top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Vasten kan een positieve invloed hebben op je leven

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Feel-good-gewicht

Als je je feel-good-gewicht wilt bereiken, is een verandering in je eetpatroon een belangrijke stap. Maar hoe ziet een gezond dieet eruit? En hoe bereik je een verandering op de lange termijn?


Met intermittent fasting worden je eetgewoonten veranderd, waarin een korte periode van vasten wordt gevolgd door een periode van eten. De meest gangbare methode zegt dat een vastenperiode van 16 uur wordt gevolgd door een periode van 8 uur evenwichtig eten. Als je hierin geïnteresseerd bent, kun je dit artikel van ons eens lezen: Intermittent fasting.


Maar dan kan je natuurlijk ook echt vasten, doe dit wel onder begeleiding. Dit betekent het vrijwillig niet eten van vast voedsel voor een vaste, beperkte periode van meestal 2 tot 4 weken. Dit klinkt in eerste instantie duidelijk, maar er zijn een aantal regels die je bij een vastenkuur in acht moet nemen. Gewoon niet eten, werkt niet. Tijdens de periode waarin je bewust geen vast voedsel eet, moet je ervoor zorgen dat je dagelijkse vochtinname minimaal 2,5 liter is. Drink dan voornamelijk water of ongezoete thee. Daarnaast kun je kleine hoeveelheden calorieën nemen uit verse vruchten- en groentesappen en vers gekookte groentebouillon. De aanbevolen dagelijkse energie-inname is ongeveer 500 kcal per dag.


Voor wie is vasten eigenlijk geschikt?

In feite zowel zieke als gezonde mensen die hun gezondheid willen verbeteren en hun innerlijke balans willen versterken. Voor mensen met een bestaande aandoening is een vastenkuur alleen mogelijk onder medisch specialistisch toezicht. Experts zijn van mening dat vasten veel mensen kan helpen. Zo zou vasten een positieve invloed moeten hebben op het ziekteverloop bij patiënten met overgewicht en diabetes type 2. De lijst van ziektes die baat kunnen hebben bij een helend vasten is lang:

  • Stofwisselingsziektes (overgewicht, suikerziekte)

  • Huidaandoeningen (eczeem, acne, schimmel)

  • Hart- en vaatziektes (bloeddruk)

  • Verteringsproblemen (maag- en darmproblemen zoals verstopping)

  • Schildklieraandoeningen (traag werkend)

  • Chronische verkoudhei