top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

5 rituelen om het nieuwe jaar sterker dan ooit te beginnen

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Het nieuwe jaar geeft je de mogelijkheid om met een schone lei te beginnen, zowel mentaal als fysiek en spiritueel. Het is een tijd om de ‘oude jij’ los te laten, stil te staan bij alles wat je het afgelopen jaar bereikt hebt en weer opnieuw te beginnen met nieuwe, frisse energie. Probeer de komende week een van deze rituelen en je zult 1 januari wakker worden met enorm veel motivatie om van 2021 jouw beste jaar ooit te maken.1. Een reinigend verbrandingsritueel

Al je ervaringen van het afgelopen jaar, of deze nou positief of negatief waren, dragen een les met zich mee. We zouden deze momenten moeten vereren en ze vervolgens los moeten laten.

Verbranding wordt al eeuwen lang als een ritueel van loslaten gebruikt en het kan een erg bevrijdende manier van loslaten zijn. Nodig deze week een aantal vrienden uit en maak samen een kampvuur (een vuurkorf, open haard of vuurvaste schaal kan natuurlijk ook!) en schrijf een aantal negatieve momenten van het afgelopen jaar op een briefje. Luister daarbij naar je hart en probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, jij bent de enige die dit te zien krijgt, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Daarna gooi je de briefjes in het vuur. Zeg daarbij “Ik laat het los” of een andere affirmatie op. Dit is een goede manier om op deze momenten te reflecteren en ruimte te maken voor de positieve momenten die je het komende jaar te wachten staan.


2. Een vernieuwend smudgeritueel

Er is geen beter moment om contact te maken met je spirituele kant dan het nieuwe jaar. Een reinigingsritueel waarbij je gebruik maakt van kruiden is een fijn ritueel om te reflecteren en rondzwevende negativiteit in je lichaam en omgeving los te laten. Steek en van de volgende kruiden aan en loop ermee door je huis. Laat de rook de gehele ruimte vullen. Of maak een smudge stick en laat deze in een kom uitbranden.

  • Salie reinigt slechte geesten, gevoelens en invloeden

  • Ceder beschermt tegen negatieve energie

  • Palo santo bevordert welzijn

  • Sweetgrass beschermt de geest en vrouwelijke energie


3. Een zweetritueel voor een detox

Zweet symboliseert reiniging. Door het nieuwe jaar zwetend te beginnen, voelt het lichaam zich vernieuwd en de geest helder. Ga de komende dagen naar buiten om hard te lopen om endorfine vrij te laten komen en je te motiveren voor het feest op oudejaarsavond. Als je op zoek bent naar een rustigere aanpak, probeer dan een extra lange online Vinyasa of Kundalini yogales. Me