top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Blog - My, myself and I - Luister naar je lichaam is een hele kunst

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2022

Hoe is het met je? Met mij gaat het iets minder, om maar met de deur in huis te vallen. Ik ben namelijk best moe. Dit ontdekte ik tijdens een middagje sauna en paar dagen later op de yogamat. In de diepe staat van ontspanning waar de warmte en de meditatie me brachten, voelde ik dat het nodig was om naar mijn lichaam te luisteren.


Ik ben moe, ... omdat ik slecht slaap, of komt het omdat ik zoveel ben afgevallen, of bloedarmoede - ijzer te kort (heb ik vaker gehad rond dit tijd van het jaar), of de volle maan en de 3 engelenpoorten die aankomende maanden open gaan (elke maand een, vanaf oktober), de overgang of.... heb ik te weinig zon gezien afgelopen vakantie.


Een ding is zeker, de bladjes vallen van de bomen en daar kan mijn lichaam en geest niet zo goed tegen. Het duurt al 2 maanden en om eerlijk te zijn word ik er scheidt ziek van. Sorry voor mijn woorden. Het duurt me nu echt te lang. Dus heb ik besloten om iets aan mijn 'energie management' te gaan doen.My, myself and I

Ik ben de laatste tijd erg druk, wat heel fijn is, maar wat ook ten korte gaat van mijn gestel, mijn gezondheid. Dus heb ik voor de verandering eens in mijn agenda gekeken of ik nog een weekje vrij kan plannen. En ...... gelukt. Ik neem de tijd om alleen, samen met Sam, naar het strand te gaan. Ik wou eerst heerlijk naar het buitenland, de zon opzoeken, maar ivm de corona toch maar niet gedaan. Misschien later. Helemaal alleen op vakantie is ook wel even een dingetje. Dus zeelland here i come. Uitwaaien, beetje werken... even bijkomen en na te denken wat ik de afgelopen jaren heb gedaan en wat ik nog wil gaan doen.


Maar tot die tijd... betekend het meer rust inbouwen tussen de behandelingen door. Soms thuis een powernapje nemen. Iets wat ik mezelf normaal nooit toe sta. Herken je dat? Ik knapte er echt van op. Soms is het goed om te experimenteren en iets minder streng voor jezelf :-) te zijn. Waarschijnlijk heeft toch mijn moeheid met de wisseling van het seizoen te maken, waar jij misschien ook de effecten van merkt. Niets om je verder zorgen over te maken, wel iets om bij stil te staan. Wil je weten of jouw vermoeidheid naar 'oververmoeidheid' neigt? Dan kan ik je dit artikel aanraden, over de 3 fasen van oververmoeidheid en welke signalen je beter niet kunt negeren.

Wat wil mij lichaam me vertellen?

Het is een tik van me geworden, wat heeft mijn lichaam mij te vertellen. Zo wilde ik ook achterhalen waar mijn moeheid, stress, lichamelijk klachten, etc vandaan komen. Het leert me veel over hoe mijn lichaam en geest werken en daarop te anticiperen. Is het fysiek? Ben ik of moet ik ongesteld worden, nog spierpijn van de workout de dag daarvoor of gewoon belabberd geslapen? Dan kruip ik in mijn cocon, zoals afgelopen week.

Maar als de moeheid mentaal is, bijvoorbeeld na een lange (werk)dag, dingen doen die ik niet leuk vind of veel afspraken, ... dan pep ik mezelf op voor een yogales. Yoga in het bijzonder is namelijk mijn gulden middenweg; voor als ik wél mijn energie wil veranderen (van lamlendig naar meer aanwezig) maar mezelf niet tot het uiterste wil drijven. Maar ook vanwege de heilzame werking van yoga - oftewel de beweging an sich.


Tijd om na te denken is er bijna niet, druk, druk, druk. Althans ik gun het mezelf nog niet. Tijdens de yogales en wandelen met Sam kom ik tot rust en probeer ik na te denken, maar dat gaat lastig. Dus ik ben blij dat ik een weekje vrij heb kunnen plannen. De eerste dagen een wat werken, EMB rapporten en plan van aanpak schrijven voor cliënten. Nadenken over 2022. En volop genieten.

1. Wat heb ik allemaal gedaan da laatste jaren

2. Mijn werk als therapeut, wat wil ik nog wel en wat niet,

zodat ik meer rust voor mezelf inbouw

3. Ga ik weer yogales en trainingen geven en waar?

4. Ga ik een winkeltje beginnen?

5. ...


Er wordt mij de laatste tijd veel gevraagd of ik weer yogales ga geven. Maar een geschikte ruimte te vinden, tegen een normaal tarief is erg lastig. Maar ik ga er zeker over nadenken en erin duiken, hoe ik het misschien wel voor elkaar krijg. Als het goed voor mij is, mijn lichaam en geest knappen er van op, is het zeker een signaal.

Niet weten

Een ander artikel dat ik aandachtig gelezen heb is van coach Wendy Hobbelink, over hoe je een fase in je leven van ‘niet weten’ als noodzakelijke incubatietijd kunt inzetten. Zulke perioden maken we allemaal mee en dat kan behoorlijk onzeker voelen, alsof je verlamd in de twijfel. Wendy deelt een mooi inzicht in het interview.

Neem in de fase van 'het niet weten' kleine inzichten en ideetjes serieus. Ga niet als een kip zonder kop solliciteren op banen terwijl je nog niet echt weet wat je zoekt. Ga niet 1,2,3 weg bij een partner omdat je verliefd bent op een ander, maar onderzoek eerst wat die ander voor je spiegelt en wat je misschien mist in je relatie en durf dat te bespreken. Onderneem pas actie als je deep down weet dat het niet meer klopt om in die oude baan of bij die relatie te blijven. De fase van niet weten is een soort noodzakelijke incubatietijd.' Kortom; food for thought dat je hopelijk vooral geruststelt, mocht je momenteel in het 'niet weten' verkeren.


Dus neem je tijd, ga op onderzoek uit. Wat wil mijn lichaam me duidelijk maken. Waar voel ik de pijn, links of recht. Is het recht - gerelateerd aan ratio - je denken, je werk, je financiën, ... of is het misschien links - je emotie, voel ik verdriet, kwaadheid... Wanneer komt dit opzetten, in welke situatie? Welke spiegel wordt mij voor gehouden. Waarom reageer ik zo heftig of emotioneel. Wat gebeurt... Neem je tijd en voel.


FeelGood, knuffel Anja

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page