top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Dagen vol stress? Deze zelfzorgtips helpen

Te weinig zelfzorg zorgt voor stress

Bij heel wat mensen zijn hun dagen gevuld met stress. Alles moet snel gaan, op het werk ben je het liefst zo gefocust mogelijk en ook thuis probeer je alle ballen aan het rollen te houden of hoog te houden. Maar wist je dat je die stress kan vermijden door beter voor jezelf te zorgen? Zelfzorg kan wonderen verrichten, en nee, dat heeft niets met egoïsme te maken. Maar wat is zelfzorg dan wel?


Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is elke (kleine) handeling die een fundamentele invloed heeft op ons fysieke, emotionele, relationele en soms ook professionele welzijn.


Zelfzorg wordt onterecht wel eens bestempeld als egoïsme, maar dat is het alleszins niet. Integendeel, het is een vorm van zelfrespect. Bovendien: wanneer je voor jezelf zorgt, heb je ook meer energie om voor anderen te zorgen.


Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

Wanneer je geen of te weinig zorg draagt voor jezelf, krijg je meer last van:

 • algemene vermoeidheid

 • allerlei lichamelijke en mentale klachten, zoals stress gerelateerde hoofdpijn, geheugenproblemen, concentratieproblemen, versnelde hartslag,…

 • Op die manier is het pad snel geëffend voor ernstige klachten, zoals een burn-out of depressie.

Zelfzorg: hoe begin je eraan?

We denken allemaal onmiddellijk aan tripjes naar de zon of luxueuze wellness momentjes, maar zelfzorg betekent helemaal niet dat je grote bedragen moet gaan uitgeven ook met kleine zaken kun je al een wereld van verschil maken (én ze zijn bovendien corona proof!):

 1. Maak een HAPPY LIST Schrijf elke avond, bijvoorbeeld voor het slapengaan, minstens één ding op wat je gelukkig heeft gemaakt die dag. Dat kunnen hele kleine zaken zijn, van een onverwacht telefoontje van een vriendin, tot de hemel die opklaart na een regenbui of een nieuw, gezellig koffiezaakje dat je ontdekte. Op die manier focus je meer op het positieve dan op het negatieve.

 2. Ga voor koud water Ja, je leest het goed. Koud water geeft je energiepeil een boost. Studies tonen zelfs aan dat het helpt om endorfines aan te maken. En die hebben een antidepressieve werking. Voor je enthousiast gaat ijsberen: het is al voldoende om je doucheritueel af te sluiten met 30 seconden koud water. Neem geen koud water zomaar, overdag uit de kraan, dit vinden je spieren en buik niet zo fijn. Warm water of kopje thee is lekkerder, en daar kan je ook heel blij van worden. Als je het rustig en met aandacht drinkt.

 3. Geef je ogen een pauze Laptops, computers, tablets, smartphones… onze arme ogen krijgen dagelijks heel wat te verduren, met droge ogen, hoofdpijn, wazig zicht, … als gevolg. De oplossing? Hanteer de ’20-regel’: voor elke 20 minuten die je op een scherm zit te turen, kijk je gedurende 20 seconden even voor je uit in de verte. Of je haalt even een kopje thee. Of maak een wandeling.

 4. Adem zoals een YOGI Onderzoeken tonen aan dat 20 minuten yoga je humeur en energiepeil een boost kunnen geven. Je hoeft nu niet meteen naar een yogales te spurten, met wat eenvoudige yoga ademhalingstechnieken geraak je thuis ook al een heel eind. Probeer deze eens: - Maak een L met je rechter duim en -wijsvinger. - Adem diep in. - Druk je rechter neusvleugel dicht met je duim, laat je wijsvinger rusten op je voorhoofd en adem uit. - Adem nadien weer in via je linker neusgat. - Met je linkerhand herhaal je dezelfde beweging: adem diep in, druk nu je linker neusvleugel dicht met je duim, adem uit en adem weer in via je rechter neusgat. - Herhaal minstens 10 keer.

 5. Geef je huid, lichaam eens een echte verwenbeurt Laat dat bad meer eens vollopen, doe er een heerlijk geurende olie in en leg een maskertje op je gezicht. Nadien smeer je je lichaam in met lichaamsolie of bodylotion. Zalig genieten!

 6. Haal dagelijks een frisse neus We komen te weinig buiten, dat is een feit. Start je dag eens met een kleine wandeling of een fietstochtje, amper 20 minuten volstaan al. Je zult met een beter gevoel je dag kunnen starten. ‘s Ochtends geen tijd? Maak dan van je middagpauze gebruik om even de benen te strekken.

 7. Plan een uitje Ook al kun je niet onmiddellijk vertrekken door het coronavirus, er komt een dag dat het wél weer kan. Informatie opzoeken en fantaseren over nieuwe plekjes is de perfecte vlucht uit de realiteit. Zalig! Fijne vooruitzichten geven je een instant geluksgevoel.

 8. Koop verse bloemen Zomaar, voor jezelf. Omdat het kan! Bloemen brengen letterlijk geur en kleur in je leven. Dus waarom wachten op die ene speciale gelegenheid?

 9. Neem foto's Photos are a return ticket to a moment otherwise gone. Daar zijn we het helemaal mee eens! Neem foto’s van mensen, dingen of momenten die je gelukkig maken. En bekijk ze later opnieuw en opnieuw en opnieuw. Instant feelgood. Of maak een smoelenboek, plak alle leuke dingen die je dit jaar wil doen op een moodboard. En voor het slapen gaan, kijk je er even naar. Maar plen die leuke dingen ook in als dit mogelijk is.

 10. Ontbijt eerst of maak een wandeling Het gebeurt maar al te vaak: zodra je wakker wordt, check je je telefoon. Onze raad? Laat die telefoon het eerste uur van de ochtend achterwege. Ontbijt eerst, drink je koffie, maak je wandeling en laat nadien de wereld maar komen.

 11. Gun jezelf of en toe wat lekkers Twijfel je of je na die uitgebreide lunch nog wel een dessert zou nemen? Niet doen, verwen jezelf en geniet ook echt van je keuze. Je mag jezelf echt wel wat lekkers gunnen!


Bron: goodhousekeeping.com en libelle


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page