top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Wat kan je zelf doen om je immuunsysteem te ondersteunen?

Aanbevelingen van het Artsencollectief


Hoe werkt het immuunsysteem?

Het menselijk lichaam heeft drie niveaus van immuniteit. Het eerste niveau bestaat uit fysieke barrières zoals je huid, slijmvliezen en (tril)haartjes in je neus en luchtwegen. Daarbij produceert je lichaam verschillende bacteriedodende stoffen, denk maar aan maagzuur, urine, speeksel, talg, tranen en transpiratievocht.

Het tweede niveau van immuniteit vernietigt lichaamsvreemde cellen en andere mogelijke ziektekiemen.

Het eerste en tweede niveau van immuniteit zijn aangeboren. Ze zijn niet selectief, dat wil zeggen dat ze geen onderscheid maken tussen de ziektekiemen die ze op afstand houden of vernietigen.

Het derde niveau van immuniteit noemen we de 'verworven immuniteit', omdat het krachtig wordt door training. Het is in tegenstelling tot de eerste twee niveaus zeer selectief en gespecialiseerd. Elke keer dat je immuunsysteem in contact komt met nieuwe ziektekiemen, leert het bij en wordt het sterker. Daarom geven de immuun-mechanismen van het derde niveau je lichaam langdurige (soms levenslange) bescherming tegen bepaalde infecties. De verworven immuniteit wordt gereguleerd door de zogenoemde T-cellen, dat zijn specifieke witte bloedcellen. Het verworven immuunsysteem onderscheidt 'vreemd' van 'eigen' weefsel en kan selectief aanvallen en opruimen. Als je immuunsysteem als ‘vreemd’ reageert op een normale, gezonde weefselstructuur, noemen we dat 'auto-immuniteit'.

Een gezonde levensstijl is voor alle niveaus van immuniteit van vitaal belang. Niet in het minst omdat een groot deel van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt…


Immuunsysteem in de darmen?

Het darmslijmvlies beslaat 80% van het totale slijmvlies en staat in contact met het slijmvlies in de neus. Het darmslijmvlies is een belangrijke fysieke grens en deel van het aangeboren immuunsysteem.

Een gezonde darmflora creëert een milieu waarin ziektekiemen zich niet thuis voelen. Daarbij is de darmflora onmisbaar voor een goede vertering en de opname van essentiële voedingsstoffen. Die heeft je immuunsysteem nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Een goede darmfunctie heeft dus een positief effect op de werking van je gehele immuunsysteem. Er zijn echter veel factoren die de darmflora kunnen verstoren. Voor een gezonde darmflora volg je best de tips onder 'Hoe versterk ik mijn immuunsysteem'. Een voedingsstof die het behoud van een normaal darmslijmvlies ondersteunt, is biotine (probioticum Symbiolact).


Is mijn immuunsysteem verzwakt?

Een immuunsysteem dat niet optimaal werkt, voelt voor ieder lichaam anders. De één is vatbaarder voor kwaaltjes en infecties, de ander heeft spijsverteringsklachten als intoleranties en allergieën. Ook auto-immuunaandoeningen zijn tekens van een verzwakt immuunsysteem.


Wat zijn de oorzaken van een verzwakt afweersysteem?

Meer nog dan leeftijd, speelt je levensstijl een belangrijke rol. Onvoldoende slaap, een onevenwichtige voeding en te weinig of net overmatig bewegen, verzwakken je immuunsysteem. Ook stress, roken en alcohol drinken hebben een negatieve invloed.


Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?