top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Detox oftewel Darmreiniging

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Detox is grondig schoonmaken en opruimen wat niet meer nuttig is. De natuur begint er elk voorjaar mee. Niets blijft precies hetzelfde. Jij ook niet. Je bent niet dezelfde persoon als een jaar geleden. Je hele lichaam, alle cellen, alle organen, zijn veranderd.Hoe kan het dan dat je denkt dat je nog steeds dezelfde persoon bent?

Heel simpel! Je neemt letterlijk en figuurlijk mensen, dingen, gedachten, oordelen en energie mee vanuit je verleden. Dat gebeurt vanzelf, gewoon als je niets doet. Om te zorgen dat je wereld vertrouwt en dus veilig blijft. Maar daar wordt het niet leuker of beter van!


De opslagplaatsen van het lichaam

Je reactie op een nieuwe, onverwachte situatie op (bijvoorbeeld) je derde, wordt als leerervaring, compleet met ademhaling, emoties, gedrag en oordeel over jezelf en de wereld, opgeslagen. Deze blijft zorgvuldig bewaard in je onderbewustzijn.


Na één, of enkele soortgelijke leerervaringen is het een stresspatroon geworden. De kenmerkende fysieke, energetische en mentale reacties nestelen zich in je lichaam. In cellen, weefsels, organen, spieren en gewrichten ontstaat ‘geheugen’. In de loop van de jaren komt er meer bij.


Dit stresspatroon is gebaseerd op onvolgroeide menselijke vaardigheden en hersencapaciteit. Het zijn eigenlijk verkeerde inschattingen van situaties, incomplete waarnemingen, die opgeslagen worden diep in ons onderbewustzijn. De grootste en belangrijkste opslagplaats van ons lichaam.


Alle situaties in ons leven zijn projecties van beelden die je al kent, gekleurd door de bril die je als driejarige (kan ook jonger zijn) hebt opgezet.


Hoe weet je of het tijd is voor detoxen?

Een inkoppertje! Hoe blij, zorgeloos en vrij voel je je nu (vandaag, deze week, deze maand)? Geef eens een cijfer op de schaal van 0 tot 10. Een 0 is helemaal niet blij en een 10 is super blij. Wat wil je? Neem je genoegen met die zeven. Lekker middelmatig, niet slecht en niet goed! Dan is dit precies het goede moment om te detoxen. Jouw leven is te uniek en te waardevol voor middelmatigheid.


Zo belangrijk is het om je dikke darm te reinigen

Het is belangrijk om regelmatig de dikke darm te reinigen om zo giftige stoffen, ontlasting en andere verontreinigende stoffen die zich ophopen in dit orgaan te verwijderen.

Dergelijke schadelijke stoffen kunnen ziekten en een slechte gezondheid veroorzaken.


Hoewel de dikke darm zich leegt door middel van stoelgang is dit soms niet voldoende. Als je bijvoorbeeld last hebt van verstopping en de dikke darm niet goed is geleegd, zijn er meestal stoffen die achterblijven.


Het goede nieuws is dat er natuurlijke en zelfgemaakte middelen zijn die deze schadelijke resten uit de dikke darm kunnen verwijderen, zodat je kunt genieten van een gezonder leven. Eigenlijk verhoog je het aantal keer dat je stoelgang hebt, maar op een bewuste manier.


De darmen moeten minstens twee keer per jaar worden gereinigd. Hierdoor zal je je minder zwaar voelen en meer energie hebben. Zonder die onnodige resten zullen je darmen ook in staat zijn om meer voedingsstoffen op te nemen en meer afvalstoffen uit het lichaam te elimineren.


Het moderne dieet zit vol schadelijke ingrediënten, additieven en conserveringsmiddelen die zich ophopen in het lichaam, vooral in de darmen, de nieren, de lever en de dikke darm. Daarom is het belangrijk om de darmen goed te reinigen.


Hoe kun je zelf je dikke darm reinigen?

Wanneer je er klaar voor bent om je darmen te reinigen, moet je extra voorzichtig zijn met wat je eet. Vermijd voedingsmiddelen die zuivel bevatten en voedingsmiddelen die het spijsverteringsstelsel irriteren en eet niet te veel eiwit.

Het beste dieet is er één dat vol zit met groenten, fruit en vezels. Stop zeker niet met het drinken van water.


Nadat je je darmen hebt gereinigd, is het ook belangrijk om de natuurlijke bacteriën in de dikke darm te herstellen, omdat de meeste zullen zijn verwijderd. Eet yoghurt of neem een supplement met actieve culturen of gist.

