top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Mediteren houd je brein schoon en gezond?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

We leven in een drukke tijd. We rennen en vliegen, van werk naar gezin, van hobby naar sport. En dan hebben we ook nog zo’n 50.000 tot 70.000 gedachten per dag. We denken aan wat we allemaal moeten, willen, vinden, verwachten, wensen. Kortom: ons brein krijgt veel te verwerken en maakt overuren.

Daarom móeten we af en toe gewoon even rust nemen; de pauzeknop indrukken. Een momentje voor onszelf nemen om even niets te moeten, vinden en denken. Meditatie is een manier om deze lichamelijke en geestelijke pauze te nemen.

Meditatie is een simpele methode waarmee je orde schept in de chaos in je hoofd, stress vermindert en meer positiviteit en geluk ervaart. En het is helemaal niet moeilijk. Ook jij kunt mediteren. Vandaag nog! Adem in, adem uit en relax… Meditatie is geen hocus pocus of magie. Het is juist heel down to earth. Je neemt een momentje voor jezelf en zet je gedachten opzij. Dat is de primaire intentie. Door te mediteren word je bewust van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. Je hebt niet meer nodig dan jezelf en 5 tot 20 minuten van je tijd. Voor meditatie hoef je geen ervaren yogi te zijn en het is zeker niet alleen voor geitenwollensokken types. Of je het nu ziet als een weg naar meer spiritualiteit of gewoon als een lekkere pauze: meditatie is voor iedereen en iedereen kan leren mediteren. Sommige mensen zien er ontzettend tegenop om alleen maar stil te zetten en niets te doen, al is het maar voor 5 minuten. En in het begin zal dat misschien wel even wennen zijn. Maar hoe vaker je mediteer, hoe makkelijker het gaat. Wil je beginnen met mediteren? Dan moet je een afspraak maken met jezelf om van innerlijke rust en geluk een gewoonte te maken. Je mag zelf bewegen hoor. Sommige mensen kunnen beter mediteren als ze rustige bewegingen maken. Daarover in een ander artikel meer.

Waar is mediteren goed voor?

Mediteren is een manier om je brein te trainen. Om de schommelingen van de geest te kalmeren, rustig te worden en de verbinding met jezelf te maken. Vanaf het moment dat je gaat zitten en besluit om te mediteren, ondervind je hier positieve effecten van. Dat betekent niet dat je direct 100% rust ervaart. Hoe fijn dat ook zou zijn, de meeste mensen die voor de eerste keer mediteren hebben niet het idee dat ze het geweldig doen. Waarschijnlijk word je geest om de paar seconden afgeleid door een nieuwe gedachte. En dat is helemaal niet erg; hier leer je mee dealen. Het gaat erom dat je tijd vrijmaakt voor jezelf. Als je gaat zitten en je ogen sluit, gun je jezelf de tijd om aan je eigen rust en ontwikkeling te werken. En dat is al een grote, positieve stap!


Meditatie is goed voor?

  • Minder stress

  • Rust in je hoofd

  • Betere concentratie, focus en helderheid

  • Beter slapen

  • Minder angstig

  • Meer nieuwe energie

  • Steviger in het leven staat

  • Betere resultaten ziet in je werk

  • Fysiek gezonder wordt, (sterker immuunsysteem)

Hoe vaker je mediteert, hoe meer voordelen van meditatie je zult ervaren. Mediteer je elke dag een paar minuten? Je brein zal zich ontwikkelen en wordt gezonder. En dat ga je merken! Wat doet meditatie met mij? Ik ben gaan mediteren omdat ik mijn leven anders wilde inrichten. Ik heb 25 jaar lang kei hard gewerkt, 7 dagen in de week van morgens vroeg tot avonds laat. Ik had toen een marketingreclamebureau met 6 man personeel. Ik ondervond toen veel stress, was altijd oververmoeid, piekerde constant, had nooit tijd, alles draaide om het werk of personeel, ... Zelf om ziek te zijn, daar had ik geen tijd voor. Dat deed ik in de vakanties. Waarom ik zo hard werkte en vocht tegen het leven, was om te overleven. Dat werd me toen wel duidelijk. Mijn grootste angst was om failliet te gaan, niets meer te hebben en er alleen voor komen te staan, zie blog Mijn angst. Door de hondenbeet in mijn lip, mond, is er veel gebeurd. Wat bleek ik had een trauma opgelopen. Ik was mezelf helemaal kwijt. Kon niet uit mijn woorden komen, leed aan geheugen verlies, moest veel huilen,... Dit was voor mij de druppel, ik kon niet meer. Ik was op en kapot. Zo verder leven kon en wou ik niet, het heeft mijn ogen eindelijk geopend. Tijd om het anders te gaan doen.

Tijd om te veranderen. Tijd om mezelf

beter te leren kennen. Tijd voor mij.