top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

7 tips om vanuit jouw hart te spreken

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Tips om vanuit je authentieke zelf te communiceren


Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. De zeven belangrijkste chakra’s hebben allemaal een eigen functie. Ze liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. Chakra’s regelen de flow van energie door je lijf, ook wel ‘Prana’ (in de yogafilosofie) of ‘Chi’ (in de Chinese geneeskunde) genoemd.


De locaties van de chakras corresponderen met wat in de moderne wetenschap wordt aangeduid als zenuwknooppunten. Plekken in het lichaam waar veel zenuwen samenkomen. De chakra’s zijn verbonden met je hormoon- en zenuwstelsel, en houden je lichaam en emoties in balans. Het keelchakra is gekoppeld aan je schildklier en het functioneren van je hormoonstelsel. In Ayurveda is dit chakra verbonden met het element ‘ruimte’ en met alle vormen van communicatie, creativiteit en (zelf)expressie.


Eerlijk naar jezelf en anderen

Als je keelchakra in balans is, ben je goed in staat je gedachten en emoties onder woorden te brengen, zonder bang te zijn voor wat anderen van je vinden. Je spreekt vanuit je hart en bent daarbij eerlijk naar jezelf en anderen. Maar je weet ook wanneer je stil moet zijn en kan goed luisteren. Dat is namelijk de andere kant van zuivere communicatie. Dichter en filosoof Rumi schreef ooit: “The quieter you become, the more you’re able to hear.”


Keelchakra uit balans

Een verstoord keelchakra kan leiden tot te veel of onsamenhangend praten. Ook ben je niet in staat om écht goed te luisteren. Dit komt vaak voor bij mensen met een doshatype waarin Vatadominant is (Vata is één van de drie body- en mindtypes die Ayurveda onderscheidt). Een geblokkeerd of zwak keelchakra kan er voor zorgen dat je moeite hebt om jezelf te uiten of voor jezelf op te komen. Angst om verkeerd over te komen of om anderen pijn te doen. Misschien heb je snel een brok in je keel of heb je er moeite mee om puur en eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen. Tijd om aan je keelchakra te werken!


Voeding voor het keelchakra

Je keelchakra is verbonden met je schildklier. Vloeistoffen zijn belangrijk voor dit chakra; water, soepen, warme thee, kokoswater en verse sappen. Kokoswater is vanwege de verkoelende werking een perfect drankje voor een verstoorde keelchakra. Wil je op koude dagen van kokoswater genieten? Verwarm het dan met een paar plakjes verse gember en een beetje kaneel. Zuivelproducten kan je beter vermijden als je keelchakra uit balans is omdat dit slijmvorming en verstopping veroorzaakt. Zout, gember en citroen zijn juist goed voor je keelchakra en bevorderen zelfexpressie.


De kleur blauw

De kleur blauw stimuleert je keelchakra, een kleur die van nature niet zoveel voorkomt in voeding. Maar blauwe bessen, blauwe druiven en bramen zijn goede opties. Dit zijn tevens goede bronnen van vezels, antioxidanten en vitaminen. Vooral fruit dat aan bomen groeit zoals appels, abrikozen, peren, pruimen en perzikken helpen je keelchakra in balans te brengen. Maar ook rozijnen, rode kool, zwarte olijven, vlierbessen, zeewier en radijs hebben een helende werking.


Bouwstoffen

Zink, zwavel, selenium en jodium zijn goede bouwstoffen voor een gezonde schildklier. Jodium vind je vooral in zeewier, maar pas op dat je niet overdrijft. Te veel jo