top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Energetische koorden: zo herken je schadelijke verbindingen in je leven

De hele dag door wisselen we energie uit: met onze partner, een collega aan de telefoon, een onbekende op straat, iemand die aan je denkt… Wat nou als een verbinding belastend voor je is en zelfs je gezondheid schaadt? We laat zien hoe je een energetisch koord op liefdevolle wijze kunt zuiveren of verbreken.

Gedachten en gevoelens van anderen worden via de energetische verbinding naar jou gestuurd. Je kunt een koord loslaten zonder de ander pijn of verdriet te doen.Energetische koorden

Als je andere mensen ontmoet, ooit ontmoet hebt of alleen maar aan ze denkt, is er al sprake van een energetische verbinding. Het ontstaan van zo’n verbinding, een ‘koord’, gebeurt meestal onbewust. We weten allemaal dat we een band hebben met ouders, boezemvrienden en naasten. Maar het kan heel goed zijn dat je óók energetische banden hebt met mensen (of dieren) waar je je niet bewust van bent, of van wie je denkt dat je helemaal niets met ze hebt!


Het leggen van energetische verbindingen is een natuurlijk proces. Met deze verbindingen wisselen we energie uit, waarmee je jezelf en anderen voedt. Zolang die energie positief is en bijdraagt aan geluk en gezondheid, kun je dus spreken van gezonde voeding. Denk bijvoorbeeld aan de liefde die je wederzijds voelt met je partner, het vertrouwen dat je voelt bij die ene collega of de fijne herinneringen aan je opa. Maar wat nou als de energie-uitwisseling negatief of belastend is?


Signalen: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid

De energie die door koorden wordt doorgegeven, kan wanneer ze negatief geladen is je gezondheid beïnvloeden. Heb je weleens last van onverklaarbare pijn of druk op je schouders? Of steeds terugkerende vermoeidheid of hoofdpijn? En kun je niet ontdekken waar de klacht vandaan komt? Dan kan het zijn dat je een negatieve verbinding hebt met iemand. De kans is groot dat je je helemaal niet bewust bent van het bestaan van deze ongezonde verbinding. Soms worden energetische koorden namelijk aangelegd zónder dat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven.


Verhalen, mentale gesteldheid, gedachten en gevoelens van anderen worden via de energetische verbinding naar jou gestuurd. Wanneer je hier in meegaat, zal je lichaam jou signalen gaan geven. Je kunt je dus enorm gelukkig voelen door een energetische verbinding, maar je kunt er ook last van hebben. Is dit laatste het geval, dan kun je er gelukkig zelf iets aan doen!


Je lichaam reageert fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch op ongezonde verbindingen. Zo kun je bijvoorbeeld pijn, verdriet, angst, somberheid, misselijk en uitputting ervaren. Negeer zulke signalen niet. Als je ze negeert, stuur je ze terug in de verbinding, waardoor ze nog sterker kunnen terugkomen. Omarm deze signalen en probeer te doorvoelen waar ze vandaan komen. Als je weet dat je klachten door een ongezond energetisch koord veroorzaakt worden, kun je het zuiveren of verbreken.


Energetische koorden herkennen

Vanuit energetisch oogpunt bekeken, zijn er drie dingen die een integraal onderdeel vormen voor het behoud van een gezond lichaam en een vredige gemoedstoestand:

1) er stroomt voldoende energie naar binnen.

2) onnodige energie wordt weer vrijgegeven.

3) de juiste energiestroom. Wanneer één van deze drie uit balans is, kan dat leiden tot een aantal energetische storingen.


Wanneer onze energie niet goed stroomt, zal een deel van jou zich ‘gevangen’ voelen – alsof je vooruitgang tot een halt is gekomen, en wat je ook doet, het voelt alsof je geen stap meer kunt zetten, je met je rug tegen een muur staat.

