top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Detox oftewel Darmreiniging

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Detox is grondig schoonmaken en opruimen wat niet meer nuttig is. De natuur begint er elk voorjaar mee. Niets blijft precies hetzelfde. Jij ook niet. Je bent niet dezelfde persoon als een jaar geleden. Je hele lichaam, alle cellen, alle organen, zijn veranderd.Hoe kan het dan dat je denkt dat je nog steeds dezelfde persoon bent?

Heel simpel! Je neemt letterlijk en figuurlijk mensen, dingen, gedachten, oordelen en energie mee vanuit je verleden. Dat gebeurt vanzelf, gewoon als je niets doet. Om te zorgen dat je wereld vertrouwt en dus veilig blijft. Maar daar wordt het niet leuker of beter van!


De opslagplaatsen van het lichaam

Je reactie op een nieuwe, onverwachte situatie op (bijvoorbeeld) je derde, wordt als leerervaring, compleet met ademhaling, emoties, gedrag en oordeel over jezelf en de wereld, opgeslagen. Deze blijft zorgvuldig bewaard in je onderbewustzijn.


Na één, of enkele soortgelijke leerervaringen is het een stresspatroon geworden. De kenmerkende fysieke, energetische en mentale reacties nestelen zich in je lichaam. In cellen, weefsels, organen, spieren en gewrichten ontstaat ‘geheugen’. In de loop van de jaren komt er meer bij.


Dit stresspatroon is gebaseerd op onvolgroeide menselijke vaardigheden en hersencapaciteit. Het zijn eigenlijk verkeerde inschattingen van situaties, incomplete waarnemingen, die opgeslagen worden diep in ons onderbewustzijn. De grootste en belangrijkste opslagplaats van ons lichaam.


Alle situaties in ons leven zijn projecties van beelden die je al kent, gekleurd door de bril die je als driejarige (kan ook jonger zijn) hebt opgezet.


Hoe weet je of het tijd is voor detoxen?

Een inkoppertje! Hoe blij, zorgeloos en vrij voel je je nu (vandaag, deze week, deze maand)? Geef eens een cijfer op de schaal van 0 tot 10. Een 0 is helemaal niet blij en een 10 is super blij. Wat wil je? Neem je genoegen met die zeven. Lekker middelmatig, niet slecht en niet goed! Dan is dit precies het goede moment om te detoxen. Jouw leven is te uniek en te waardevol voor middelmatigheid.


Zo belangrijk is het om je dikke darm te reinigen

Het is belangrijk om regelmatig de dikke darm te reinigen om zo giftige stoffen, ontlasting en andere verontreinigende stoffen die zich ophopen in dit orgaan te verwijderen.

Dergelijke schadelijke stoffen kunnen ziekten en een slechte gezondheid veroorzaken.


Hoewel de dikke darm zich leegt door middel van stoelgang is dit soms niet voldoende. Als je bijvoorbeeld last hebt van verstopping en de dikke darm niet goed is geleegd, zijn er meestal stoffen die achterblijven.