top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Gebrek aan eigenliefde.

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021Gebrek aan eigenliefde. Ja, dat is wel een dingetje. Je bent niet blij met jezelf, dus kun jij je ook niet voorstellen dat een ander jou wel waardeert. Daarom doe je extra je best en dan nog is het niet genoeg. Bovendien ben je altijd voor een ander bezig. Je cijfert jezelf weg. De ander is altijd belangrijker.

Herken jij dit? Als je dit leest waarschijnlijk wel. Is het waar dat een ander belangrijker is dan jij? Natuurlijk niet. Je lijdt aan een chronisch gebrek aan eigenliefde en aan een overdosis zelfkritiek. Maar ik kan 100 keer tegen je zeggen dat je leuk bent en precies goed zoals je bent. Dat snap je ook wel, maar je gelooft het niet. De overtuiging dat je niet goed genoeg bent zit diep geworteld in jouw systeem. Je moet eerst die overtuiging aanpakken voor je aan jouw eigenliefde kunt gaan werken.


Hoe komt dat toch, gebrek aan eigenliefde?

Gebrek aan eigenliefde ontstaat vaak al heel vroeg in de jeugd. De grootste angst van een kind is dat zijn verzorgers hem in de steek laten. Het gedrag van een kind is er daarom op gericht om goedkeuring en liefde van zijn ouders te krijgen. Het kind wil lief gevonden worden, gezien worden, waardering en liefde krijgen als bevestiging dat de ouders hem niet zullen verlaten. Dit is voor het kind van levensbelang omdat het niet voor zichzelf kan zorgen. Het kind heeft naast liefde ook duidelijke regels nodig om te begrijpen wat er van hem verwacht wordt, zodat hij het goed kan doen. Bovendien wil het kind bevestiging dat het met de ouders goed gaat. Pas dan voelt het zich veilig genoeg om gewoon kind te zijn en zich nergens druk over te maken. Dan kan het kind een gezonde ontwikkeling doormaken.


Bevestiging door de ouders

Ouders zijn lang niet altijd in staat om hun kind voldoende te bevestigen dat het geliefd is, gezien wordt en veilig is. Vaak hebben ze zelf die bevestiging als kind niet gekregen en weten ze gewoon niet hoe je dat doet. Soms hebben ouders teveel andere dingen aan hun hoofd. Ze worstelen met zichzelf of maken ruzie met elkaar. Wellicht is er een ander kind in het gezin dat ziek is en veel aandacht vraagt. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het kind onvoldoende wordt bevestigd en zich niet veilig voelt.

De ouders hebben meestal niet in de gaten dat hun kind iets tekort komt, het kind krijgt immers alles wat de ouders kunnen geven. Of ze zien het wel maar begrijpen niet wat hun kind nodig heeft, ouders kunnen zich dan machteloos voelen en weten niet wat ze eraan kunnen doen.


Niet helpende overtuigingen

Als kind kun je heel begrijpelijk de verkeerde conclusie hebben getrokken, door te denken dat het aan jou lag. Zoals: ‘Ik ben niet belangrijk’, ‘ik word niet gezien’, ‘ik ben niet de moeite waard’, ‘ik mag niemand tot last zijn’, ‘ik ben niet goed genoeg’. Maar het had niets met jou te maken. Het probleem lag in het onvermogen van jouw ouders om te herkennen en geven wat je als kind op dat moment nodig had om je geliefd en veilig te voelen.

Laten we d