorden om zo mijn liefde voor hem te tonen, puur omdat dat mijn liefdestaal is. Na een tijdje ontdekte ik dat al die lieve woorden van mij weinig met hem doen. Bewustwording over deze vijf talen der liefde kan zorgen voor meer begrip in de relatie. Ik vouw wat vaker de was op, hij zegt wat vaker hoe leuk mijn haar zit. Soms kan het zo simpel zijn.


Elkaar écht verstaan

Van de ander weten wat hij/zij belangrijk vindt in de relatie, is de sleutel naar meer liefdesgeluk. Het zorgt er niet alleen voor dat je jouw liefde op de juiste manier kunt tonen, maar hebt het ook sneller door als je partner jou iets probeert duidelijk te maken. Iedereen ziet de wereld nu eenmaal door een andere bril. Begrijpen hoe die bril eruit ziet is niet alleen nuttig in romantische relaties, maar ook in vriendschappen of familierelaties. Wanneer twee mensen een band met elkaar aangaan, is goede communicatie het allerbelangrijkste wat er is. En communiceren gaat nu eenmaal een stuk soepeler als je weet welke taal de ander spreekt.


Ontdek ook wat jouw hechtingsstijl is.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page