Je kunt ook zuurkool eten. Deze kool bevat glutamine, wat de regeneratie van cellen in het spijsverteringsstelsel versnelt.


Een ander goed idee is een massage waardoor giftige stoffen via de urine worden verwijderd. Lymfedrainage wordt het meest aangeraden. Je kunt ook een oefeningsroutine genaamd “makka ho” volgen, een Chinese vorm van meridiaan yoga. Het bestaat uit een serie strekoefeningen die helpen de energiestroom van de darmen naar de dikke darm te verbeteren.


Als je bezig bent met een darmreiniging moet je er rekening mee houden dat je de hele dag en ook de volgende dag thuis blijft. Dit is ideaal voor in het weekend. Probeer niet te sporten of uit te gaan.


Smoothies en vruchtensappen om de dikke darm te reinigen

Zoals we al hebben gezegd is de dikke darm is een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam, waar voedingsstoffen en vitaminen worden geabsorbeerd en afvalstoffen worden verwijderd. Als de dikke darm giftige stoffen, schadelijke stoffen en vetten bevat, voel je je lusteloos en ben je vatbaarder voor vermoeidheid en ziekte.

Om de dikke darm op een natuurlijke wijze te reinigen, kunnen we een aantal zelfgemaakte sappen en smoothies proberen.


Groen sap van aloëvera, komkommer en appel

Dit sap is echt heerlijk en helpt bij de dikke darm te reinigen en ontgiften. De ingrediënten zijn allemaal tonics en hun effecten zijn gegarandeerd. Je spijsvertering zal beter verlopen en in één oogopslag zal je figuur er minder gezwollen uitzien.


Je hebt een plak ananas nodig, een halve komkommer met schil, een kleine (bij voorkeur groene) appel, aloëveragel en een sinaasappel. Snijd de komkommer doormidden en meng alle ingrediënten in een blender, samen met het sap van de sinaasappel.

Je kunt een kopje water toevoegen om de drank wat te verdunnen. Drink het twee keer per dag, eerst wat in de ochtend en dan in de avond gedurende zeven dagen.Gembersap

Dit is een van de eenvoudigste recepten om de dikke darm te reinigen. Het is zeer effectief in het snel en voorzichtig verwijderen van giftige stoffen. Gember beschikt over ontstekingsremmende eigenschappen en verbetert de spijsvertering.


Alles wat je nodig hebt is een gewassen en geschilde gemberwortel en een glas water. Hak de gember fijn en doe het samen met het water in een blender. Als het goed is gemengd, zeef je het. Drink dit op een lege maag. Je kunt het zoeten met een beetje honing als je wilt.

Het is ook een geweldig middel tegen misselijkheid, brandend maagzuur, zure reflux en andere problemen met de spijsvertering.


Rood sap om de dikke darm schoon te maken

Dit sap kalmeert de dikke darm, terwijl het gifstoffen elimineert. Het is lekker fris en werkt als diureticum en antioxidant.

Je hebt zes aardbeien, een schijfje verse ananas en een eetlepel verse peterselie nodig. Meng deze ingrediënten met een beetje water en drink dit één keer per dag bij het ontbijt, gedurende een week.


Citroensap

Citroen beschikt over veel ontgiftende eigenschappen in het algemeen. Als je het wilt gebruiken om de dikke darm te reinigen, knijp dan gewoon het sap uit een citroen en meng het met een half glas warm water. Drink het vlak voor het slapengaan.


Algenpakking

Voor een lichaamspakking worden meestal gedroogde algen gebruikt gemengd met lauwwarm water. Het nemen van een algenpakking is niet alleen ontspannend maar ook gaat het lichaam ontgiften en reinigen en het bevordert de stofwisseling. Een algenpakking is goed bij een slechte doorbloeding, cellulitis en ter ondersteuning van het afslanken. Een algenpakking mag je niet nemen bij een zwangerschap, hoge bloeddruk, hartklachten en kanker.


Een Zeewier Bodypakking kan:

  • het lichaam ontgiften,

  • de huid grondig reinigen, voeden en verstevigen,

  • de bloedsomloop en stofwisseling stimuleren,

  • bloeddruk en cholesterolniveau verlagen

  • en pijntjes en kwaaltjes verlichten.

Bovendien hebben de algen en mineralen een rustgevende, stress-reducerende en revitaliserende werking. Zeewier is een rijke bron van natuurlijke vitaminen, mineralen, oligo-elementen en jodium; het bevat actieve bestanddelen die gemakkelijk door het lichaam opgenomen worden. Een body pakking met zeewier is uitstekend als je vermoeid bent, last hebt van stress of spier- en gewrichtsklachten. Een pakking is ook nuttig als ondersteuning bij een detox-kuur of bij overgewicht en cellulitis.