Als dit je bekend voorkomt, zou het kunnen dat je het energetische verschijnsel dat “energetische koorden” wordt genoemd ervaart. Een energetisch koord werkt enigszins als een lijn tussen jou en een situatie, omgeving, herinnering of een persoon dat je energetisch verbonden houdt. Het koord is het gevolg van een waargenomen noodzaak verbonden te zijn.


Er is een aantal verschillende soorten energetische koorden, elk met een unieke reden. In feite doen alle soorten koorden hetzelfde: ze houden je op een negatieve manier gehecht aan iets of iemand. Wanneer energetische koorden worden ontdekt, geheeld en vrijgegeven, heeft dat tot gevolg dat je meer vermogen krijgt om in het leven gemakkelijker vooruit te komen.


Hieronder worden drie manieren beschreven om te weten te komen of energetische koorden je tegenhouden:


1. Het gevoel dat je niet kunt bewegen na een scheiding

Er zijn vele redenen te noemen waarom we koorden vormen met een ex-partner. Door jezelf of de ander de schuld van de scheiding te geven, het gevoel dat je de ander nodig hebt in je leven, spijt of schaamte over de relatie te hebben of jaloezie op te wekken, kunnen negatieve koorden tussen jou en de ander ontstaan. Deze koorden maken je het moeilijk verder te gaan met je leven en zuigen alle energie uit je weg. Je hebt twee mensen nodig om een koord te vormen, maar slechts één om het door te snijden. Om jezelf van een relatiekoord te bevrijden, is het belangrijk je eerst af te vragen waaróm het koord is gevormd, welke emoties eraan kleven en jezelf toestemming te geven verder te gaan en deze persoon achter te laten.


2. Een ander, gebeurtenis, situatie de schuld geven van je huidige toestand

Jezelf in de slachtofferrol plaatsen veroorzaakt koorden, omdat je op een bepaalde manier geen eigen verantwoordelijkheid wilt nemen voor jezelf. Wanneer je dit doet ontkracht je jezelf en laat je je figuurlijk gijzelen door een bepaald persoon of een gebeurtenis. Bijvoorbeeld je baan of je partner de schuld geven van jouw miserabele gevoel, in plaats van zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk. In een dergelijke situatie is de enige manier om jezelf van het koord te bevrijden effectief omgaan met het trauma als gevolg van de relatie of gebeurtenis en verantwoordelijkheid nemen voor alles wat je denkt en doet, zodat je de herinneringen eraan kunt vrijgeven.


3. Energetische koorden kunnen zorgen voor Over-geven tot uitputting toe

Dit is pas ècht martelaarschap. Het weggeven van overmatige hoeveelheden energie aan anderen zonder iets aan jezelf terug te geven is absoluut de beste manier om energetische koorden te máken. Wanneer je een “geef, geef, gééf”-mentaliteit hebt zonder “terug te pakken” om het evenwicht te bewaren, zullen een heleboel mensen bij jou op schoot komen zitten om al jouw energie af te pakken zonder iets terug te geven. Wanneer je dergelijke vampiers ontmoet, onthoud dan dat je ze zèlf hebt aangetrokken. Ze zijn er als gevolg van jouw verlangen tot “over-geven”, net zoals de koorden tussen jou en de ander. Om van dergelijke koorden af te komen dien je bereid te zijn tot gedragsverandering en in vrijheid jezelf te zijn, door “nee” te zeggen tegen degenen die over je heen lopen en alleen datgene te geven waar je zelf blij van wordt, energie van krijgt. Het kan zijn dat het nodig is om een punt te zetten achter relatie/loopbaan/situatie indien dat je nog steeds leegzuigt, ook al heb je je gedrag veranderd.


