top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Stemmingswisselingen: 5 oorzaken & zo herstel je de balans

Niemand voelt zich elke dag de hele dag hetzelfde en dat is maar goed ook – wat zou dat ongelooflijk saai zijn! Een rijk gevoelsleven geeft je mooie gesprekken, interessante overpeinzingen en persoonlijke groei. Maar het is niet de bedoeling dat je de hele dag heen en weer wordt geslingerd tussen uitersten en de controle over je emoties verliest. Dat is een teken dat je uit balans bent en wellicht wat extra ondersteuning nodig hebt. Hieronder vertellen we je over een aantal mogelijke oorzaken van stemmingswisselingen en wat je zelf kunt doen om het evenwicht te herstellen.


Stemmingswisselingen:

5 oorzaken & zo herstel je de balans


1) Hormonen

Als je last vaak last hebt van hevige stemmingswisselingen is het verstandig om eens te kijken hoe het ervoor staat met je hormonen. Ze vormen samen een ingenieus orkest dat je fysieke en mentale welzijn constant beïnvloedt. Als je lijf in balans is spelen ze allemaal mooi samen en zou je niet te veel gehinderd moeten worden door natuurlijke hormoonveranderingen. Maar menig drukke vrouw heeft last van een verstoorde hormoonbalans, met sterke stemmingswisselingen tot gevolg. Ook als er een grote verandering plaatsvindt in je hormoonstelsel, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of de overgang, liggen stemmingswisselingen op de loer. Bij mannen verandert er op hormonaal gebied trouwens ook van alles vanaf ongeveer hun 40e, en ook zij kunnen dan last krijgen van mood swings.


2) Hooggevoeligheid

Hoogsensitieve mensen, of HSP’ers, zijn een stuk gevoeliger voor stemmingswisselingen. Dat is logisch, aangezien zij gedurende de dag veel meer prikkels oppikken dan anderen. HSP’ers nemen ook vaak andermans somberheid of prikkelbaarheid (onbewust) over. Vaak hebben ze ook een grotere neiging te piekeren en ervaren ze emoties sterker. Het gevolg is een rijk, maar vaak hobbelig en soms zelfs stormachtig gevoelsleven.


3) Trauma

Veel mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt zijn daarna gevoelig voor bepaalde triggers. Ze kunnen plotseling overvallen worden door flashbacks, angst of verdriet. Eén van de belangrijkste stappen op de weg naar traumaverwerking is dan ook het leren herkennen van deze triggers. Je stemmingswisselingen worden dan een stuk ‘logischer’ en daarmee ook iets minder overweldigend.


4) Cafeïne en suiker

Afhangende van je gevoeligheid, kunnen cafeïne en suiker flinke energiepieken en -dalen veroorzaken. Je denkt dan misschien dat je alleen hyper of juist moe wordt, maar ook je stemming blijft vaak niet ongeroerd. Kijk er niet gek van op als je van een kop koffie angstig of prikkelbaar wordt en je je na een sugar rush lusteloos en somber voelt.


5) Slaapgebrek en stress

Als je niet voldoende slaapt, wordt je filter een stuk dunner. Je lichaam is gevoeliger voor prikkels en de kans is groot dat je makkelijker meegesleept wordt door schommelingen in je emoties. Vooral als je langere tijd een slaaptekort hebt kan het zijn dat je je niet eens meer vermoeid voelt, maar wél chronisch prikkelbaar bent en heftige stemmingswisselingen hebt. Als je gestresst bent, razen er stresshormonen door je lichaam. Vooral als je langdurig last hebt van stress kunnen deze hormonen je lichaam uitputten. Je kunt dan last krijgen van een hyperalert gevoel, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.