Wil je het echt goed aanpakken. Ga dan 4 weken het schema volgen met chlorella en spirulina


Geen klysma's of darmspoeling nodig!

Ik gun iedereen een darmreiniging, dat is de reden waarom deze hieronder staat, zodat ieder toegang heeft tot het doen ervan. Met de huidige stand van darmdiagnostiek (ontlastingsonderzoek middels DNA-onderzoek, dit is vele malen uitgebreider dan het reguliere ontlastingsonderzoek bij huisarts/specialist) zijn de positieve effecten na te meten. Bij metingen voor en na een darmreiniging is te zien dat de goede bacteriën zich vermenigvuldigen en in aantallen toenemen. De PH-waarde/zuurtegraad wordt beter, dit is ontzettend belangrijk. Als de PH te hoog is in de darm (of te laag) kunnen de goede bacteriën maar moeilijk (over)leven.


Net als wij mensen ook liever in een bepaald klimaat leven, zo is dat ook voor de goede darmbacteriën. Vele enzymatische reacties zijn afhankelijk van de juiste PH/zuurtegraad in de darm. Ook blijkt uit deze darmdiagnostiek dat de ontstekingsgraad kan dalen. Een bijzondere en zeer belangrijke goede darmbacterie is de Faecalibacterium Prausnitzii, deze kan toenemen in aantal. Alleen maar voordelen voor de darmen en dus voor het hele lichaam. Doe deze darmreiniging minstens 1x per jaar, want helaas groeit de vervuiling vanzelf weer aan in de darmen met de tijd. Hieronder vind je het schema en de informatie over de darmreiniging.

Week 1: opbouw dosering reinigen Dag 1: 1 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Dag 2: 1 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Dag 3: 1 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Dag 4: 2 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Dag 5: 2 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Dag 6: 2 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Dag 7: 2 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen

Week 2 t/m 4 reinigen (3 weken) Elke dag: 3 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen. Dat is 1 chlorella en 1 spirulina bij het ontbijt, 1 chlorella en 1 spirulina bij de lunch en 1 chlorella en 1 spirulina bij het avondeten. (Mocht je na 2 weken geen resultaat (meer en/of andere ontlasting voor een aantal dagen) bemerken dan kun je de dosering 2 weken lang opvoeren naar: 3 x per dag 2 tabletten chlorella en 2 tabletten spirulina bij de maaltijd innemen. Soms, bij chronische klachten van verstopping, is dat nodig.)

Week 5 afbouw dosering darmreiniging Dag 29: 2 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen Dag 30: 1 x per dag 1 tablet chlorella en 1 tablet spirulina bij de maaltijd innemen Dag 31: einde kuur

Toelichting darmreiniging

Bij het opstarten van de darmreiniging is het belangrijk dat de dosering langzaam opgebouwd wordt. Volg het hierboven uitgeschreven stappenplan zorgvuldig en laat je lichaam er rustig aan wennen. Gedurende de eerste dagen kun je lichte ontgiftingsverschijnselen ervaren, zoals darmkrampen, diarree, hoofdpijn, misselijkheid. Drink daarom voldoende water zodat je lichaam de vrijgekomen afvalstoffen gemakkelijker kan afvoeren. Je kunt de dosering bij ontgiftingsverschijnselen tijdelijk iets verminderen en als je voelt dat het weer kan, de dosering verder opbouwen tot 3 tabletten chlorella en 3 tabletten spirulina per dag. Deze dosering houdt je 3 weken vol. Na 4 weken kun je de kuur afbouwen en stoppen, de eerste 3 dagen van de vijfde week verlaag je de dosering in 3 dagen van 3 tabletten per dag, naar 2 tabletten per dag, naar 1 tablet per dag, naar stoppen. Een andere mogelijkheid is om de chlorella en spirulina te blijven gebruiken door bijvoorbeeld 2 tabletten spirulina en 2 tabletten chlorella per dag in te nemen. Een hogere dosering zou ook kunnen, doe het naar eigen inzicht en voel of het product en de dosering bij je past. De reinigende en voedende effecten van chlorella en spirulina blijven dan uiteraard doorgaan.