In alle gevallen is het nemen van je eigen verantwoordelijkheid de eerste stap naar het jezelf bevrijden van negatieve koorden. Besef goed dat je op een bepaald niveau zelf het gevoel had een persoon/gebeurtenis/situatie “nodig” te hebben, de reden waardoor het koord werd gevormd. Af en toe hebben we “behoefde” aan een waardeloze baan om ons ongelukkige gevoel te rechtvaardigen of hebben we “behoefte” aan een drama met een ex-partner om ons af te leiden van onze angst verder te gaan met leven. Al die koorden, evenals alle andere vormen van energetische verstoring, ontstaan om ons iets te leren. Dus, als je het gevoel hebt er een paar te hebben die je tegenhouden, neem dan de tijd je emoties over een bepaalde persoon/gebeurtenis/situatie te onderzoeken, om in de eerste plaats te kunnen bepalen waaróm je het nodig vindt jezelf aan die negatieve energie te hechten. Het biedt je een geweldige kans te leren over je angsten, je sterke punten èn de vreugde van het nemen van je eigen verantwoordelijkheid.Zachte en liefdevolle aanpak

Je hebt vast weleens een energetische verbinding verbroken, misschien zonder je daar bewust van te zijn. Bij het beëindigen van een vriendschap of relatie, het afscheid nemen van een collega. Ook bij het wisselen van baan kan de energetische verbinding verbroken worden. Vaak denken we aan wat er aan het besluit vooraf ging: ruzies, onvrede, het van één kant komen van de vriendschap, het ontbreken van de voor jou nodige gevoelens… Allemaal energie die via de koorden heen en weer wordt gestuurd.


Maar het kan ook heel goed zijn dat degene van wie je die negatieve energie ontvangt, zich hier helemaal niet bewust van is. Het is dan fijn om te weten dat je een energetisch koord op een zachte en liefdevolle wijze kunt verbreken of zuiveren. Of op een andere manier kunt vasthouden, zodat het voor jou wel goed voelt. Dit alles kan zonder de ander pijn of verdriet te doen. Dit doe je puur vanuit jezelf, vanuit je bewustzijn en je hart.


In 5 stappen: doorknippen, schoonmaken of loslaten Neem de tijd en kies een plek uit waar je niet afgeleid wordt. Neem plaats op een stoel, of op je bed, met je voeten plat op de grond. Volg dan de volgende stappen die je helpen om de negatieve verbinding te verbreken, te zuiveren of, wanneer je niet helemaal wilt loslaten, op een andere manier vast te houden.


  • Maak verbinding met je hart Dit kun je doen door je ogen te sluiten en beide handen op de plek van je hart te leggen. Zo kom je bij je diepste gevoel. Focus je op die plek en laat je gedachten los. Je voelt nu misschien warmte of tintelingen.

  • Scan je lichaam Probeer nu eens te onderzoeken wáár in je lijf de pijn, emotie of uitputting zit. Je kunt in gedachten je hele lichaam scannen, vanaf je kruin tot aan je voeten. Neem hiervoor de tijd. Als je voelt dat je afdwaalt, kun je opnieuw beginnen, bij stap 1. Wanneer je bij een plek in je lijf komt waar je iets voelt, of dat nu pijn is of een sensatie als trilling, kou of prikkels, dan leg je je handen

  • Visualiseer het koord Focus je op de plek waar je handen nu liggen. Visualiseer het energetische koord of de persoon met wie je deze verbinding hebt (als je dat weet). Stel je voor hoe het koord eruitziet. Wanneer je dit voor ogen hebt, mag je voelen wat het met je doet. Probeer deze gevoelens echt toe te laten, dan kun je ze ook werkelijk loslaten. Accepteer en omarm wat je ervaart. Wil je het koord helemaal loslaten? Of wil je de verbinding schoonmaken?

