top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Zen in 16 seconden

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Door deze 2 trucjes kun je even ontsnappen aan de drukte en ben je binnen 16 seconden weer helemaal zen. Door de hoge werkdruk, om van alles van jezelf te moeten, ... ligt stress of een burn-out al snel op de loer. Af en toe een keer lekker ontspannen is dan extra goed voor je. Zó kom je in 16 seconden van je stress af


Op ons nachtkastje ligt Zonder stress en daarin staat een super eenvoudige, maar super effectieve oefening die we graag met je delen. Meer dan 16 seconden heb je niet nodig. De meest eenvoudige, maar ook meest ingrijpende oefening die hij "davidji " heeft ontwikkeld. Nog even en davidji geeft meditatieles aan Oprah Winfrey. Deze Amerikaanse meditatiemeester is expert op het gebied van stress relief. Zijn ’16 seconden meditatie oefening’ wordt gebruikt door Navy Seals, US Marines en professionele atleten. En je hebt ‘m zo onder de knie. Hier gaan we:

‘Denk aan iets dat je afgelopen dagen irritatie bij je opwekte. Dat kan een lastig gesprek zijn of een teleurstelling. Ga niet meteen de diepte in, dit is geen therapie.


Haal nu die situatie of het gezicht van diegenen voor je en speelt het filmpje nog een keer af in je hoofd. Het kan gebeuren dat je jouw irritatie ergens in je lichaam voelt. Blijf een paar tellen bij die plek.


Adem nu langzaam en diep in door je neus. Terwijl je dat doet, tel je langzaam tot vier. Concentreer je op de lucht die door je neus en via je keel naar binnen stroomt. Volg je adem terwijl deze verder naar beneden stroomt. Door je borst, via je longen naar je buik. Voel hoe je buik zich uitzet. Houd dan je adem 4 tellen in. 1, 2, 3, 4.


Na de vierde tel laat je los en adem je langzaam uit door je neus. Volg hoe de lucht omhoog beweegt, via je borst, je keel en neus naar buiten. Zodra je het laatste beetje lucht hebt uitgeblazen, houd je je uitademing 4 tellen vast. Observeer vervolgens vier tellen lang hoe de uitgeademde lucht in het niets verdwijnt. Adem dan weer normaal.


Je hebt nu 16 seconden gemediteerd! Maar wat is er binnen die seconden nu eigenlijk gebeurd? In feite heb je net aan ‘patroondoorbreking’ gedaan. Door aan een vervelende situatie te denken, hádden er namelijk stresshormonen kunnen vrijkomen. Maar jij hebt dit patroon doorbroken en de stroom van geconditioneerde lichamelijke en emotionele reacties stop weten te zetten. Volgens davidji stijg je in de zeventiende seconde uit boven de emotie van het moment. Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt. Of Zo kun je even ontsnappen aan de dagelijkse stress en tot jezelf komen. En het fijne hieraan is dat je het waar je ook bent kunt doen. Staand of zittend. Deze alternatieve ademhalingsoefening werkt als volgt:

  1. Neem de beginpositie aan door je pink en ringvinger van je rechterhand richting je handpalm te buigen. Bundel je middel- en wijsvinger samen en richt je duim rechtop. Als het goed is vormt je hand nu een soort pistool.

  2. Druk nu zachtjes met de middel- en wijsvinger je linkerneusgat dicht en adem vier seconden in door je rechter neusgat.

  3. Het is nu de bedoeling dat je je rechter neusgat afdekt met de duim, terwijl je de druk op het linker neusgat loslaat. Adem nu uit in vier tellen.

  4. Adem opnieuw vier seconden in door het linker neusgat, en bedenk het rechter neusgat.

  5. Eindig met een diepe ademhaling van weer 4 seconden door het rechterneusgat.

Paniek Deze vier stappen duren samen zo'n zestien seconden, maar als je langer de tijd hebt kun je deze ademhalingsoefening natuurlijk zo vaak als je wilt herhalen. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het zorgt er wel voor dat je weer rustig bent en verder kunt met je werk. Het helpt ook goed als je even in paniek bent. Good luck!

Lukt het niet, dan help ik je graag. Maak online een afspraak Wat wil jij voor jezelf? Ga stappen zetten, want alleen jij kan het veranderen. Zet die stap en maak De reis naar Ontspanning, Bewustzijn en Jezelf
38 weergaven0 opmerkingen

留言


Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page