Wacht niet op bijzonder momenten maar maak gewone momenten bijzonder
Zoals in mijn laatste December Good News mail, heb ik mij voorgenomen om beter voor mezelf te zorgen. Door minder druk te zijn. Dagen vrij te maken om op te laden, na te denken en terug te blikken… Eigenlijk waar het nieuwe jaar, nieuwe kansen, nieuwe stap voor dient. Zo heb ik voor aankomend jaar mijn vrije dagen al vastgelegd. Soms een lang weekend, maar ook een week zoals afgelopen november. Het is dan even tijd voor mij, voor mezelf. Want zeg nou zelf... We razen met z’n allen door het leven. ‘Druk, druk, druk’ lijkt wel standaard te zijn. We staan zelden eens stil en al helemaal niet op de rem. Met alle stress en gezondheidsgevolgen van dien. En dit merk ik echt. Mijn lichaam reageert hier heel duidelijk op. Strakke en stijve spieren, meer last van mijn nek en schouders. Gaat mijn knie weer opspelen… Slaap ik slechter. Wordt ik kribbig. Allemaal tekenen dat ik weer even plek op de plaats moet maken en rustiger aan mag doen. Als ik dat weer doe, dan zie ik ook andere dingen weer. Mooie dingen, kansen, maar ook Bijv. dubbele cijfers, engel tekens, dingen die op mijn pad komen? Zoals jij. Omdat jij dingen mag laten of juist mag doen. Dat het anders kan en mag. Volgens mij en andere experts is een gebrek aan zelfzorg, zelf-care een grote boosdoener voor veel problemen. Maar ook je voeding… maakt groot onderdeel uit van hoe je beter voor jezelf kan en mag zorgen. Door soms even stil te staan, te luisteren wat je lichaam je aangeeft, waar voel ik pijn, of heb ik klachten, waar zit het en wat wil het mij vertellen… Kan je veel te weten komen. Als ik terugblik op de laatste 10 jaar, is er voor mij heel veel veranderd. Van marketing reclame directie naar Body en Mind therapeut. Die ommekeer heeft veel met mij gedaan. Dit is tot stand gekomen door een trauma. (Kan je lezen in mijn eerste blog). Zo hebben veel cliënten van mij een ommezwaai gemaakt. Helaas of juiste dankszij een trauma, scheiding, verlies, faillissement, … ze volgen nu hun hart. Ze leven hun leven wat ze graag zouden willen. Geld, spullen is geen issue meer. Volop genieten van het leven, hoe klein de dingen ook zijn… daar draait het leven om. Liefde, samen zijn, gelukkig zijn, etc.
Ga dingen doen die jou blij en gelukkig maken.
Voor mij bestaand een nieuw jaar niet uit … meer sporten, minder eten… nee maar wel meer genieten. Accepteren wie ik ben en wat ik doe. “Zijn wie ik wil zijn”. Dus te beginnen met beter voor mezelf zorgen. Meer tijd nemen voor mij en degene die mij dierbaar zijn. Maar hoe doe je dat nou en hoe ga je dit volhouden.
8x zo kun je goede voornemens volhouden
Koppel je voornemen aan een waarde die voor jou belangrijk is. ...
Spreek je voornemen uit. ...
Formuleer je voornemen positief. ...
Volg je plan zelf op. ...
Breng je hindernissen in kaart. ...
Maak je voornemen concreet en werk er stap voor stap aan. ...
Visualiseer je voornemen. ...
Geef jezelf 2 maanden.
1. KOPPEL JE VOORNEMEN AAN EEN WAARDE DIE VOOR JOU BELANGRIJK IS
Het helpt als je een voornemen kunt linken aan een concreet gedrag. Zo krijgt je voornemen meer betekenis en is je engagement ook duidelijker. Dus, wat is de achterliggende waarde van jouw voornemen? Wekelijks gaan joggen link je bijvoorbeeld aan gezondheid of zelfzorg. Of elke week een telefoontje doen naar een vriendin hoort bij het belang dat je hecht aan verbondenheid.
2. SPREEK JE VOORNEMEN UIT
Onderzoek toont aan dat je wel 80% meer kans hebt om je voornemen vol te houden als je het uitspreekt. Deel je voornemen met je naasten en geef hen ook de opdracht om je erop aan te spreken. Je verhoogt op deze manier de sociale druk die jou kan helpen als het even moeilijk gaat.
3. FORMULEER JE VOORNEMEN POSITIEF
Heel wat voornemens staan vol met negatieve woorden: minder, niet, stoppen,… Daar kan ons brein maar moeilijk mee om. Een positieve formulering geeft je een alternatief voor het gedrag dat je wil afleren. Wat wil je wél? Zo kan niet meer snoepen omgezet worden naar vaker gezonde tussendoortjes eten. En minder tv kijken kan bijvoorbeeld meer tijd maken om te lezen worden.
4. VOLG JE PLAN ZELF OP
Heel wat mensen maken gebruik van reminders in hun smartphone of post-its op de spiegel om iets niet te vergeten. Doe het ook voor je voornemens. Zet een reminder in je agenda of je smartphone met de melding ‘check voornemen 2021’. Bij iedere reminder kun je jezelf evalueren, jezelf belonen of jezelf opnieuw aanmoedigen.
5. BRENG JE HINDERNISSEN IN KAART
Een goede voorbereiding is belangrijk. Noteer de hindernissen die je denkt tegen te komen. Gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties die jou proberen te weerhouden om voor je doel te gaan.
Enkele voorbeelden:
‘Ik ben te moe om te gaan sporten.’
‘Ik heb zo hard gewerkt vandaag, nu verdien ik wel een stukje taart.’
Sommige hindernissen zijn duidelijk, maar anderen zijn beter verpakt. Ze lijken helemaal niet verkeerd, maar onderschat ze niet. Ontmasker ze dus op voorhand en probeer ze op te merken.
6. MAAK JE VOORNEMEN CONCREET EN WERK ER STAP VOOR STAP AAN
Hoe concreter je voornemen, hoe makkelijker je het kunt volhouden. ‘Meer sporten’ is een heel vaag voornemen. Welke sport wil je beoefenen en hoe vaak wil je dat doen? Het helpt ook om je voornemen in drie termijnen op te delen: wat doe je binnen 24 uur? Wat doe je volgende week? Wat wil je volgende maand doen? Zo voorkom je uitstelgedrag en zet je kleine stappen richting je doel.
7. VISUALISEER JE VOORNEMEN
Creëer een collage van foto’s, quotes en woorden om je voornemens kracht bij te zetten. Hang je collage op een plaats waar je vaak bent. Op die manier sta je elke keer terug stil bij je voornemens. In het begin zul je het duidelijk zien hangen, op termijn gaat je collage op in het geheel. Toch zal je brein het onbewust in zich opnemen.
8. GEEF JEZELF 2 MAANDEN
Een voornemen kan niet plots een gewoonte worden. Je moet er de tijd voor nemen en in die tijd moet je consequent doen wat je je voornam. Na 2 maanden, misschien wel vroeger, zul je merken dat het je geen moeite meer kost en dat het vanzelf gaat.
Accepteer dus dat goede voornemens volhouden meestal betekent dat je twee maanden door een zure appel moet bijten.
Many people use reminders in their smartphones or post-its on the mirror to remember something? Regard <a href="https://smb.telkomuniversity.ac.id/cerita-telutizen/pendaftaran-snbt-2024-resmi-dibuka-ini-link-dan-cara-daftarnya-jangan-sampai-ketinggalan/">Telkom University</a>