  • Laat de verbinding los Je mag nu de verbinding gaan veranderen. Doe dit vanuit zuivere intenties. Boosheid, irritatie of rancune draagt niet bij aan zuiverheid en gezondheid. Realiseer je dat dit ook weer bij de ander terechtkomt. Wees dus liefdevol! Stel je nu een manier voor om de verbinding te verbreken, te zuiveren of de manier waarop de verbinding wordt vastgehouden, te veranderen. Verbreken kun je doen met een denkbeeldige schaar die het koord doorknip. ALs je hiervoor kiest, zorg dan wel dat je het liefdevol doet. Als je de koorden doorknipt, zorg dan wel dat je de uiteinden met onvoorwaardelijke liefde vult. Loslaten door bijvoorbeeld een ballon te visualiseren waar je het koord in doet en die je vervolgens laat meevoeren door de wind. Als je de verbinding wilt zuiveren, kun je bijvoorbeeld visualiseren dat je helder en stralend licht, vervuld van liefde, door het koord stuurt. Heen en terug, net zolang tot de verbinding is geschoond.

  • Wees liefdevol en dankbaar Het is voor zowel jezelf als degene aan de andere zijde van de verbinding, heel waardevol om het hele proces vanuit liefde en dankbaarheid te doorlopen. Je mag de verbinding of de persoon bedanken voor de bijdragen en de lessen die je hebt geleerd. Neem liefdevol afscheid van het energetische koord: knip het door, maak het schoon of laat het los met bijvoorbeeld de intentie ‘vanuit liefde verbreek/zuiver ik dit koord’. Wanneer je voelt dat er nog meer nodig is, dan kun je alle stappen nog eens herhalen, meteen of op een ander moment.


Het verbreken van een negatief relatiekoord en uitwisseling van energie

Een heel mooi onderdeel van het verbreken van een negatief relatiekoord is de uitwisseling van energie. Je begint met ademen, heel diep en met de intentie dat alles wat overeenkomt met de frequentie van jouw energie ingeademd wordt en alles wat niet overeenkomt uitgeblazen wordt. Degene met wie je een relatiekoord hebt visualiseer je tegenover je. Trek je aura zo’n halve meter om je heen en visualiseer hetzelfde bij de persoon tegenover je. Geef hem/haar een kleur bijvoorbeeld geel en geef jezelf een kleur bijvoorbeeld rood. Begin met de gevisualiseerde persoon te bedanken voor wat hij/zij heeft gedaan voor jou, het heeft je gebracht waar je nu bent. Als je dan zover bent laat je je inademing alle energie/de gele kleur in dit geval, verzamelen tot een bal en blaas deze adem/gele kleur uit naar de gevisualiseerde persoon tegenover je. Doe dit net zolang tot je denkt dat alle gele kleur uit jou weg is. Dan nu andersom. Vertel wederom de ander hoe dankbaar je bent en zet dan een filter boven je hoofd, een mooie bloem of wat jij wilt. Jouw inademing werkt nu als een magneet en jouw energie/kleur wordt naar je toe getrokken. Op je uitademing zakt jouw energie door het filter in je lichaam en vindt z’n plek. Dit kan ergens permanent of tijdelijk in je lichaam zijn of direct door je lichaam de Aarde in omdat je het niet meer nodig hebt. Heet je energie Welkom, echt letterlijk! Het is al zo lang niet meer bij je geweest! Na dit onderdeel wordt het koord weggehaald en de plek waar het heeft vastgezeten, schoongemaakt en geheeld.

In de loop van de tijd kwam ik er achter dat een relatiekoord ook gelegd kan worden met iets anders dan een mens. Het kan ook met een dier! Zelfs met de TV, als je een hele enge of indringende film hebt gezien of de existentiële angst die op dit moment de wereld rond gaat. Deze angst neem ik nu als voorbeeld.