Water drinken tijdens de reinigingskuur is erg belangrijk. Wat eigenlijk voor elke dag in je leven geldt: drink voldoende water (of kruidenthee zonder suiker). Frisdrank, zwarte thee, koffie, energiedrankjes etc. tellen niet mee! Deze dranken onttrekken juist vocht uit je lichaam. Drink minstens 6 glazen water (1,5 liter) per dag. Door het drinken van water geef je je lichaam de mogelijkheid om de (dagelijkse) afvalstoffen af te voeren en het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden.

Gemakkelijke darmreiniging, geen dieetrestricties

Je hoeft je eetstijl of levensstijl niet aan te passen tijdens de darmreiniging. Daardoor is de darmreiniging niet moeilijk in te passen in je leven. Reinigen met chlorella en spirulina is een relatief makkelijke èn effectieve darmreinigingskuur. Het is eigenlijk oneerbiedig om het een darmreiniging te noemen, omdat het niet alleen enkel de darmen reinigt, maar verder ondersteunend is voor de reiniging van je hele lichaam. Bovendien bevatten de chlorella alg en de spirulina alg vele voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, zodat je niet alleen je lichaam reinigt, maar ook voedt!

Geen (crash)dieet beginnen tijdens de reinigingskuur

Tijdens de darmreiniging raad ik je aan geen streng dieet of iets dergelijks op te starten. Laat het lichaam zich concentreren op het reinigen.

Niet gebruiken bij zwangerschap of tijdens borstvoeding of voor jonge kinderen

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen de darmreiniging beter niet doen. Chlorella en spirulina zijn sterk ontgiftende algen. Er kunnen (tijdelijk) afvalstoffen vrijkomen die het kind via de moedermelk of placenta kunnen belasten. Het beste is om ruim voor de zwangerschap je lichaam te zuiveren en te voeden. Een gereinigd lichaam en een goed gevoed lichaam zorgen voor zowel mannen als vrouwen voor een verbeterde vruchtbaarheid. Bij jonge kinderen raad ik de darmreiniging af. In geval van ziekte adviseer ik deze darmreiniging onder begeleiding te doen in de praktijk. Je kunt dan een intake consult plannen.

Geen bijwerkingen

Tot op heden zijn er bij het gebruik van chlorella en spirulina geen nadelige bijwerkingen geconstateerd, ook niet bij hoge doseringen. Beginreacties op het gebruik van chlorella en spirulina zijn wel mogelijk door de ontgiftende werking van de algen. Deze kunnen bestaan uit darmkrampen, diarree, hoofdpijn en misselijkheid, maar de verschijnselen verdwijnen na een aantal uur of dagen vanzelf weer. Heb je huidproblemen zoals psoriasis of eczeem, de darmreiniging dient qua dosering rustiger opgebouwd te worden dan hierboven beschreven.Ik heb een reactie, is dit normaal?

Het kan in een zeldzaam geval voorkomen dat je gevoelig reageert op de algen: bijvoorbeeld je hebt maagklachten gekregen na inname. Stop dan de kuur. Je kunt een alternatieve darmreiniging zonder chlorella en spirulina overwegen.

Ik gebruik medicijnen, kan ik veilig de darmreiniging doen met chlorella en spirulina?

Het gebruik van medicijnen tijdens de reiniging veroorzaakt geen problemen. Chlorella en spirulina zijn een natuurlijke, veilige, gedroogde groente en hebben geen enkel effect op medicijngebruik.

‘Reinig eerst de darmen’ schreef Hippocrates, de vader van de geneeskunde, 2500 jaar geleden. De theorie dat gifstoffen afkomstig uit de darm verantwoordelijk zijn voor ziekten was al bekend in het oude Griekenland.


Wat is een chlorella alg & spirulina alg?

In de zeeën en meren van de aarde leven ongeveer 26.000 verschillende soorten algen. Dit zijn planten zonder wortels, stengels, bladeren en takken. Toch beschikken ze over alle levensfuncties en kunnen zij zich ook voortplanten. Algen beschikken over een enorm vermogen om zich aan te passen aan zelfs de meest extreme omstandigheden. Je treft ze dan ook aan in de tropische meren van Afrika en in de ijszeeën van de poolgebieden. De meeste algen hebben een ééncellige structuur. Maar er zijn ook boomgrote variaties die uitgestrekte onderzeese wouden kunnen vormen. Algen zijn niet alleen de eenvoudigste vorm van leven, maar ook de oudste. Ze komen al zo’n 2,5 miljard jaar op aarde voor. De chlorella en spirulina alg behoren tot de familie van micro-algen.

Waarom is de chlorella alg en de spirulina alg goed voor onze gezondheid & schoonheid?

