top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg
Foto van schrijverAnja Kramer

Loslaten van het verleden


Voelen is de weg naar heling en genezing. Terugkomen en thuiskomen in jezelf en in je lichaam. Door de pijn op te zoeken, te doorvoelen, kan het verleden jou loslaten. Hoe eng dat ook is. Niet terug naar het verhaal, maar wel naar het gevoel dat ermee gepaard gaat. Het is een liefdevolle daad om jezelf niet langer pijn te doen, jezelf te bevrijden van het verleden.


‘Huilebalk’

Alleen al bij het horen van het woord verstijven haar spieren, kan ze niet meer denken, laat staan nog een woord uitbrengen en begint ze te huilen. Boos loopt ze weg. In haar hoofd ontstaat direct een druk gepraat: ‘Nou doe je het weer. Houd daar nou eens mee op. Het is al zo lang geleden. Leef verder.’ Pas later wist ze hoe ze had willen reageren. Ze had willen zeggen hoe verdrietig ze is als ze dat woord hoort, omdat het zulke nare gevoelens omhoog haalt. Dat ze graag met respect behandeld wil worden. Ze is gepest vroeger. Daardoor moest ze vaak huilen op school. Ze had behoefte aan bescherming en veiligheid, maar wat de meester deed was het woord ‘huilebalk’ op een stuk hout schilderen. Die ging in de vitrinekast, zodat de hele klas het kon zien. Als ze een week niet gehuild zou hebben mocht hij de kast uit. Zover is het nooit gekomen… Het verdriet van het kleine meisje was zó groot dat het nooit helemaal gevoeld is. De overtuigingen ‘je doet niet toe’, ‘je bent niet goed genoeg’ en ‘mensen zijn niet te vertrouwen’, kleuren haar leven en gedrag.


Molecules of Emotion

Je omgeving ‘adviseert’ je in één zin: ‘Laat het toch los!’. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en niemand vertelt je erbij hoe je dat kunt doen. Je kunt het verleden namelijk niet loslaten. Al je ervaringen draag je mee in je celgeheugen en het vormt je gedrag. Candace Pert ( Wikipedia opent in een nieuw venster) legt dat in haar Nobelprijs genomineerde boek ’Molecules of Emotion’ uit. Ze beschrijft hoe emoties ons lichaam beïnvloeden tot op celniveau. Als trauma’s en negatieve emoties niet verwerkt worden, worden ze fysiek opgeslagen als celgeheugen. Hierdoor voorkomen ze dat deze cellen deel uitmaken van de constante (chemische) communicatie die plaatsvindt in het lichaam. Deze celherinneringen sluiten de cellen af en de effecten zijn fysiek en emotioneel, jaren nadat de gebeurtenis origineel plaatsvond, nog zicht- en voelbaar.

Je celgeheugen gedraagt zich dus als een soort SD kaart waar alle herinneringen, gekoppeld aan bijbehorende emoties, opgeslagen liggen. In dit geval triggert het woord ‘huilebalk, stel je niet aan, klein kind, een woord dat gekoppeld is aan de emotie, gebeurtenis’ dus iedere keer die oude pijn die opgeslagen is als celherinnering.

Herinneringen blijven intact, maar je kunt de gekoppelde gevoelens en emoties (je celgeheugen) veranderen. Als de lading, de pijn, daarvan minder wordt, dan kan het verleden jou loslaten en daar krijg je iets moois voor terug.


Oefening: verleden loslaten in 5 stappen

  1. Zorg eerst dat je ontspant. ...

  2. Zoek het onprettige gevoel op. ...

  3. Observeer het gevoel zonder er iets aan te willen veranderen. ...

  4. Accepteer het gevoel als zijnde jouw pijn. ...

  5. Ontspan je lichaam, laat het gevoel toe en blijf er met je aandacht bij.


  1. Zorg eerst dat je ontspant.Zoek een rustig plekje waar je kunt zitten of liggen en zorg dat je niet gestoord wordt. Maak het jezelf gemakkelijk en voel waar in je lichaam je spanning los kunt laten door b.v. daar de spieren even heel hard aan te spannen.