Angst energie terug naar waar het hoort

Het is niet altijd even makkelijk om bij jezelf te blijven met alle berichtgeving en energieën om je heen. Het kan dus gebeuren dat een beetje van deze angst in jouw systeem weet door te dringen. Het mooie aan de energie-uitwisselingssessie zoals hierboven beschreven, is dat het ook gedaan kan worden met iets anders dan een persoon. Pak de existentiële angst-energie van nu, en visualiseer deze tegenover jezelf en geef het een kleur. Maak het een goede felle kleur, vergeet zwart en wit. Bedank de angst want door het voelen van de angst, voel je dat je vrij en zonder dreiging wilt leven. Wissel de energie uit. Angst gaat terug waar het thuishoort en jij krijgt jouw eigen energie weer terug en kun je op jouw manier in het volle bewustzijn in jouw leven staan.

Op deze manier worden de relatiekoorden niet langer een blokkade die je tegenhouden bij dingen die je wilt bereiken, maar zorgen zij dat je krachtiger zult zijn dan je ooit geweest bent.


Helen van je Familie Karma: hoe je energetische en emotionele koorden kunt loslaten

Familie heb je niet voor het kiezen, hoor ik vaak zeggen. Volgens mij is echter het zo dat we onze familie wel uitkiezen, dat onze ziel ons leven kiest, met daarbij de belangrijkste relaties en alle belangrijke lessen die we te leren hebben. Maar als het niet zo lekker gaat tussen jou en je familie, dan zou je je kunnen afvragen waarom je juist deze mensen hebt uitgekozen als familie. Een vraag die wel eens een van de meest belangrijke en diepliggende vragen kan zijn waar je een antwoord op zoekt. Jouw ziel heeft de zielen in jouw familie niet zomaar gekozen. Het is een strategische keuze die direct invloed heeft op de belevenissen en ervaringen in dit leven. Maar of je nu een goede, slechte, of helemaal geen band hebt met je familie, het is altijd goed om te kijken naar de energetische en emotionele koorden, en ze los te laten.


Blokkades door Familie karma

Karma wil zeggen dat elke handeling een oorzaak en een gevolg heeft. Elke handeling brengt een karmische energie tot stand die altijd bij jou terug zal komen, in dit leven of in een toekomstig leven. Het kan ook doorgegeven worden in je familielijn, dan is er sprake van familiekarma.


Omdat deze karmische energie zich kan manifesteren op een onbewust niveau, dragen sommigen van ons deze last al vanaf de geboorte bij zich. Als familieleden binnen dezelfde familielijn in steeds verschillende rollen zijn geïncarneerd, dan kan de familiedynamiek zich blijven herhalen. Ook zou je DNA karma kunnen hebben meegekregen, wat eigenlijk logisch is omdat alles universele energie is en we allen fundamenteel met elkaar verbonden zijn.


Maar of je het nu leuk vindt of niet, de band die je met je familie hebt is veel meer dan alleen de genetische band, vooral de band met je moeder. Je bent letterlijk met elkaar verbonden geweest via de navelstreng. Deze navelstreng kan worden gezien als de verbinding tussen het sacraal chakra (2e chakra) van de moeder en het zonnevlecht chakra (3e chakra) van het kind. Het sacraal chakra staat voor het emotionele centrum in het lichaam, en vanuit dat centrum voelen moeders zich doorgaans sterk emotioneel verbonden met hun kind. Deze emotionele band is de basis voor de vorming van de eigen identiteit en wilskracht van het kind, met als basis het zonnevlecht chakra. Deze verbindingen kun je zien als emotionele of energetische koorden en kunnen blijven bestaan na de geboorte.


Hoe dan ook, als je jezelf wil bevrijden van familie karma, is het enige wat je hoeft te doen, je blik naar binnen richten. Je hebt de kracht welk energetisch of emotioneel koord dan ook los te laten, omdat ze allemaal in jou zitten. Herken de lessen die onder de oppervlakte liggen binnen je familierelaties, kijk naar wat deze boodschappen je te zeggen hebben, heb compassie voor eventuele schaduwen die binnen de familie aanwezig zijn en laat emoties die jou negatief beïnvloeden los. Wees je er bewust van dat jouw overtuigingen jouw overtuigingen zijn en niet die van jouw familie. De koorden zitten in jou, dus jij bent degene die ze los kan laten.


