top of page
ANJA _ GBB-ineenflits 2-6-17 (1).jpg

Het helen van je innerlijke kind: déze 5 leefregels geven houvast

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022


Als je innerlijke kind veilig is en zich geborgen voelt, voel je je krachtig en zit je vol vertrouwen en levensmoed. Heeft het daarentegen heling nodig, dan zal je steeds opnieuw worden achtervolgd door dezelfde obstakels en overlevingsmechanismen. ‘Je innerlijke kind laat je ofwel door het leven dansen of er moe doorheen sloffen, afhankelijk van hoe het zich voelt.


Hoe je het ook wendt of keert, voor een gelukkig en gezond leven heb je een gelukkig en gezond innerlijk kind nodig. Het vormt een poort naar jouw creativiteit, levenslust en onbevangenheid. De onderstaande 5 leefregels helpen jou de relatie met je innerlijke kind te versterken en het de ruimte in je leven te geven die het verdient.


Als iemand gemeen tegen je doet, mag je huilen...

Reageer je soms ogenschijnlijk ‘overdreven’ tijdens een conflict of in alledaagse situaties? Begrijp je niet waarom je plotseling zo woedend, intens verdrietig of paniekerig bent? De kans is groot dat dit je innerlijke kind is dat om aandacht vraagt. Je reageert niet overdreven, je reageert simpelweg op meerdere situaties tegelijk. Je innerlijke kind is herinnerd aan een gebeurtenis in het verleden en is daarvan geschrokken. Als je dit nog niet door hebt kan jij op jouw beurt schrikken van je reactie en jezelf ervoor veroordelen. Maar dat werkt averechts. Hoe meer je je de emoties van je innerlijke kind onderdrukt, hoe meer ze juist blijven doorschemeren in jouw volwassen interacties.


Time-out

Is je innerlijke kind van slag geraakt? Neem dan als het kan een time-out en stel het gerust. Erken zijn of haar pijn, schrik en angsten in al hun heftigheid. Vraag jezelf: Als ik nu kon doen wat ik wilde, zou ik… (bijvoorbeeld: weglopen, huilen, schreeuwen, de ander aanvallen). Laat je innerlijke kind hier vrijelijk zijn of haar impulsen met je delen en erken ze. Vertel het vervolgens dat je het hier nu even veilig achterlaat terwijl jij als volwassene rustig gaat reageren op de betreffende situatie. En dat je straks weer even komt kijken hoe het met hem of haar gaat.


5 signalen die je vertellen dat je innerlijke kind om heling vraagt

Het kan enorm confronterend zijn om verbinding te maken met de wanhoop of het verdriet dat je als kind hebt ervaren. Toch is dit een unieke kans om te genezen wat anders wordt overschreeuwd door de waan van de dag. In dit artikel lees je waaraan je kunt merken dat je innerlijke kind om heling vraagt. Ook delen we 5 tips om heling in praktijk te brengen.


Ieder van ons heeft een innerlijk kind in zich. Je innerlijke kind leeft je hele leven met je mee. Het staat voor gevoelens, emoties, onbewuste reactiepatronen en reflexen. ‘Dat start al voordat je geboren wordt, tijdens je groei in de baarmoeder van je moeder. Je hart is het eerste orgaan dat groeit, en het eerste deel van je brein dat zich ontwikkelt is het limbische systeem. Daarin bevindt zich de amygdala, die je kunt zien als jouw interne ‘waarschuwingssysteem’. Je amygdala leert je wanneer je moet vechten, vluchten of bevriezen. Als je opgroeit, ontwikkel je zo bepaalde overtuigen en overlevingsmechanismen. Helaas zijn dat voor veel mensen vaak overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘het is allemaal mijn schuld’, bijvoorbeeld als je een onveilige jeugd hebt gehad en trauma hebt meegemaakt. Deze mechanismen spelen vaak nog steeds een rol als je al volwassen bent en je bewustzijn verder is ontwikkeld. Daarom kan het zomaar gebeuren dat je reageert vanuit een reflex, terwijl je anders had willen reageren. Je kunt dan bijvoorbeeld bevriezen van angst in een situatie, terwijl je later beseft dat die situatie eigenlijk helemaal niet zo beangstigend blijkt te zijn.


Sporen

Je innerlijke kind kan beschadigd zijn door één traumatische gebeurtenis, maar ook door consistente problematiek. Je kunt hierbij denken aan emotionele onbeschikbaarheid van de ouder(s), verwaarlozing of mishandeling. Als je behoeften – aan liefde, veiligheid, zorg – als kind niet (altijd) vervuld werden, kan dat sporen achterlaten. Angsten, verslavingen of vermijdingsstrategieën hangen vaak nauw samen met het gekwetste innerlijke kind. Als je hier als volwassene niet bewust aandacht aan besteedt, dan bestaat de kans dat deze oude pijn en bijbehorende gedachte- en gedragspatronen jou gaan ‘besturen’.


Deze 5 signalen merk je dat het vraagt om heling

Het kan enorm confronterend en ontwrichtend zijn om verbinding te maken met de wanhoop of het verdriet dat je als kind ervaren hebt. Toch kun je alleen zo echte veiligheid en liefde gaan ervaren en je helemaal gegrond voelen in het hier en nu. You’ve got to feel it, to heal it. Maar waaraan merk je dan of je innerlijke kind om heling vraagt? Let op de volgende 5 signalen.

  1. Je reageert vaak automatisch en erg heftig. Je kan plotseling heel geïrriteerd, boos, gedissocieerd of verdrietig worden zonder precies te begrijpen waarom deze specifieke situatie zo’n sterke respons bij je opwekt.

  2. Je bent erg onafhankelijk en hebt jezelf wijsgemaakt dat je niemand nodig hebt en/of je vindt het moeilijk om hulp te vragen/accepteren.

  3. Je hebt jezelf destructieve coping mechanismen aangeleerd zoals te veel drinken, winkelen, gokken, te veel of te weinig eten, alles uitstellen, zelfbeschadiging etc.

  4. Je hebt last van emotionele en/of mentale gezondheidsproblemen. Denk aan depressie, angst, niet gemotiveerd zijn, vermijdend gedrag, slapeloosheid, concentratieproblemen, etc.

  5. Je komt in relaties steeds dezelfde patronen tegen. Dit wijst meestal op hechtingsproblematiek. Voorbeelden van onveilige hechtingspatronen zijn verlatingsangst, bindingsangst, extreme jaloezie of extreme geslotenheid, jezelf of een ander gaslighten.

Bron: holistik

Recente blogposts

Alles weergeven

Begint jouw reis ook hier

 

Begint jouw reis ook hier

De reis naar Verlichting, Ontspanning,

BewustZijn en Jezelf

 

Openingstijden

Elke dag vanaf 10:00

E. info@goodbodybalans.nl

bottom of page