top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Waarom ik eind april hebt gekozen om te gaan intermittent fasting

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Ik dieet nooit. Was ook nooit nodig. Helaas hebben m’n lovehandles vanaf mijn 45e daardoor iets te veel ‘love’ gekregen, waarop ik besloot mijn eetpatroon om te gooien. Door bewuster te leven, i.v.m. mijn praktijk als “Body en Mind therapeut”, sommige noemen mij bewustmaker. Vond ik het tijd om bewuster te gaan leven.


Mijn lichaam en geest vroegen er om, dus een aantal jaren geleden heb ik besloten om minder alcohol te gaan drinken. Eet ik niet alle dag brood. Ben minder vlees gaan eten, soms vegetariërs. Sla ik tussen de middag de lunch nog wel eens over. Maar deze lifestyle is niet meer voldoende nu ik 52 ben, in de overgang zit en hormonen krijg toegediend. Het allerbelangrijkste is dat mijn lichaam schreeuwde om aandacht.


Tijd voor andere stappen.

Tijdens de overgang kreeg ik veel last van mijn menstruatie, veel bloed verlies (3 weken wel een paar dagen niet en dan weer 2 weken wel… om gek van de worden). Mede hierdoor was ik altijd moe. Totdat iemand mij vertelde over het dicht branden van je baarmoeder oftewel endometriumablatie (endometrium = baarmoederslijmvlies en ablatie = verwijdering) wonderen zou verrichten. In 2019 heb ik mij laten behandelen, maar toen gebeurde het… een dikke buik, ik leek wel 3 maanden zwanger. Ik had veel buikpijn, mijn lijf ging steeds zeerder doen, humeur schommelingen ... en wat blijkt ... nu moet ik ook nog aan de hormonen iets wat ik echt niet wou. Plus helpt dit ook niet echt. Ik blijf last van mijn buik houden en die 3 maanden zwanger zijn is niet veranderd. Ik word er erg onzeker van en zit daardoor steeds vaker niet lekker in m’n vel. Al deze onzekerheid en klachten die ik kreeg. Ik kan het maar moeilijk loslaten. Ik kreeg daardoor steeds meer last van mijn artrose artritis, reuma verschijnselen. Kreeg ontsteking in mijn achillespees, dus heb ik nagedacht en viel het kwartje tijdens de opleiding. Vasten, misschien is dat iets.


Mijn kennende, ben ik in de materie gestapt en ben hierover veel gaan gelezen.

Best interessant, vooral het effect wat het je kan opleveren. Darmreiniging, vasten, ... Na al het lezen heb ik besloten om de eerste 72 uur, 1 keer per dag te gaan eten tussen 12:00 en 20:00 uur. Oftewel Intermittent fasting.

Als in: 1 tot 2 dagen per week 500 calorieën eet, of elke dag tussen 12 tot 20 uur normaal eet. Volgens de wetenschap helpt dit je niet alleen gewicht te verliezen, het verbetert ook je bloedsuikerspiegel, verkleint de kans op hartziektes, zoals in dit artikel staat omschreven punt 2, 6 en 7 waren belangrijk voor mij. (al bestaan er ook nadelen). Klinkt te mooi om waar te zijn, niet? Absoluut. En daarom wilde ik ’t zelf proberen. Mede als het helpt kan ik andere mensen in mijn praktijk weer helpen. Dit is wat ik leerde.

De eerste vast moment