Jaren geleden tijdens een privé sessie Sound Reiki Healing heb ik ontdekt dat ik mijn energetische en emotionele koorden op een hele simpele manier kon loslaten. Ik had een aantal koorden om mijn keelchakra en wortelchakra die beide familie-gerelateerd waren. Door naar binnen te kijken en te begrijpen waarom ik deze koorden zo lang vast heb gehouden en op welke momenten ik me door deze koorden liet beïnvloeden, was ik in staat ze los te laten. Ik leerde dat wanneer je voelt dat er zich een emotioneel of energetisch koord in je ontstaat, je dat koord los kan laten door hem fysiek uit je te trekken. Als ik herken dat er een koord om een van mijn chakra’s zit, stel ik me dat koord voor en trek ik hem met m’n handen uit me alsof ik aan een touw trek. Tegelijkertijd visualiseer ik dat het koord zich loslaat. En dat helpt.


Ook als dit artikel niet resoneert in jou, kun je even tijd nemen om na te gaan waarom jij jouw familie hebt uitgekozen. Welke lessen heb je van ze geleerd? Of als je geen familie meer hebt, hoe heeft dat jouw leven vormgegeven? Wat zegt de relatie met je familie over jou? Hoe reageer jij en wat is daarin de les? Het universum vraagt ons te leren, te groeien en te evolueren. Dus ook al is het niet altijd makkelijk, besef dat je familie een geschenk is. Iets om dankbaar voor te zijn.


Een extra oefening

Een fijne oefening om op terug te grijpen als je oude verhaal je even aanvliegt, of om als uitgangspunt te nemen voor je nieuwe verhaal is deze: Denk terug aan een moment dat je intens gelukkig was. Een moment dat je je geliefd en vrij voelde. Duik er echt in. Wat voelde je? Wat zag je? Wat rook je? Wat hoorde je? Schrijf dit helemaal uit voor jezelf. Dat is hoe geluk voelt. Daar kun je naar terug als de wereld je even te veel wordt. Daar kun je naartoe als je even dreigt terug te vallen. Ook hier is niets te gek. Of geluk nu ruikt als de appeltaart van je lieve oma of de zweetsokken van je partner omdat die je eraan herinneren dat jullie niets meer hoeven te verbergen voor elkaar, het maakt niet uit. Laat het op je inwerken en schrijf, zonder oordeel, zonder na te denken. Je zult zien wat het met je doet.

Of je nu de intentie hebt je verhaal te delen of niet, je verhaal aan het papier toevertrouwen heelt. Als je je oude verhaal opschrijft en steeds meer loslaat, als je toewerkt naar je nieuwe verhaal, kun je een prachtige transformatie doormaken. Schrijven is een krachtig instrument waar we veel vaker gebruik van zouden kunnen maken. Je kunt vandaag al beginnen om langzaamaan je nieuwe verhaal vorm te gaan geven. Wanneer start jij?


TIP

Lees en voel wat goed voor je is. Als iets resoneert, dan is het vaak goed. Dan past die oefening goed bij jou. Doe wat goed voelt, dan komt het echt goed, maar LET OP!

Zodra je weer contact heb, aan aan die persoon, voorwerp, ervaring denkt, of je krijgt een appje, mailtje of .... dan is de koord weer ontstaan. Dan is het verstandig om jou ritueel te blijven herhalen, net zolang tot dat het goed voelt. Het geen belemmering voelt.

Als je de koorden doorbreekt, en dit liefdevol doet, krijgen jullie ruimte. Dit geeft je de tijd om rust te vinden en de situatie misschien anders te zien. Wees lief voor elkaar.


Knuffel Anja


BRON: inspirerendleven en nieuwetijdskind

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page