  2. Zoek het onprettige gevoel op.Ga, als je ontspannen bent, in gedachten terug naar de situatie waarin je de emotie ervaarde. Waarschijnlijk merkte je iets als angst, stress, verdriet, woede, irritatie enzovoorts. Deze emotie geeft een reactie in je lichaam. Voel waar je in je lijf deze emotie kunt voelen. Leg je handen op dat gedeelte van je lichaam waar je de sensatie voelt. Je kunt het bijvoorbeeld ervaren als een spanning, een verkramping, onrust, een zwaar of donker gevoel.

  3. Observeer het gevoel zonder er iets aan te willen veranderen. Deze sensatie voelt onprettig, waardoor je normaal gesproken iets doet om dit gevoel te laten verdwijnen. Je zoekt bijvoorbeeld afleiding door op je telefoon een spelletje te spelen, snauwt je partner zomaar af of eet tegen beter weten in, in één keer die hele reep Tony Chocolonely op. Veroordeel het onprettige gevoel niet. Focus je op de lichaamssensatie die het oproept.

  4. Accepteer het gevoel als zijnde jouw pijn.Iets in jou is geraakt en wil gezien of gehoord worden. Redeneer het niet weg, maar laat het er zijn. Het is menselijk om onprettige gevoelens te willen vermijden, maar de oplossing zit hem in het opzoeken en observeren ervan, waardoor het zich van jou loslaat. Stel, je voelt angst. Je ervaart een zware steen in je buik, je ademhaling schiet omhoog en je spieren zijn gespannen. Breng je aandacht naar het centrum van dit gevoel, naar die zware steen in je buik, leg je handen op je buik en blijf er met je aandacht bij. Voel wat er gebeurt en merk op dat het gewoon een lichaamssensatie is. Zeg tegen jezelf: ‘Oké, ik voel angst.’ Het gevoel dat jij je naar voelt, en het onprettige gevoel weg moet, maakt dan plaats voor: ‘Zo voelt angst in mijn lichaam. Punt.’

  5. Ontspan je lichaam, laat het gevoel toe en blijf er met je aandacht bij.Je zult merken dat het gevoel binnen een paar minuten haar kracht verliest en plaats maakt voor een ander gevoel, bijvoorbeeld innerlijke rust.


Oefening baart kunst

Deze oefening doe je niet één keer. Dit is een nieuwe manier van omgaan met onprettige gevoelens en doorloop je keer op keer. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en je zult steeds meer innerlijke rust ervaren doordat het onprettige gevoel en het verleden jou loslaat. Het zet zich niet meer vast in je lichaam. Heb je deze oefening een keer gedaan en merk je dat het gevoel te groot of te eng is om toe te laten? Doe het dan in kleine stapjes of zoek begeleiding bij mij of iemand anders. Zeker bij grotere trauma’s of diepere pijn is begeleiding aan te bevelen.



Helende edelstenen

Helende edelstenen kunnen helpen bij het vergemakkelijken van het proces van het loslaten van het verleden. Zij zullen je er dagelijks aan herinneren om jouw intenties vast te houden en eventuele negatieve energie het lichaam en geest te doen verlaten. Deze 5 kristallen kun je gebruiken om je verleden los te laten: Rutielkwarts: helpt bij verwerking van verlies, reinigt de aura. Rookkwarts: opheffen blokkades, schenkt licht en hoop. Versteend hout: loslaten belemmerende patronen en zelf begrenzende gedachten. Aquamarijn: werkt kalmerend en helpt bij het helen van oude emotionele wonden. Citrien: bevordert een positieve houding en moedigt nieuwe belevingen en ervaringen aan.


Edelstenen therapie

Wordt ondergedompeld in de werking van de edelstenen. Voor meer info


Of Boek nu meteen jouw plekje

Heb je een vraag, of wil je iets kwijt. Stuur een email of berichtje.


Bron: Eben Vloe

Comentarios


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page