top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Blog - Op reis met een te zware rugzak

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Mijn reis “Opzoek naar Mezelf”.

Luister naar je lichaam. Ontdek de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest en bovenal je zelfhelende vermogens.Ik zag het daglicht op 29-09-1968 en was omringd door nonnen. Ja, ik ben geboren in een nonnenziekenhuis te Leeuwarden. Volgens de verhalen van mijn moeder een hele rare gewaarwording. Ze hebben een andere kijk op bevallen, opvoeden etc. dan wij gewend zijn. Of dit invloed heeft gehad op mijn bestaan weet ik niet. Als ik eraan denk, krijg ik wel een raar gevoel in mijn buik…

Ik ben de oudste dochter van de drie. Ik leerde snel (lopen, fietsen...), was leergierig (als het voor mij belangrijk is, wil ik er graag meer van weten) en erg zelfstandig. Nu 51 jaar later had ik mijn rugzak aardig gevuld met minder leuke gebeurtenissen en ervaringen, die mij lichamelijk en geestelijk (ik noem het liever emotioneel) gevormd hebben en vele (pijn)klachten heeft gegeven. Mijn ommekeer, gelukkig In 2013 werd ik gebeten door een hond in mijn gezicht. Een beagle, dat was voor mij de druppel. Mijn rugzak was ineens zo zwaar dat ik onderuit ging en ik een trauma had opgelopen. Ik was vergeetachtig, kwam niet uit mijn woorden en wist niet meer wat ik aan het doen was of waar ik was. Ik was boos en verdrietig. Toen liet het rechtssysteem mij ook nog eens vallen. De eigenaar van de hond vertelde allemaal onwaarheden, dus ik kreeg niet in alles gelijk en dit gaf financiële problemen. Ik zag het allemaal niet meer zitten en ben nu acht operaties verder... tijd voor bezinning. Dankbaar Om alles te verwerken ben ik op zoek gegaan naar een coach en psycholoog. Dit keer, 3e keer van mijn leven, wilde ik wel graag iemand, die bij mij past en mij aanvoelt. Lang gezocht, voordat ik de juiste had gevonden, maar ik ben haar zo dankbaar. Ik heb veel meegemaakt. Ik werd niet geaccepteerd of gezien, niet begrepen door vriend(inn)en. Veel verdriet en boosheid. HSP (Hoog Sensitief Persoon), verkracht, gepest, bang om alles kwijt te raken (bijna failliet), abortus, kinderloos blijven, er alleen voor staan, altijd vechten om te overleven, hondenbeet in mn gezicht, waardoor ik een stuk lip mis. Ik had óók nog eens erge chronische rugklachten (erfelijk), RSI gekregen, waardoor ik het vele sporten – uitlaatklep – wel kon vergeten. De lichamelijke klachten werden erger en erger. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk ging het niet goed met me. Gelukkig bij het tweede gesprek sloeg zij de spijker op z’n kop. Ze zei: “kijk nou eens wat je nu doet. Welke cliënten komen er nu bij jou?Ik begreep haar niet. De vraag bleef maar in mijn hoofd spoken. Huilend stapte ik weer in de auto. Op weg naar huis had ik de muziek van Marco Borsato opstaan. Het liedje ‘ZIJN’ kwam uit de speakers. Door mijn tranen heen, hard meegezongen, en bij de uithaal ‘ZIJN’ viel het kwartje. Allemaal mensen, die eenzelfde ervaring hebben meegemaakt zoals ik. We begrijpen elkaar. Ik voel ze. We luisteren en dat geeft een vertrouwd gevoel, ook bij mij. Het geeft zoveel herkenning. Ik was niet alleen. Jij bent niet alleen. Iedereen heeft een rugzak. De een wat zwaarder beladen dan de ander. Een ieder heeft zijn eigen verhaal en gaat er anders mee om. Alles is oké. Jij bent wie je bent en dat is goed. Je bent goed zoals je bent. BewustZijn Alle ervaringen en gebeurtenissen gaan gepaard met emoties en deze gaan vast zitten in je lichaam. Je krijgt dan knoppen, waardoor de doorbloeding, de flow, wordt tegengehouden. Het geeft ongemakken en soms zelf erge pijnklachten, waardoor je beweeglijkheid wordt beperkt. Je raakt uit balans. Uit eigen ervaring (meegemaakt, ondervonden tijdens coaching, cursussen en opleidingen) wil ik je graag wat meegeven om over na te denken. Veel lichamelijk (pijn)klachten komen voort uit onverwerkte emoties, zoals boosheid, irritaties, verdriet, teleurstellingen, etc. Als je langere tijd met jouw emoties, onverwerkte ervaringen, blijft lopen, wordt de doorbloeding steeds minder en nemen de klachten toe. Je krijgt eerst een beetje spierpijn, stijfheid, stramheid en als je niet ontspant dan worden de knoppen harder en harder en op een gegeven moment staan ze zo strak dat de wervels scheef worden getrokken. Dit geeft pijnklachten of ontstekingen. Het is dus goed om te leren luisteren en voelen wat je lichaam je wilt vertellen. Mijn lichaam en angst Het lichaam kan je zoveel vertellen. Je kunt er zoveel uithalen. Onderzoek eens welke meridianen en chakra's erlangs lopen. Welke triggerpoint of wervels zitten in de buurt? Ze geven allemaal duidelijk aan waar je mee worstelt, welke emotie er wordt aangeraakt.

Bijvoorbeeld onderrug, stuitje, heupen – niet goed geaard zijn. Je bent je