top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Blog - My, myself and I - Luister naar je lichaam is een hele kunst

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Hoe is het met je? Met mij gaat het iets minder, om maar met de deur in huis te vallen. Ik ben namelijk best moe. Dit ontdekte ik tijdens een middagje sauna en paar dagen later op de yogamat. In de diepe staat van ontspanning waar de warmte en de meditatie me brachten, voelde ik dat het nodig was om naar mijn lichaam te luisteren.


Ik ben moe, ... omdat ik slecht slaap, of komt het omdat ik zoveel ben afgevallen, of bloedarmoede - ijzer te kort (heb ik vaker gehad rond dit tijd van het jaar), of de volle maan en de 3 engelenpoorten die aankomende maanden open gaan (elke maand een, vanaf oktober), de overgang of.... heb ik te weinig zon gezien afgelopen vakantie.


Een ding is zeker, de bladjes vallen van de bomen en daar kan mijn lichaam en geest niet zo goed tegen. Het duurt al 2 maanden en om eerlijk te zijn word ik er scheidt ziek van. Sorry voor mijn woorden. Het duurt me nu echt te lang. Dus heb ik besloten om iets aan mijn 'energie management' te gaan doen.My, myself and I

Ik ben de laatste tijd erg druk, wat heel fijn is, maar wat ook ten korte gaat van mijn gestel, mijn gezondheid. Dus heb ik voor de verandering eens in mijn agenda gekeken of ik nog een weekje vrij kan plannen. En ...... gelukt. Ik neem de tijd om alleen, samen met Sam, naar het strand te gaan. Ik wou eerst heerlijk naar het buitenland, de zon opzoeken, maar ivm de corona toch maar niet gedaan. Misschien later. Helemaal alleen op vakantie is ook wel even een dingetje. Dus zeelland here i come. Uitwaaien, beetje werken... even bijkomen en na te denken wat ik de afgelopen jaren heb gedaan en wat ik nog wil gaan doen.


Maar tot die tijd... betekend het meer rust inbouwen tussen de behandelingen door. Soms thuis een powernapje nemen. Iets wat ik mezelf normaal nooit toe sta. Herken je dat? Ik knapte er echt van op. Soms is het goed om te experimenteren en iets minder streng voor jezelf :-) te zijn. Waarschijnlijk heeft toch mijn moeheid met de wisseling van het seizoen te maken, waar jij misschien ook de effecten van merkt. Niets om je verder zorgen over te maken, wel iets om bij stil te staan. Wil je weten of jouw vermoeidheid naar 'oververmoeidheid' neigt? Dan kan ik je dit artikel aanraden, over de 3 fasen van oververmoeidheid en welke signalen je beter niet kunt negeren.

Wat wil mij lichaam me vertellen?

Het is een tik van me geworden, wat heeft mijn lichaam mij te vertellen. Zo wilde ik ook achterhalen waar mijn moeheid, stress, lichamelijk klachten, etc vandaan komen. Het leert me veel over hoe mijn lichaam en geest werken en daarop te anticiperen. Is het fysiek? Ben ik of moet ik ongesteld worden, nog spierpijn van de workout de dag daarvoor of gewoon belabberd geslapen? Dan kruip ik in mijn cocon, zoals afgelopen week.

Maar als de moeheid mentaal is, bijvoorbeeld na een lange (werk)dag, dingen doen die ik niet leuk vind of veel afspraken