top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Stemmingswisselingen: 5 oorzaken & zo herstel je de balans

Niemand voelt zich elke dag de hele dag hetzelfde en dat is maar goed ook – wat zou dat ongelooflijk saai zijn! Een rijk gevoelsleven geeft je mooie gesprekken, interessante overpeinzingen en persoonlijke groei. Maar het is niet de bedoeling dat je de hele dag heen en weer wordt geslingerd tussen uitersten en de controle over je emoties verliest. Dat is een teken dat je uit balans bent en wellicht wat extra ondersteuning nodig hebt. Hieronder vertellen we je over een aantal mogelijke oorzaken van stemmingswisselingen en wat je zelf kunt doen om het evenwicht te herstellen.


Stemmingswisselingen:

5 oorzaken & zo herstel je de balans


1) Hormonen

Als je last vaak last hebt van hevige stemmingswisselingen is het verstandig om eens te kijken hoe het ervoor staat met je hormonen. Ze vormen samen een ingenieus orkest dat je fysieke en mentale welzijn constant beïnvloedt. Als je lijf in balans is spelen ze allemaal mooi samen en zou je niet te veel gehinderd moeten worden door natuurlijke hormoonveranderingen. Maar menig drukke vrouw heeft last van een verstoorde hormoonbalans, met sterke stemmingswisselingen tot gevolg. Ook als er een grote verandering plaatsvindt in je hormoonstelsel, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of de overgang, liggen stemmingswisselingen op de loer. Bij mannen verandert er op hormonaal gebied trouwens ook van alles vanaf ongeveer hun 40e, en ook zij kunnen dan last krijgen van mood swings.


2) Hooggevoeligheid

Hoogsensitieve mensen, of HSP’ers, zijn een stuk gevoeliger voor stemmingswisselingen. Dat is logisch, aangezien zij gedurende de dag veel meer prikkels oppikken dan anderen. HSP’ers nemen ook vaak andermans somberheid of prikkelbaarheid (onbewust) over. Vaak hebben ze ook een grotere neiging te piekeren en ervaren ze emoties sterker. Het gevolg is een rijk, maar vaak hobbelig en soms zelfs stormachtig gevoelsleven.


3) Trauma

Veel mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt zijn daarna gevoelig voor bepaalde triggers. Ze kunnen plotseling overvallen worden door flashbacks, angst of verdriet. Eén van de belangrijkste stappen op de weg naar traumaverwerking is dan ook het leren herkennen van deze triggers. Je stemmingswisselingen worden dan een stuk ‘logischer’ en daarmee ook iets minder overweldigend.


4) Cafeïne en suiker

Afhangende van je gevoeligheid, kunnen cafeïne en suiker flinke energiepieken en -dalen veroorzaken. Je denkt dan misschien dat je alleen hyper of juist moe wordt, maar ook je stemming blijft vaak niet ongeroerd. Kijk er niet gek van op als je van een kop koffie angstig of prikkelbaar wordt en je je na een sugar rush lusteloos en somber voelt.


5) Slaapgebrek en stress

Als je niet voldoende slaapt, wordt je filter een stuk dunner. Je lichaam is gevoeliger voor prikkels en de kans is groot dat je makkelijker meegesleept wordt door schommelingen in je emoties. Vooral als je langere tijd een slaaptekort hebt kan het zijn dat je je niet eens meer vermoeid voelt, maar wél chronisch prikkelbaar bent en heftige stemmingswisselingen hebt. Als je gestresst bent, razen er stresshormonen door je lichaam. Vooral als je langdurig last hebt van stress kunnen deze hormonen je lichaam uitputten. Je kunt dan last krijgen van een hyperalert gevoel, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.


Je huisarts raadplegen

Raadpleeg in het geval van extreme stemmingswisselingen altijd je huisarts. Ze kunnen soms een symptoom zijn van aandoeningen zoals een bipolaire stoornis, dementie, burn-out, PTSS of ADHD.


3 x verzachtende tips om de balans te herstellen

1) Let op je voeding

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je dieet veranderen kan een enorme positieve impact hebben op je stemming. Hier volgen een aantal tips:

  • Vermijd geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zoals witte pasta en wit brood, deze zorgen voor sterke pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Ga liever voor langzamere koolhydraten zoals quinoa, zoete aardappel en volkoren pasta.

  • Eet voldoende gezonde vetten, die vind je in bijvoorbeeld avocado, vette vis en noten en zaden.

  • Laat een tijdje de cafeïne staan. Het zou zomaar kunnen dat je hier veel gevoeliger voor dan je door hebt. Lukt het je echt niet om nooit meer koffie te drinken? Drink het dan alleen in de eerste helft van je menstruatiecyclus en/of alleen voor 14:00.

  • Vitamine B kan je stemming en psychologische evenwicht reguleren. Je vindt het onder andere in bladgroenten, aardappelen, zuivelproducten, mager vlees en bruin brood.

  • Magnesium kan helpen je spieren te ontspannen en je lichaam beschermen tegen stress. Spinazie, amandelen, zonnebloempitten, walnoten, avocado, bananen, brandnetel en zilvervliesrijst zijn goede bronnen van magnesium.


2) Regelmaat, rust en structuur

Als je regelmatig last hebt van stemmingswisselingen is regelmaat, rust en structuur erg belangrijk. Vooral als je hooggevoelig bent; je hebt voldoende tijd nodig om prikkels te verwerken en dat is helemaal oké. Leer je behoeften te omarmen en uit te spreken. Plan je afspraken zo in dat je tussendoor even kunt bijkomen. Doe één ding tegelijk. Maak overzichtelijke to do lijstjes zodat je taken zich niet opstapelen in je hoofd. Las na elk uurtje werken een korte pauze in zodat je overweldiging voorkomt. Zelfs elke avond 10 minuutjes je huis opruimen zodat je ‘s ochtends weer fris begint kan verlichtend werken. Al deze tips zorgen ervoor dat je meer ruimte hebt om emoties en gedachten rustig te plaatsen en verwerken en er minder snel door meegesleept wordt.


3) Mindfulness meditatie

Tot slot is mindfulness meditatie een effectieve remedie als je last hebt van stemmingswisselingen. Je traint je geest dan om niet klakkeloos met elke gedachte en emotie mee te bewegen, maar ze gewoon voorbij te laten zweven als wolkjes in een blauwe hemel. In het begin zal dit misschien alleen af en toe tijdens een meditatie lukken, maar als je blijft oefenen zul je zien dat je deze nieuwe vaardigheid mee kunt nemen in je dagelijkse leven. Het is heel normaal als je in het begin constant afgeleid bent, maar oefening baart kunst. Met 5-10 minuten per dag kom je al een heel eind. Het is wel belangrijk dat je consistent bent. Moeilijk om gemotiveerd te blijven? Probeer dan een app zoals Headspace, daar vind je talloze geleide mindfulness meditaties.


Of download mijn GRATIS E-book "Good Relax". Met 5 ademhalingsoefeningen, 5 meditaties, 5 tip voor meer ontspanning en als extra een hoofdmassage.


Een van mijn beste tip, die ik terug krijg van mijn cliënten is...

Om je rechterhand op je rechter hersenhelft te leggen. Probeer je ademhaling naar je rechterhand te brengen. Al je gedachtes verdwijnen. Even helemaal niets.


Bron: holistik

Recente blogposts

Alles weergeven

Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page