Zowel de chlorella alg als de spirulina alg hebben een sterk reinigend vermogen en bevatten een hoge voedingswaarde. Het wordt ook wel super voedsel/superfood genoemd. Chlorella en spirulina stimuleren de spijsvertering, remmen de groei van ongewenste bacteriën & schimmels in de darmen, verminderen het hongergevoel, belasten de maag niet omdat het voor 100% uit natuurlijk materiaal bestaat, versterken het immuunsysteem en bevatten vele vitaminen, mineralen en aminozuren.

In ons lichaam bevinden zich allerlei afvalstoffen, die wij via onze voeding, door milieuverontreiniging en onze moderne manier van leven binnenkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen (op groente en fruit), zware metalen zoals cadmium (roken), kwik (in vis, amalgaan (grijze) vullingen), aluminium (in vaccinaties, in deodorant), lood en uranium (in zure regen), bouwmaterialen (zoals lijmstoffen), röntgenstralen en GSM / UMTS-apparatuur (Global System for Mobile Communications / Universal Mobile Telecommunications System).

Deze groene algen binden zich aan zware metalen, conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. In een lichaam dat niet belast is met afvalstoffen, krijgen bacteriën en virussen minder kans om schade aan te richten.

Chlorofyl

Bladgroen oftewel chlorofyl is de groene kleurstof van planten. Deze stof gebruiken planten om (zon)licht op te vangen en om te zetten in energie; dit wordt fotosynthese genoemd. De chlorella alg bevat het hoogste percentage chlorofyl op aarde. Chlorofyl staat erom bekend dat het één van de aller sterkste ontgiftings middelen is die de mensheid kent. Chlorofyl helpt het calcium & magnesiumgehalte in het bloed op peil te houden en verbetert de opname van ijzer en het zuivert het bloed. Er zijn honderden wetenschappelijke verslagen uit Japan en de VS over de gezondheidsvoordelen van chlorella. Op dit ogenblik is chlorella het meest verkochte gezondheidsvoedingsmiddel in Japan. De spirulina alg bevat ook chlorofyl, weliswaar in mindere mate, maar is net zo geschikt om te reinigen.


Chlorella Groei Factor

De ‘Chlorella Groei Factor’ is een bijzondere voedingsstof die verantwoordelijk is voor de ongeëvenaarde snelle celdeling van chlorella. De Chlorella Groei Factor blijkt in het bijzonder de werkzaamheid van DNA en RNA in het menselijk lichaam te optimaliseren en haar cellen meer bescherming te bieden tegen giftige stoffen. De Chlorella Groei Factor maakt zo het lichaam energieker. Bij de bouw van nieuwe lichaamscellen ter vervanging van oude zijn DNA en RNA onmisbaar. Het lichaam produceert deze uiterst belangrijke nucleïnezuren zelf, een kwaliteit die met het ouder worden geleidelijk vermindert. Chlorella bevat een zeer hoog gehalte aan DNA en RNA, bestaande uit zeer korte ketens van aminozuren. Het lichaam heeft daarom minder energie nodig om ze te benutten en een vernieuwende impuls op de celdeling te bereiken. Chlorella vertraagt de gevolgen van het ouder worden en is een krachtige ondersteuner bij de behandeling van ouderdomsklachten.

Phycocyanine

De spirulina alg bevat een hoog percentage van de stof phycocyanine (de chlorella alg heeft deze stof niet). Phycocyanine is een zeldzaam blauw pigment, uniek voor spirulina. Phycocyanine stimuleert het immuunsysteem en is een krachtige antioxidant. Spirulina is het enige voedsel dat 96 sporenelementen bevat in een natuurlijke, synergetische balans. Spirulina bevat ook hoge concentraties van proteinen (eiwit).


‘Beauty food’

De algen worden ook weleens ‘beauty food’ genoemd vanwege de reinig


Weer jezelf zijn Ik, Anja Kramer, ben Body & Mind therapeut, ik kan je begeleiden in jou zoektocht naar “jezelf”. Door het bieden van veiligheid en liefdevolle aandacht, kan ik jou ondersteunen bij jouw reis der “zelfontdekking”. Zodat jij jou reis durft aan te gaan om “weer jezelf te zijn” en beter in je vel te komen. Ontdek de ruimte, vrijheid en zelfvertrouwen. Deze bewustwording vormt de eerste stap naar jouw oplossing. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten. Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die deze stap hebben gezet. Ze zijn blij dat ze het gedaan hebben. Ze ontdekken nieuwe inzichten, handvatten, ervaren meer rust en het zelfvertrouwen groeit met de dag.


Bron: Gezonder leven en Charlotte Wiering

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page